Phènesuwela

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Vénézuéla)
República Bolivariana de Venezuela 1
Patakaning Phènesuwela
Pataka
Aditamènging Phènesuwela
Aditamèng
Cihnabrawit: 2
Gunagita: Gloria al Bravo Pueblo
Dunungpenering Phènesuwela
Kuthagara
lan brehakutha
Caracas
JawatbasaSpanyol
PapréntahanRépublik fédheral
• 
Nicolás Maduro
Kamardikan
• Banyu (%)
0,3%
Population
• Pikira-kira 2006
27.121.800 (46)
• Cacahjiwa 2001
23.054.210
GKK  (ITK)Pikira-kira 2005
• Gunggung
US$144,34 miliar (52)
• Saben wong
US$5.571 (98)
ArtacihnaBolívar (VEB)
Laladan wektuUTC-4
Durawadasandi58
Nagarasandigreha.ve
1. Jeneng dawa iki dianggo wwiwit konstitusi 1999 kanggo mèngeti jasa pahlawan Simón Bolívar.
2. Sesanti lawas yaiku Dios y Federación (Spanyol: "Tuhan lan Federasi")
Peta praja Venezuela
Peta nuduhaké wewengkon administratif

Républik Bolivar Phènesuwela (basa Spanyol: República Bolivariana de Venezuela) iku nagara ing pucuk lor Amérika Kidul. Nagara iki wewatesan karo Segara Karibia lan Samudra Atlantik ing sisih lor, Guyana ing wétan, Brasil ing kidul, lan Kolombia ing sisih kulon. Ing lepas pasisir Phènesuwela uga ana nagara-nagara Karibia, yaiku Aruba, Curaçao, Walanda Karibis lan Trinidad lan Tobago.

Pamérangan[besut | besut sumber]

Phènesuwela dipérang dadi telulikur praja (estados), laladan kutha krajan (distrito capital) Caracas, Dependensi Persekuthuan (Dependencias Federales, wewengkon mirunggan), lan Guayana Esequiba (kasil saka pasulayan tapel wates karo Guyana). Phènesuwela dipérang manèh sajeroning 335 kutha (municipios); kang ndarbèni punjul sêwu paroki (parroquias). Nagara-nagara bagèan mau kagabung sajeroning sangang wewengkon administratif (regiones administrativas), kang diputuské déning présidhèn.

Praja[besut | besut sumber]

Jeneng Kutha krajan
1 Amazonas Puerto Ayacucho
2 Anzoátegui Barcelona
3 Apure San Fernando de Apure
4 Aragua Maracay
5 Barinas Barinas
6 Bolívar Ciudad Bolívar
7 Carabobo Valencia
8 Cojedes San Carlos
9 Delta Amacuro Tucupita
10 Falcón Kutha Coro
11 Guárico San Juan De Los Morros
12 Lara Barquisimeto
Jeneng Kutha krajan
13 Mérida Mérida
14 Miranda Los Teques
15 Monagas Maturín
16 Nueva Esparta La Asunción
17 Portuguesa Guanare
18 Sucre Cumaná
19 Táchira San Cristóbal
20 Trujillo Trujillo
21 Yaracuy San Felipe
22 Vargas La Guaira
23 Zulia Maracaibo
24 Dependensi Persekuthuan

Wewengkon administratif[besut | besut sumber]

  •      Andean  (Barinas, Mérida, Táchira, Trujillo, Páez Municipality of Apure)
  •      Capital  (Miranda, Vargas, Capital District)
  •      Central  (Aragua, Carabobo, Cojedes)
  •      Central-Western  (Falcón, Lara, Portuguesa, Yaracuy)
  •      Guayana  (Bolívar, Amazonas, Delta Amacuro)
  •      Insular  (Nueva Esparta, Federal Dependencies)
  •      Llanos  (Apure (excluding Paez Municipality), Guárico)
  •      North-Eastern  (Anzoátegui, Monagas, Sucre)
  •      Zulian  (Zulia)
Omah-omanh ing Caracas, Phènesuwela

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]