UNDP

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

United Nations Development Programme (UNDP) utawa Badan Program Pembangunan PBB (Basa Arab: برنامج الامم المتحده الانماءي , Basa Prancis: Programme des Nations Unies pour le développement, Basa Spanyol: Programa de désarrollo de Naciones Unidas ) iku organisasi multilateral kang paling gedhé mènèhi bantuan teknis lan pembangunan ing donya.

Nduwèni kantor pusat ing New York City la uga minangka organisasi paling gedhé jroning Perserikatan Bangsa-Bangsa. Organisasi iki dibiayai déning donor. Donor-donor iki biasané mbiyantu nyediaké ahli lan penaséhat, pelatihan, lan perlengkapan pembangunan kanggo nagara berkembang, kanthi nambah bantuan kanggo nagara berkembang

Sajarah[besut | besut sumber]

UNDP didegaké ing taun 1965 minangka penggabungan rong organisasi sadurungé (Program Bantuan Teknis PBB lan Program Dana Khusus PBB). Organisasi iki disawang minangka organisasi kang nglakokaké tugas pokok PBB saliyané mujudaké perdamaian lan kaamanan donya.

Kauangan[besut | besut sumber]

Total dana Operasional PBB nganti taun 2004 ya iku watara $ 4 milliar (setara Rp. 36.900.000.000.000 'Telung puluh enem triliun sangang atus milyar rupiah', ya iku yèn 1$ = Rp. 9.225)

Donor (Bantuan)[besut | besut sumber]

Nagara donor paling gedhé ya iku Amérika Sarékat, nyumbang $ 243 yuta, nuli Britania Raya, kang nyumbang $ 233 yuta menyang UNDP. Jepang, Walanda, Norwegia lan Swedia nyumbang luwih saka $ 100 yuta. Sauntara, Uni Éropah nyumbang luwih saka $921 yuta ($ 226 yuta asal saka Komisi Éropah lan sisané asal saka nagara-nagara anggota Uni Éropah.

Informasi Umum[besut | besut sumber]

Kaanggotaan[besut | besut sumber]

UNDP nduwé anggota luwih kurang 166 nagara ing donya, nyambut gawé bebarengan karo bantuan pamaréntah lan LSM lokal.

Fungsi[besut | besut sumber]

Fungsi umum UNDP, antara liya:

  • Mujudaké dhémokrasi jroning sawijining nagara
  • Penanggulangan kamiskinan
  • Mbantu nagara kanggo bangkit saka keterpurukan
  • Perluasan Energi lan Kaseimbangan Lingkungan
  • Penanggulangan HIV/AIDS

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]


Perserikatan Bangsa-Bangsa Gendéra PBB

Sistem PBB
Sidang Umum | Dewan Keamanan | Dewan Ekonomi dan Sosial
Dewan Perwalian | Sekretariat | Mahkamah Internasional

Resolusi PBB
Resolusi Sidang Umum | Resolusi Dewan Keamanan

Program lan Agensi
FAO · ICAO · ILO · IPCC · ITU · UNCTAD · UNDCP · UNDP · UNEP · UNESCO · UNFIP · UNFPA · UNHCR · UNHRC · UN-HABITAT · UNICEF · UNRWA · UPU · WFP · WHO · WMO

Gendéra | Negara anggota | Negara pengamat | Sekretaris Jenderal | Markas Besar | Piagam | Tandha Penghargaan

Organisasi Internasional


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=UNDP&oldid=968894"