Sidang Umum PBB

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Small Flag of the United Nations ZP.svg   United Nations General Assembly
 
General Assembly of the United Nations.jpg
Présidhèn Spanyol ing Sidang Umum PBB ing New York
Tipe Organisasi Organ utama
Akronim GA, UNGA
Pamimpin Présidhèn Sidang Umum PBB
As of 18 September 2007
Srgjan Kerim
former Yugoslav Republic of Macedonia
Status Aktif
Madeg 1945
Website www.un.org/ga
Wikimedia
Commons
Commons:Category:United Nations General Assembly United Nations General Assembly
Portal Portal:United Nations United Nations Portal

Sidang Umum PBB utawa Majelis Umum PBB iku salah siji saka enem badan utama PBB. Majelis iki anggotané nagara-nagara anggota PBB lan ketemu saben taun dipimin déning Présidhèn Majelis Umum PBB kang dipilih saka wakil-wakil. Pertemuan pisanan dianakaké ing tanggal 10 Januari 1946 ing Hall Tengah Westminster ing kutha London lan dirawuhi déning utusan saka 51 nagara.

Pertemuan iki racaké dimulai dina Selasa katelu wulan September lan rampung ing pertengahan Dhésèmber. Pertemuan mirunggan bisa dianakaké yèn dijaluk déning Dewan Keamanan, utawa déning mayoritas anggota PBB. Pertemuan mirunggan dianakaké padha Oktober 1995 kanggo mèngeti dina kalairan 50 taun PBB.

Tugas lan kakuasan Majelis Umum[besut | besut sumber]

Tugas lan kekuasan majelis umum bisa dipérang dadi 8 golongan, ya iku bab :

  1. Pelaksaan perdamaian lan keamanan internasional ;
  2. Kerja sama ing lapangan perékonomian lan masarakat internasional ;
  3. Sistem perwakilan internasional ;
  4. Keterangan-keterangan bab laladan-laladan kang durung nduwé pamaréntah dhéwé ;
  5. Urusan kauangan ;
  6. Panerapan kaanggotaan lan penerimaan anggota ;
  7. Owah-owahan piagam ;
  8. Hubungan karo piranti-piranti perlengkapan liyané;

Badan-badan[besut | besut sumber]

Sajeroning ngayahi tugasé Majelis Umum mbentuk werna-werna badan, kaya ta; komite (cacahé 30, sing utama 6), komisi (pitu); badan (board) (cacahé enem), déwan lan panèl (lima), kelompok kerja lll. Badan-badan mau ing antarané[1] :

Kommite[besut | besut sumber]

Komité Utama[besut | besut sumber]

Cacahé ana enem, racaké diwènèhi nomer, 1-6:

  1. Perlucutan sanjata lan keamanan International (DISEC)
  2. Ékonomi lan Finansial (ECOFIN)
  3. Sosial, Kamanungsan lan Budaya (SOCHUM)
  4. Pulitik Spesial lan Dekolonisasi (SPECPOL)
  5. Administratif lan Budget
  6. Hukum

Komité Liyané[besut | besut sumber]

Ora nganggo nomer. Kang paling wigati[2], antarané :

  • Komité Kredential.
  • Komité Umum.[3]

Komisi[besut | besut sumber]

Ana pitung Komisi, ya iku:

Badan (Board)[besut | besut sumber]

Ana enem badan.[4]

Déwan lan Panel[besut | besut sumber]

Cacahé ana papat Déwan lan siji Panèl [5] Kang paling wigati lan paling anyar ya iku Déwan Hak Azasi Manungsa.

Kelompok Kerja lan liya-liyané[besut | besut sumber]

Ana sawetara Badan Majelis Umum PBB liyané sing arupa Kelompok Kerja utawa Badan liyané.[6]

Kaanggotaan[besut | besut sumber]

Anggota Majelis Umum PBB dumadi saka nagara-nagara anggota lan nagara pengamat PBB:

Uga delengen[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]