Argèntina

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Argentina)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
República Argentina
Motto: En Unión y Libertad
(Spanyol: "Jroning Kamanunggalan lan Kamardikan")
Lagu kabangsanOid, Mortales
Ibu kutha
and largest city
Buenos Aires
Basa resmi Spanyol
Pamaréntahan Republik
 -  Présidhèn Mauricio Macri
 -  Wakil Présidhèn Gabriela Michetti
 -  Mahkamah Agung Ricardo Lorenzetti
Kamardikan Saka Spanyol
 -  Pabiwaran 9 Juli 1816 
 -  Diakoni 1821 (déning Portugal
 -  Banyu (%) 1,1%
Pedunung
 -  2006 estimate 36.260.130 (31)
 -  2001 census 36.260.130
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$484,2 milyar (22)
 -  Per capita US$12.468 (52)
Valuta Peso (ARS)
Zona wektu (UTC-3)
 -  Summer (DST)  (UTC-3)
Kodhe tilpun 54
Internet TLD .ar

Argèntina iku sawijining nagara ana ing Amérika Kidul. Ibukuthané Buénos Airès. Padunungé watara ana 40 yuta. Nagara iki dumunung ing sisih kidul bawana Amérika Kidul, panggoné antaraning Pagunungan Andès ing sisih kulon lan Samudra Atlantik ing sisih kidul. Panggon iki njalari Argèntina misuwur minangka 'nagara paling kidul ing kidul' (basa Spanyolé: "Sur del sur").

Propinsi[sunting | Owah sumber]

Petha Argèntina lan propinsiné

Argèntina dumadi saka 23 propinsi (provincias, tunggal - provincia), lan 1 distrik fèderal (distrito federal), ditandhani *:

  1. Buenos Aires *
  2. Provinsi Buenos Aires
  3. Catamarca
  4. Chaco
  5. Chubut
  6. Córdoba
  7. Corrientes
  8. Entre Rios
  9. Formosa
  10. Jujuy
  11. La Pampa
  12. La Rioja
  1. Mendoza
  2. Misiones
  3. Neuquen
  4. Rio Negro
  5. Salta
  6. San Juan
  7. San Luis
  8. Santa Cruz
  9. Santa Fe
  10. Santiago del Estero
  11. Tierra del Fuego
  12. Tucuman
Kutha-kutha gedhe ing Argentina
  Kutha Provinsi Populasi     Kutha Provinsi Populasi
1 Buenos Aires Buenos Aires 13.052.177 Buenos Aires
Buenos Aires
7 Mar del Plata Buenos Aires 706.600
2 Córdoba Córdoba 1.613.211 8 Salta Salta 556.400
3 Rosario Santa Fe 1.325.090 9 Santa Fe Santa Fe 534.300
4 Mendoza Mendoza 1.109.104 10 San Juan San Juan 498.400
5 La Plata Buenos Aires 957.800 11 Resistencia Chaco 452.800
6 Tucumán Tucumán 903.100 12 Neuquén Neuquén 400.600
Sumber: perkiraan 2006, Instituto Nacional de Estadisticas y Censos

Kaanggotaan organisasi internasional[sunting | Owah sumber]

Argèntina dadi anggota sawetara organisasi internasional, ing antarané:

Salta.

Tokoh[sunting | Owah sumber]

Mangga Pirsani[sunting | Owah sumber]

Pranala jaba[sunting | Owah sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Argèntina&oldid=945131"