Dewan Perwalian PBB

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Déwan Perwalian PBB iku sawijining sistem perwalian internasional sing wis diadegaké déning anggota PBB kanggo ngatur pamaréntahan laladan-dhaéerah sing didèlèh ing sangisoré pangawasan PBB ngliwati pasetujon-pasetujon perwalian individual. (laladan-laladan sing mangkono banjur diarani “laladan-laladan perwalian”).

Ancas[besut | besut sumber]

  1. miara perdamaian lan kaamanan internasional
  2. ngusahakaké kamajuan padunung laladan perwalian supaya bisa gawé pamaréntahan dhéwé utawa kamardikan
  3. mènèhi surungan supaya ngakoni lan ngurmati hak-hak manungsa saka rakyat-rakyat ing donya
  4. mesthèkaké perlakuan sing padha ing laladan perwalian djroning bab sosial, ékonomi, lan komersial kanggo kabèh anggota PBB lan kabangsan-kabangsané, sarta perlakuan sing padha kanggo kabangsan kabèh anggota jroning ngatur kaadilan ing laladan-laladan sing di jupuk saka nagara-nagara mungsuh akibat perang donya kaloro lan liya-liyané sing sacara sukarela didèlè ing sangisoré sistem perwalian. Ora ana siji waé nagara sing dadi anggota PBB bisa diatur pamaréntahané ing sangisoré sistem perwalian.

Tugas lan hak Déwan Perwalian[besut | besut sumber]

Déwan Perwalian duwé tugas kanggo nglakokaké kewajiban Majelis Umum ing bab-bab sing magepokan karo laladan-laladan perwalian, kajaba laladan-laladan strategis sing diurus déning Dewan Keamanan. Adhedhasar panyerahan kuwasa iku Déwan Perwalian diwènèhi hak kanggo :

  1. Nimbang laporan-laporan sing dikirim déning nagara-nagara panguwasa
  2. Nampa layang-layang panyuwunan banjur nyelidhiki sacara bebarengan karo nagara-nagara panguwasa
  3. Ngayahi kunjungan kala-kala menyang laladan perwalian sing disetujoni déning Nagara panguwasa
  4. Nglakokaké pegawéyan-pegawéyan kanthi syarat-syarat pasetujon perwalian

Kaanggotaan[besut | besut sumber]

Déwan Perwalian dumadi saka 3 golongan anggota ,ya iku :

  1. Anggota-anggota sing nguasani laladan perwalian
  2. Anggota-anggota tetep dewan keamanan sing ora nguasani laladan perwakilan (Rusia lan Tiongkok)
  3. Sawetara anggota sing dipilih kanggo 3 taun déning majelis umum saéngga anggota-anggota sing nyekel perwalian padha gunggungè karo anggota-anggota sing ora nyekel perwalian

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Perserikatan Bangsa-Bangsa Gendéra PBB

Sistem PBB
Sidang Umum | Dewan Keamanan | Dewan Ekonomi dan Sosial
Dewan Perwalian | Sekretariat | Mahkamah Internasional

Resolusi PBB
Resolusi Sidang Umum | Resolusi Dewan Keamanan

Program lan Agensi
FAO · ICAO · ILO · IPCC · ITU · UNCTAD · UNDCP · UNDP · UNEP · UNESCO · UNFIP · UNFPA · UNHCR · UNHRC · UN-HABITAT · UNICEF · UNRWA · UPU · WFP · WHO · WMO

Gendéra | Negara anggota | Negara pengamat | Sekretaris Jenderal | Markas Besar | Piagam | Tandha Penghargaan