Sidang Umum PBB

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Small Flag of the United Nations ZP.svg   United Nations General Assembly
 
General Assembly of the United Nations.jpg
Presidhèn Spanyol ing Sidang Umum PBB ing New York
Tipe Organisasi Organ utama
Akronim GA, UNGA
Pamimpin Presidhèn Sidang Umum PBB
As of 18 September 2007
Srgjan Kerim
former Yugoslav Republic of Macedonia
Status Aktif
Madeg 1945
Website www.un.org/ga
Wikimedia
Commons
Commons:Category:United Nations General Assembly United Nations General Assembly
Portal Portal:United Nations United Nations Portal

Sidang Umum PBB utawa Majelis Umum PBB iku salah siji saka enem badan utama PBB. Majelis iki anggotané nagara-nagara anggota PBB lan ketemu saben taun dipimin déning Presidhèn Majelis Umum PBB kang dipilih saka wakil-wakil. Pertemuan pisanan dianakaké ing tanggal 10 Januari 1946 ing Hall Tengah Westminster ing kutha London lan dirawuhi déning utusan saka 51 nagara.

Pertemuan iki biasané dimulai dina Selasa katelu wulan September lan rampung ing pertengahan Desember. Pertemuan khusus bisa dianakaké yèn dijaluk déning Dewan Keamanan, utawa déning mayoritas anggota PBB. Pertemuan khusus dianakaké pada Oktober 1995 kanggo mèngeti dina kalairan 50 taun PBB.

Tugas lan kakuasan Majelis Umum[besut | besut sumber]

Tugas lan kekuasan majelis umum bisa dipérang dadi 8 golongan, ya iku bab :

  1. Pelaksaan perdamaian lan keamanan internasional ;
  2. Kerja sama ing lapangan perékonomian lan masyarakat internasional ;
  3. Sistem perwakilan internasional ;
  4. Keterangan-keterangan bab laladan-laladan kang durung nduwé pamaréntah dhéwé ;
  5. Urusan kauangan ;
  6. Panerapan kaanggotaan lan penerimaan anggota ;
  7. Perubahan piagam ;
  8. Hubungan karo alat-alat perlengkapan liyané;

Badan-badan[besut | besut sumber]

Jroning ngayahi tugasé Majelis Umum mbentuk werna-werna badan, kayata; komite (cacahé 30, sing utama 6), komisi (pitu); badan (board) (cacahé enem), déwan lan panèl (lima), kelompok kerja lll. Badan-badan mau ing antarané[1] :

Kommite[besut | besut sumber]

Komité Utama[besut | besut sumber]

Cacahé ana enem, biasané diwènèhi nomer, 1-6:

  1. Perlucutan sanjata lan keamanan International (DISEC)
  2. Ekonomi lan Finansial (ECOFIN)
  3. Sosial, Kamanungsan lan Budhaya (SOCHUM)
  4. Pulitik Spesial lan Dekolonisasi (SPECPOL)
  5. Administratif lan Budget
  6. Hukum

Komité Liyané[besut | besut sumber]

Ora nganggo nomer. Kang paling wigati[2], antara liya :

  • Komité Kredential.
  • Komité Umum.[3]

Komisi[besut | besut sumber]

Ana pitung Komisi, ya iku:

Badan (Board)[besut | besut sumber]

Ana enem badan.[4]

Déwan lan Panel[besut | besut sumber]

Cacahé ana papat Déwan lan siji Panèl [5] Kang paling wigati lan paling anyar ya iku Déwan Hak Azasi Manungsa.

Kelompok Kerja lan liya-liyané[besut | besut sumber]

Ana sawetara Badan Majelis Umum PBB liyané sing arupa Kelompok Kerja utawa Badan liyané.[6]

Kaanggotaan[besut | besut sumber]

Anggota Majelis Umum PBB dumadi saka nagara-nagara anggota lan nagara pengamat PBB:

Delengen uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]


Perserikatan Bangsa-Bangsa Gendéra PBB

Sistem PBB
Sidang Umum | Dewan Keamanan | Dewan Ekonomi dan Sosial
Dewan Perwalian | Sekretariat | Mahkamah Internasional

Resolusi PBB
Resolusi Sidang Umum | Resolusi Dewan Keamanan

Program lan Agensi
FAO · ICAO · ILO · IPCC · ITU · UNCTAD · UNDCP · UNDP · UNEP · UNESCO · UNFIP · UNFPA · UNHCR · UNHRC · UN-HABITAT · UNICEF · UNRWA · UPU · WFP · WHO · WMO

Gendéra | Negara anggota | Negara pengamat | Sekretaris Jenderal | Markas Besar | Piagam | Tandha Penghargaan


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sidang_Umum_PBB&oldid=1017315"