Buenos Aires

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Kanggé kagunan sanès saking ', mangga mriksani [[]].
Buenos Aires
The City of Buenos Aires
Clockwise from top: skyline of the city at dusk, the National Congress, the Woman's Bridge, the Cabildo, the Pink House, panorama of Puerto Madero, Caminito in La Boca, the Obelisk and the Metropolitan Cathedral.

Flag

Coat of arms
Buenos Aires is located in Argentina
Buenos Aires
Coordinates: 34°36′36.00″S 58°22′11.99″W / 34.61°S 58.3699972°W / -34.61; -58.3699972
Country Flag of Argentina Argentina
Established 1536, 1580
Pamaréntahan
 • Chief of Government Mauricio Macri
 • Senators María Eugenia Estenssoro, Samuel Cabanchik, Daniel Filmus
Wewengkon
 • City 203 km2 (78,5 sq mi)
 • Land 203 km2 (78,5 sq mi)
 • Metro 4.758 km2 (1,837 sq mi)
Populasi (2009 est.)
 • City 3.050.728
 • Metro 13.356.715
HDI (2005) 0.923 – high
Website http://www.buenosaires.gov.ar/ (Basa Spanyol)

Buenos Aires iku sawijining kutha sing sekaligus dadi ibukutha negara Argentina. Kutha iki dijenengaké miturut Nuestra Señora Santa María del Buen Aire lan nduwèni bulevar paling gedhé ing donya. Bueonos Aires uga dikenal minangka "Parisé Amérika Kidul" amarga kaanggunané. Sairing karo SDA-né sing jembar lan wong mlarat sing numpuk ing kutha, Buenos Aires nduweni sagolongan pedunung pinter lan makmur, kanthi anané koloni artis la Boca, ilmuwan Universitas Buenos Aires yang kasil menangaké bebungah Nobel, taman, plaza, lan bulevar sing nguripaké kutha lan dadi kabanggan para pedunungé. Dilambangaké nganggo jogèdan Tango, dansa kebak gairah saka Buenos Aires, masarakat tetep loyal marang kuthané lan sacara romantis kaiket ing sajroning lingkungan anget lan subur.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Diadegaké kaping pindho ing dhataran Pampa, yakuwi ing dhèlta Kali Parana nyebar nganti ketemu Rio de Plata. Pusat kutha iki dumunung ing sadhuwuring tebing sing madhep menyang kali, sawetara bagéyan kutha liyané ana ing dhataran cendhèk sing diwatesi kali cilik. Kanthi wilayah metropolitan sing jembaré 77 mil pesagi (200 km2), kutha iki punjeré ing distrik fedheral. Dipanggoni kurang saka 1/3 pedunung metropolitan lan dikubengi kutha-kutha satelit, klebu kutha-kutha cilik sing akèh-akèhé dumadi saka pondhok-pondhok wesi sing ngombak-ombak minangka 40% saka omah ing metropolis lan dipanggoni 30% pedunungé.

Referensi[sunting | sunting sumber]

Beckner,Chrisanne dan Soetrisno,Eddy.2001.100 Kota Besar Bersejarah di Dunia.Jakarta:Ladang Pustaka dan Intimedia.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Buenos Aires ing KamusWiki.

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Buenos Aires ing Wikivoyage

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Buenos_Aires&oldid=821899"