WMO

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

WMO

WMO flag

World Meteorological Organization (WMO, Basa Prancis: Organisation météorologique mondiale, OMM) iku sawijining Organisasi antar pamaréntah kanthi anggota 188 nagara lan wewengkon (territory). Organisasi iki asalé saka Organisasi Météorologi Internasional (International Meteorological Organization) (IMO), kang didegaké taun 1873. Madeg taun 1950, WMO dadi badan khusus Perserikatan Bangsa-Bangsa kanggo bab meteorologi (cuaca lan musim), hidrologi operasional lan ngèlmu Geofisik kang magepokan. Organisasi WMO duwé markas ing Jeneva, Swiss. Presidhèn wektu iki ya iku Alexander Bedritsky lan Sekretaris-Jendral Michel Jarraud, kang pinilih ing Konggrès Météorologi Donya ka-14 taun 2003.

Tujuan[besut | besut sumber]

Tujuan organisasi ya iku:

  • Bantu kerjasama saindenging donya bab jaringan stasiun supaya pengamatan météorologi , hidrologi lan pengamatan geofisik liyané kang magepokan karo météorologi, lan ningkataké panyiapan lan pangopènan pusat-pusat kang ngurusi météorologi lan jasa kagandhèng liyané.;
  • Ningkataké panyiapan lan pangopènan sistem kanggo ijol-ijolan informasi météorologi lan informasi kang magepokan kanthi cepet.
  • Ningkataké standarisasi meteorologi lan pengamatan kang magepokan lan mesthèkaké publikasi kasil pengamatan lan statistik kanthi cara kang seragam;
  • Majokaké aplikasi météorologi tumrap aviasi, kapal, masalah kang magepokan karo banyu, tetanèn lan aktivitas manungsa liyané;
  • Ningkataké aktivitas jroning hidrologi operational lan nyurung kerjasama antara jasa Météorologi lan hidrologi;
  • Ningkataké riset lan latihan bab météorologi lan, yèn perlu, jroning bidang kang magepokan, lan mbantu jroning koordinasi aspèk internasional bab riset lan latihan kasebut.

Nagara anggota WMO duwé siji komisi kanggo Sistem Dhasar (Commission for Basic Systems) (CBS) kang nganakaké patemon saben rong taun sepisan, minangka papan kanggo ngajokaké rékomendhasi owah-owahan kodhe, rékomendhasi bab protokol télékomunikasi, lan pamutakiran Kepala Tabel Cekak (Abbreviated Heading Table) disetujoni. Sawisé disetujoni, owah-owahan mau dilebokaké ing jroning manual kodhe WMO 306 lan 386. Patemon CBSWMO kang pungkasan dianakaké ing Jeneva, Swiss.

Salah sijiné fungsi WMO ya iku mènèhi jeneng siklon tropis.

WMO mbantu nyiptakaké Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), lan nduwèni tanggung jawab langsung tumrap anané Global Atmosphere Watch (GAW).

Dina Meteorologi Donya[besut | besut sumber]

  • Dina Météorologi Donya dipèngeti saben taun ing tanggal 23 Maret.

Pahargyan lan hadiah[besut | besut sumber]

en:International Meteorological Organization Prize

en:Professor Dr. Vilho Väisälä Award

en:Norbert Gerbier-Mumm International Award

en:WMO Research Award for Young Scientists


Delengen uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]


Perserikatan Bangsa-Bangsa Gendéra PBB

Sistem PBB
Sidang Umum | Dewan Keamanan | Dewan Ekonomi dan Sosial
Dewan Perwalian | Sekretariat | Mahkamah Internasional

Resolusi PBB
Resolusi Sidang Umum | Resolusi Dewan Keamanan

Program lan Agensi
FAO · ICAO · ILO · IPCC · ITU · UNCTAD · UNDCP · UNDP · UNEP · UNESCO · UNFIP · UNFPA · UNHCR · UNHRC · UN-HABITAT · UNICEF · UNRWA · UPU · WFP · WHO · WMO

Gendéra | Negara anggota | Negara pengamat | Sekretaris Jenderal | Markas Besar | Piagam | Tandha Penghargaan


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=WMO&oldid=966835"