Dewan Perwalian PBB

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Déwan Perwalian PBB iku sawijining sistem perwalian internasional kang wis diadegaké déning anggota PBB kanggo ngatur pamaréntahan laladan-dhaéerah kang didèlèh ing sangisoré pangawasan PBB ngliwati pasetujon-pasetujon perwalian individual. (laladan-laladan kang mangkono banjur diarani “laladan-laladan perwalian”).

Ancas[besut | besut sumber]

  1. miara perdamaian lan kaamanan internasional
  2. ngusahakaké kamajuan kang ndunungi laladan perwalian supaya bisa gawé pamaréntahan dhéwé utawa kamardikan
  3. mènèhi surungan supaya ngakoni lan ngurmati hak-hak manungsa saka rakyat-rakyat ing donya
  4. mesthèkaké perlakuan kang padha ing laladan perwalian djroning bab sosial, ékonomi, lan komersial kanggo kabèh anggota PBB lan kabangsan-kabangsané, sarta perlakuan kang padha kanggo kabangsan kabèh anggota sajeroning ngatur kaadilan ing laladan-laladan kang di jupuk saka nagara-nagara mungsuh akibat perang donya kaloro lan liya-liyané kang kanthi sukarela didèlè ing sangisoré sistem perwalian. Ora ana siji waé nagara kang dadi anggota PBB bisa diatur pamaréntahané ing sangisoré sistem perwalian.

Tugas lan hak Déwan Perwalian[besut | besut sumber]

Déwan Perwalian duwé tugas kanggo nglakokaké kuwajiban Majelis Umum ing bab-bab kang magepokan karo laladan-laladan perwalian, kajaba laladan-laladan strategis kang diurus déning Dewan Keamanan. Adhedhasar panyerahan kuwasa iku Déwan Perwalian diwènèhi hak kanggo:

  1. Nimbang lapuran-lapuran kang dikirim déning nagara-nagara panguwasa
  2. Nampa layang-layang panyuwunan banjur nyelidhiki kanthi bebarengan karo nagara-nagara panguwasa
  3. Ngayahi kunjungan kala-kala menyang laladan perwalian kang disetujoni déning Nagara panguwasa
  4. Nglakokaké pagawéan-pagawéan kanthi syarat-syarat pasetujon perwalian

Kaanggotaan[besut | besut sumber]

Déwan Perwalian dumadi saka 3 golongan anggota ,ya iku:

  1. Anggota-anggota kang nguasani laladan perwalian
  2. Anggota-anggota tetep dewan keamanan kang ora nguasani laladan perwakilan (Ruslan lan Tiongkok)
  3. Sawetara anggota kang dipilih kanggo 3 taun déning majelis umum saéngga anggota-anggota kang nyekel perwalian padha gunggungè karo anggota-anggota kang ora nyekel perwalian

Pranala njaba[besut | besut sumber]