IPCC

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) utawa "Panel Antarpemerintah Ngenani Owah-owahan Iklim" iku sawijining panel ilmiah kang dumadi saka para èlmuwan saka saindhenging donya. IPCC diadegaké taun 1988 déning loro organisasi PBB, World Meteorological Organization (WMO) lan United Nations Environment Programme (UNEP) kanggo ngévaluasi resiko owah-owahan iklim akibat aktivitas manungsa, kanthi neliti kabèh aspèk dhedhasar literatur tèknis/ilmiah kang wis dikaji lan dipublikasèkaké[1]. Panel iki kabuka kanggo kabèh anggota WMO lan UNEP.

Laporan-laporan saka IPCC kerep dikutip sajeroning saben débat kang magepokan karo owah-owahan iklim.[2][3] Badan-badan nasional lan internasional kang kagandhèng karo owah-owahann iklim nganggep panel iklim PBB iki minangka layak diprecaya[4].

Ing tanggal 12 Oktober 2007, IPCC diumumaké minangka pemenang anugerah bebungah Nobel Bedhamèn, bebarengan karo Al Gore "tumrap usaha yasa lan nyebar luasaké kawruh ngenani owah-owahan iklim kang disebabaké déning manungsa sarta sajeroning ngrintis langkah-langkah kang diperlokaké kanggo nglawan owah-owahan mau."

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Tentang IPCC
  2. ^ Royal Society, "A guide to facts and fictions about climate change"
  3. ^ Royal Society, "The Science of Climate Change"
  4. ^ Lord Rees of Ludlow, présidhèn Royal Society, institut ilmuwan Britania Raya yang paling terkemuka, menyatakan: "The IPCC is the world's leading authority on climate change…".(The Guardian)

Pranala njaba[besut | besut sumber]