Alfred Russel Wallace

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Alfred Russel Wallace
Alfred Russel Wallace
Alfred Russel Wallace
Lair (1823-01-08)8 Januari 1823
Usk, Monmouthshire, Wales
Tilar donya 7 Novèmber 1913(1913-11-07) (umur 90)
Broadstone, Dorset, Inggris
Bidang penjelajahan, biologi, biogeografi, reformasi sosial, botani
Dikenal atas karyané jroning pamilihan alam lan biogeografi
Penghargaan Royal Society's Royal Medal (1868)
Copley Medal (1908)
Order of Merit (1908)

Alfred Russel Wallace O.M., F.R.S. (miyos 8 Januari 1823 - tilar donya 7 Novembér 1913 ing yuswa 90 warsa) misuwur minangka satunggalipun naturalis, panjelajah, pangumbara, wasis ing bab antropologi lan biologi saking nagari Britania Raya.[1] Panjenenganipun misuwur minangka tiyang ingkang ngusulaken satunggalipun téyori bab seléksi alam, ingkang ing salajengipun damel Charles Darwin langkung misuwur tinimbang Wallace, kamangka téyori kasebat sejatosipun kagunganipun Wallace.[2]

Wallace sampun kathah ngawontenaken panalitèn.[2] Ingkang sepisan, panjenenganipun ngawontenaken panaliten ing lépèn Amazon ing warsa 1846 nalika yuswanipun nembé 23 warsa.[2] Salajengipun Wallace ngawontenaken panaliten ing Kapuloan Nuswantara.[2] Ing antawisipun warsa 1848 ngantos dumugi 1854, Wallace dugi ing Singapura.[2] Sadangunipun wolung warsa salajengipun (1854-1862, panjenenganipun njelajah maneka wewengkon ing Nuswantara.[1] Saking panjelajahan punika, panjenenganipun damel buku ingkang sesirahipun The Malay Archipelago.[2] Sadangunipun ngawontenaken ékspédhisi ing Nuswantara, kinten-kinten Wallace sampun nempuh jarak 22.500 kilométer, ngawontenaken 60 utawi 70 panjelajahan, lan ngempalaken 125.660 spésimèn fauna ingkang kapérang saking 8.050 spésimèn peksi, 7.500 spésimèn walulang utawi balung maneka warni kèwan, 310 spésimèn mamalia, sarta 100 spésimèn réptil, lan 109.700 spésimèn serangga, kalebet kupu-kupu ingkang dados karemenanipun Wallace.[2]

Sumangga dipunpirsani[besut | besut sumber]

Évolusi

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (id)Jejak Pengembaraan Wallace dipunundhuh tanggal 25 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e f g (id)[majalah National Geographic Indonesia, terbitan Dhésèmber 2008 kaca 35]