Taman nasional

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pasisir Bande Alit, Taman Nasional Meru Betiri, Tempurejo, Jember, Jawa Wétan
Taman Nasional Los Cardones, Argentina

Taman nasional iku tlatah sing dilindhungi, biasané déning pamaréntah pusat, saka ulah manungsa lan saka polusi. Taman nasional minangka kawasan sing dilindhungi (protected area) déning World Conservation Union Kategori II. Taman nasional paling gedhé ya iku Northeast Greenland National Park, sing diadegaké wiwit taun 1974.

Sajarah[besut | besut sumber]

Gagasan ngenani taman nasional pisanan muncul ing wiwitan abad ka-19. Taun 1810 puitris Inggris William Wordsworth nggambaraké Tlaga District minangka "sawijining bagéyan saka hak milik nasional ing ngendi saben wong nduwèni hak bagi sing nduwèni mata kanggo nampa lan ati kanggo nikmati". Pelukis George Catlin, jroning lelungan menyang Amérika Kulon, kuwatir mangsa ngarep padunung asli Amérika sing ditemoni lan kaajaiban alami sing dideleng. Taun 1832 George Catlin nulis yèn bab iku perlu dilindhungi:

Déning kawicaksanan pamaréntah kanggo nglindhungi... sawijining taman sing luar biasa... Sawijining taman nasional, isi manungsa lan kéwan, ing kabébasan lan swasana seger lan alami!

Taman nasional ing Indonésia[besut | besut sumber]

Miturut Undhang-Undhang Nomor 5 Taun 1990 ngenani Konservasi Sumber Daya Alam Hayati lan Ekosistem, Taman Nasional didefinisèkaké minangka kawasan pelestarian alam sing nduwèni ekosistem asli, dikelola kanthi sistem zonasi sing dimupangataké kanggo tujuan panelitèn, kawruh, pendhidhikan, nunjang budidaya, pariwisata, lan rekreasi.

Wektu iki ana 45 Taman Nasional ing Indonésia, sing pengelolaané ana ing sangisoré Kamentrian Kehutanan Républik Indonésia. Enem ing antarané, ditetepkan minangka Situs Warisan Donya (World Heritage Sites).

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Taman_nasional&oldid=1052960"