Kabupatèn Acèh Tamiang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
{{{nama}}}
Lambang Kabupatèn Acèh Tamiang

Lambang {{{nama}}}
Peta lokasi Kabupatèn Acèh Tamiang

Peta lokasi {{{nama}}}
Koordinat : 03°53-04°32' LU dan 97°44'- 98°18' BT
Motto: Kaseh pape setie mati
Provinsi Acèh
Kutha krajan Karang Baru
Jembar {{{luas}}}
Pedunung  
 · Cacahé {{{penduduk}}}
 · Kapadhetan {{{kepadatan}}} jiwa/km²
Pamérangan administratif  
 · Kecamatan {{{kecamatan}}}
 · Désa/kelurahan {{{kelurahan}}}
Dhasar hukum UURI Nomor 4 Tahun 2002
Tanggal 10 April 2002
Dina dadi {{{hari jadi}}}
{{{kepala daerah}}} {{{nama kepala daerah}}}
Kodhe area telepon 0641
APBD {{{apbd}}}
DAU
Suku bangsa {{{suku bangsa}}}
Basa {{{bahasa}}}
Agama {{{agama}}}
Flora resmi {{{flora}}}
Fauna resmi {{{fauna}}}
Zona wektu {{{zona waktu}}}
Bandhar udhara {{{bandar udhara}}}

Situs web resmi: acehtamiangkab.go.id

Koordinat: 4°14′N, 97°58′E

Kabupatèn Acèh Tamiang iku kabupatèn ing Propinsi Acèh, Indonésia.

Kabupatèn asil pamekaran saka Kabupatèn Acèh Wétan iki dumunung ing tapel wates Acèh-Sumatra Lor. Istilah "Tamiang" asal saka tembung Da Miang. Sajarah nuduhaké ngenani èksistensi wewengkon Tamiang kaya ing prasasti Sriwijaya, banjur ana riwayat saka Tiongkok karya Wee Pei Shih sing nyathet anané negeri Kan Pei Chiang (Tamiang), utawa Tumihang jroning Kitab Nagarakretagama. Laladan iki uga dikenal kanthi jeneng Bumi Muda Sedia, magepokan karo jeneng Raja Muda Sedia sing mrintah wewengkon iki sajroning 6 taun (1330-1336). Raja iki antuk Cap Sikureung lan hak Tumpang Gantung saka Sultan Acèh tumrap wewengkon Karang lan Kejuruan Muda ing jaman semono.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Acèh Tamiang minangka pecahan saka Kabupatèn Acèh Wétan lan minangka siji-sijiné kawasan ing Acèh sing didominasi déning Etnis Melayu. Saliyané wong Melayu, uga ana wong Acèh, Gayo, Jawa, Karo lan sapanunggalané.

Bupati[besut | besut sumber]

Penjabat Bupati Ishak Djuned nggantèkaké Abdul Latief sing dilantik Gubernur Acèh Abdullah Puteh, tanggal 28 Agustus 2004. Bupati sing saiki ya iku Abdul Latief bebarengan karo wakilé Awaluddin minangka asil Pilkada masa bakti 2007-2012.

Kacamatan[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

Sumber[besut | besut sumber]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Acèh
Lambang Provinsi Nanggröe Aceh Darussalam

Kabupatèn: Acèh Kulon | Acèh Kidul-Kulon | Acèh Besar | Acèh Jaya | Acèh Kidul | Acèh Singkil | Acèh Tamiang | Acèh Tengah | Acèh Kidul-wétan | Acèh Wétan | Acèh Lor | Bener Meriah | Bireuen | Gayo Lues | Nagan Raya | Pidie | Pidie Jaya | Simeulue

Kutha: Banda Acèh | Langsa | Lhokseumawe | Sabang | Subulussalam

Delengen uga: Daftar kabupatèn lan kutha ing Indonésia