Kabupatèn Acèh Kidul-Kulon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kabupatèn Acèh Kidul-Kulon
Lambang-abdya.jpg

Lambang Kabupatèn Acèh Kidul-Kulon
{{{peta}}}

Peta lokasi Kabupatèn Acèh Kidul-Kulon
Koordinat :
Motto: Sapeu Kheun Sahoe Langkah
Provinsi Acèh
Kutha krajan Blangpidie
Jembar {{{luas}}}
Pedunung  
 · Cacahé {{{penduduk}}}
 · Kapadhetan {{{kepadatan}}} jiwa/km²
Pamérangan administratif  
 · Kecamatan {{{kecamatan}}}
 · Désa/kelurahan {{{kelurahan}}}
Dhasar hukum {{{dasar hukum}}}
Tanggal 10 April 2002
Dina dadi {{{hari jadi}}}
{{{kepala daerah}}} {{{nama kepala daerah}}}
Kodhe area telepon 0659
APBD {{{apbd}}}
DAU -
Suku bangsa {{{suku bangsa}}}
Basa {{{bahasa}}}
Agama {{{agama}}}
Flora resmi {{{flora}}}
Fauna resmi {{{fauna}}}
Zona wektu {{{zona waktu}}}
Bandhar udhara {{{bandar udhara}}}

Situs web resmi: http://www.abdya.go.id/

Kabupatèn Acèh Kidul-Kulon iku Kabupatèn ing Acèh, Indonésia. Kabupatèn iki resmi madeg sawisé sah Undhang-Undhang Républik Indonésia Nomer 4 Taun 2002.

Géografi[besut | besut sumber]

Wewengkon iki kalebu gugusan pagunungan Bukit Barisan.

Wates Wewengkon[besut | besut sumber]

ing sisih lor karo: Kabupatèn Gayo Lues
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Acèh Kidul lan Samudra Indonésia
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Nagan Raya
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Gayo Lues

Ékonomi[besut | besut sumber]

Acèh Kidul-Kulon ngandelaké sèktor tetanèn lan dedagangan kanggo kelangsungan perekonomian. Bab iki didhukung déning posisiné sing strategis ing jalur dagang kawasan kulon Acèh, mliginé kutha Blangpidie sing wiwit jaman biyèn dadi punjer perdagangan ing pasisir kulon Acèh.

Kacamatan[besut | besut sumber]

Acèh Kidul-Kulon nyakup wewengkon kacamatan:

  • Manggeng (1 mukim, 29 désa/kalurahan)
  • Setia (2 mukim, 6 désa/kalurahan)
  • Susoh (4 mukim, 28 désa/kalurahan)
  • Tangan-Tangan (1 mukim, 21 désa/kalurahan)

Potensi Alam[besut | besut sumber]

Perkebunan[besut | besut sumber]

Potensi wewengkon 32.417 Ha, areal Taman 11.850 Ha, cadhangan areal 20.567 Ha

Pertanian[besut | besut sumber]

Potensi wewengkon 21.296 Ha, areal taman 16.450 Ha, cadhangan areal 4.846 Ha

Kehutanan[besut | besut sumber]

Hutan lindung 31.375 Ha, Taman Nasional Gunung Leuser 62.400 Ha, Alas Prodhuksi Winates 36.165 Ha

Perikanan[besut | besut sumber]

  • Dharat: Buing Daya Air Payau 10 Ha, Buing Daya Air Tawar 20 Ha
  • Segara/Tlaga/Kali: Keramba 5 unit (kali)

Pariwisata[besut | besut sumber]

Wisata Alam Gosong Sangkalan, Taman Wisata Cemara Indah, Wisata Pasisir Kuala. Pariwisata Gunung: Bendungan irigasi Krueng Susoh Blang Pidie, Marga Satwa Leuser (Pucuk Kila)

Pertambangan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Acèh Kidul-Kulon duwé potensi sumber daya mineral sing cukup sugih, ing antarané Bijih Besi, Pasir Zirkon lan Galena. Uga ana batuan minangka bahan baku pupuk mineral. Nanging nganti saiki isih durung dimanfaayaké sacara maksimal kanggo ningkataké kasejahtraan masarakat.

Bupati[besut | besut sumber]

Bupati defenitif pisanan asil pamilihan kepala laladan sacara langsung ya iku Akmal Ibrahim, SH lan Wakil Bupati Ir. Syamsurizal, M.Si mangsa bekti 2007 - 2012 sing dilantik déning gubernur Acèh Drh. Irwandi Yusuf nggantèkaké Pejabat Bupati Drs. H. Azwar Umri nggantèkaké Drs. H. T. Burhanudingn Sampe sing sadurungé diwengku déning Nasir Hasan sing nggantèkaké Baharudingn, S.Sos, MM minangka Bupati pisanan sing dilantik gubernur Acèh Ir. H. Azwar Abubakar tanggal 18 Fèbruari 2006.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

Acèh
Lambang Provinsi Nanggröe Aceh Darussalam

Kabupatèn: Acèh Kulon | Acèh Kidul-Kulon | Acèh Besar | Acèh Jaya | Acèh Kidul | Acèh Singkil | Acèh Tamiang | Acèh Tengah | Acèh Kidul-wétan | Acèh Wétan | Acèh Lor | Bener Meriah | Bireuen | Gayo Lues | Nagan Raya | Pidie | Pidie Jaya | Simeulue

Kutha: Banda Acèh | Langsa | Lhokseumawe | Sabang | Subulussalam

Delengen uga: Daftar kabupatèn lan kutha ing Indonésia