UNESCO

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Logo UNESCO

UNESCO (cekakan saka United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) utawa Organisasi Budaya, Widya, lan Wiyata Pasarékatan Bangsa-Bangsa iku satunggaling badan mirunggan PBB sing diyasa taun 1945. Lelabuhané organisasi iki nyengkuyung katentreman lan kasantosan sarana nepungaké kagiyatan tembayatan antara nagara babagan wiyata, widya, lan budaya. Wusana, ancasé lelabuhan iku nedya nuwuhaké rasa silih kurmat antara manungsa kanthi lelandhesan bebener, kukum, HAM, lan kabébasan hakiki (Artikel 1 saka undhang-undhang UNESCO).

UNESCO anggotané ana 191 nagara. Organisasi iki kantor gedhéné Paris, Prancis, sarta ana 50 kantor wewengkon lan sawenèh badan lan sasana ing saindhenging donya. UNESCO program bakuné ana lima sing ditepungaké lumantar: wiyata, widya alam, widya sosial lan manungsa, budaya, sarta komunikasi lan informasi. Proyèk sing disponsori déning UNESCO kalebu (1) program maca-nulis, tèhnis, lan gladhèn guru; (2) program kawruh internasional; (3) proyèk sajarah wewengkon lan budaya, nepungaké kabinan budaya; (4) tembayatan ing kasarujukan internasional nedya njaga warisan budaya lan alam sarta njaga HAM; lan (5) upaya nguwoti jurang dhigital sadonya.

Dirèktur jéndral UNESCO[besut | besut sumber]

  1. Julian Huxley, Britania Agung (19461948)
  2. Jaime Torres Bodet, Mèksiko (19481952)
  3. John Wilkinson Taylor, Amérika Sarékat (sauntara 19521953)
  4. Luther Evans, Amérika Sarékat 19531958
  5. Vittotino Veronese, Itali (19581961)
  6. René Maheu, Prancis (19611974; sauntara 1962)
  7. Amadou-Mahtar M'Bow, Sénégal (19741987)
  8. Federico Mayor, Spanyol (19871999)
  9. Koïchiro Matsuura, Jepang (1999–saiki)

Pirsanana uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=UNESCO&oldid=1107485"