UNESCO

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Logo UNESCO

UNESCO (singkatan saka United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) utawa Organisasi Pendhidhikan, Èlmu Kawruh, lan Kabudayan PBB arupa badan khusus PBB sing didegaké taun 1945. Tujuan organisasi iki yaiku nyengkuyung katentreman lan kaamanan kanthi mromosikaké tumandang bareng antar negara liwat pendhidhikan, èlmu kawruh, lan budaya sajroning ningkataké rasa silih urmat kanthi lelandhesan marang kaadilan, angger-angger ukum, HAM, lan kabébasan hakiki. (Artikel 1 saka konstitusi UNESCO).

UNESCO duwé anggota 191 negara. Organisasi iki markasé ing Paris, Prancis, kanthi 50 kantor wilayah sarta sapérangan institut lan pusat ing saindhenging donya. UNESCO duwé limang program utama sing diwiyaraké liwat: pendhidhikan, èlmu alam, èlmu sosial lan manungsa, budaya, sarta komunikasi lan informasi. Proyèk sing disponsori déning UNESCO klebu program maca-nulis, tèknis, lan palatihan-guru; program èlmu internasional; proyèk sajarah régional lan budaya, promosi keragaman budaya; tumandang bareng panyarujukan internasional kanggo ngamanaké warisan budaya lan alam sarta njaga HAM; lan nyoba kanggo mbeneraké prabédan digital donya.

Direktur Jendral UNESCO[sunting | sunting sumber]

  1. Julian Huxley, Britania Raya (19461948)
  2. Jaime Torres Bodet, Meksiko (19481952)
  3. John Wilkinson Taylor, Amérika Sarékat (sauntara 19521953)
  4. Luther Evans, Amérika Sarékat 19531958
  5. Vittotino Veronese, Italia (19581961)
  6. René Maheu, Prancis (19611974; sauntara 1962)
  7. Amadou-Mahtar M'Bow, Senegal (19741987)
  8. Federico Mayor, Spanyol (19871999)
  9. Koïchiro Matsuura, Jepang (1999–saiki)

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]


Perserikatan Bangsa-Bangsa Gendéra PBB

Sistem PBB
Sidang Umum | Dewan Keamanan | Dewan Ekonomi dan Sosial
Dewan Perwalian | Sekretariat | Mahkamah Internasional

Resolusi PBB
Resolusi Sidang Umum | Resolusi Dewan Keamanan

Program lan Agensi
FAO · ICAO · ILO · IPCC · ITU · UNCTAD · UNDCP · UNDP · UNEP · UNESCO · UNFIP · UNFPA · UNHCR · UNHRC · UN-HABITAT · UNICEF · UNRWA · UPU · WFP · WHO · WMO

Gendéra | Negara anggota | Negara pengamat | Sekretaris Jenderal | Markas Besar | Piagam | Tandha Penghargaan

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=UNESCO&oldid=851901"