Mahkamah Internasional

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Small Flag of the United Nations ZP.svg   International Court of Justice
Cour internationale de Justice
 
International Court of Justice.jpg
Peace Palace, kalungguhan ICJ.
Tipe Organisasi Organ utama
Akronim ICJ, CIJ
Pamimpin Présidhèn ICJ
Dame Rosalyn Higgins DBE
Status Aktif
Madeg 1945
Website www.icj-cij.org
Wikimedia
Commons
Commons:Category:ICJ-CJI ICJ-CJI
Portal Portal:United Nations United Nations Portal

Mahkamah internasional iku badan yudisial ing Perserikatan Bangsa Bangsa (PBB), dunungé ing kutha Den Haag, Walanda. Mahkamah iki minangka badan kehakiman kang paling utama sajeroning organisasi PBB. Dewan keamanan bisa nyerahaké sawijining sengkéta hukum marang mahkamah.

Sumber-Sumber Hukum[besut | besut sumber]

Sumber-sumber hukum sig dipigunakaké naika nggawé kaputusan ya iku:

a. konvensi-konvensi internasional kanggo ngukuhaké prakara-prakara kang diakoni déning nagara-nagara kang lagi sulaya

b. kabiasaan internasional minangka bukti praktèk umum kang ditampa minangka hukum

c. azas-azas umum kang diakoni déning nagara-nagara kang duwé peradaban

d. kaputusan-kaputusan kehakiman lan pendhidhikan saka publisis-publisis kang paling mumpuni saka warna-warna nagara, minangka cara tambahan kanggo nentokaké peraturan-peraturan hukum

Mahkamah bisa nggawé kaputusan “ex aequo et bono” (tegesé: miturut apa kang dianggep adil) yèn pihak-pihak kang magepokan nyetujoni.

Kaanggotaan[besut | besut sumber]

Mahkamah dumadi saka limalas hakim, kang dikenal minangka ”anggota” mahkamah. Para hakim mau dipilih déning majelis umum lan dewan keamanan kang nganakaké pemungutan swara kanthi kapisah. Hakim-hakim dipilih dhedhasar kacakapané, dudu miturut dhasar kabangsan nanging diusahakaké supaya bisa njamin yèn sistem-sisitem hukum kang paling wigati ing donya diwakili déning mahkamah. Ora ana loro hakim kang dadi warga nagara saka nagara kang padha. Hakim-hakim mengku kalungguhan ing sajeroning wektu sangang taun lan bisa dipilih manèh. Para hakim mau ora kena nglungguhi kalungguhan liya samangsa mengku kalungguhan minangka hakim ing mahkamah iki.

Pranala njaba[besut | besut sumber]