Dewan Perwalian PBB

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Déwan Perwalian PBB iku sawijining sistem perwalian internasional kang wis diadegaké déning anggota PBB kanggo ngatur pamaréntahan laladan-dhaéerah kang didèlèh ing sangisoré pangawasan PBB ngliwati pasetujon-pasetujon perwalian individual. (laladan-laladan kang mangkono banjur diarani “laladan-laladan perwalian”).

Ancas[besut | besut sumber]

  1. miara perdamaian lan kaamanan internasional
  2. ngusahakaké kamajuan kang ndunungi laladan perwalian supaya bisa gawé pamaréntahan dhéwé utawa kamardikan
  3. mènèhi surungan supaya ngakoni lan ngurmati hak-hak manungsa saka rakyat-rakyat ing donya
  4. mesthèkaké perlakuan kang padha ing laladan perwalian djroning bab sosial, ékonomi, lan komersial kanggo kabèh anggota PBB lan kabangsan-kabangsané, sarta perlakuan kang padha kanggo kabangsan kabèh anggota sajeroning ngatur kaadilan ing laladan-laladan kang di jupuk saka nagara-nagara mungsuh akibat perang donya kaloro lan liya-liyané kang kanthi sukarela didèlè ing sangisoré sistem perwalian. Ora ana siji waé nagara kang dadi anggota PBB bisa diatur pamaréntahané ing sangisoré sistem perwalian.

Tugas lan hak Déwan Perwalian[besut | besut sumber]

Déwan Perwalian duwé tugas kanggo nglakokaké kuwajiban Majelis Umum ing bab-bab kang magepokan karo laladan-laladan perwalian, kajaba laladan-laladan strategis kang diurus déning Dewan Keamanan. Adhedhasar panyerahan kuwasa iku Déwan Perwalian diwènèhi hak kanggo:

  1. Nimbang lapuran-lapuran kang dikirim déning nagara-nagara panguwasa
  2. Nampa layang-layang panyuwunan banjur nyelidhiki kanthi bebarengan karo nagara-nagara panguwasa
  3. Ngayahi kunjungan kala-kala menyang laladan perwalian kang disetujoni déning Nagara panguwasa
  4. Nglakokaké pagawéan-pagawéan kanthi syarat-syarat pasetujon perwalian

Kaanggotaan[besut | besut sumber]

Déwan Perwalian dumadi saka 3 golongan anggota ,ya iku:

  1. Anggota-anggota kang nguasani laladan perwalian
  2. Anggota-anggota tetep dewan keamanan kang ora nguasani laladan perwakilan (Ruslan lan Tiongkok)
  3. Sawetara anggota kang dipilih kanggo 3 taun déning majelis umum saéngga anggota-anggota kang nyekel perwalian padha gunggungè karo anggota-anggota kang ora nyekel perwalian

Pranala njaba[besut | besut sumber]