Kabupatèn Acèh Tamiang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
{{{nama}}}
Lambang Kabupatèn Acèh Tamiang
Lambang {{{nama}}}
Moto: Kaseh pape setie mati


Peta lokasi Kabupatèn Acèh Tamiang
Peta lokasi {{{nama}}} di Acèh
Koordinat: 03°53-04°32' LU dan 97°44'-98°18' BT
Propinsi Acèh
Tanggal peresmian 10 April 2002
Pamaréntahan
Luas {{{luas}}}
Gunggung cacah jiwa
 - Total {{{penduduk}}}
 - Kepadatan {{{kepadatan}}}
Démografi
 - Kode area telepon 0641
Pembagian administratif
Simbol khas daerah
Situs web acehtamiangkab.go.id

Koordinat: 4°14′N 97°58′E / 4.233°N 97.967°E / 4.233; 97.967

Kabupatèn Acèh Tamiang iku kabupatèn ing Provinsi Acèh, Indonésia.

Kabupatèn asil pamekaran saka Kabupatèn Acèh Wétan iki dumunung ing tapel wates Acèh-Sumatra Lor. Istilah "Tamiang" asal saka tembung Da Miang. Sajarah nuduhaké ngenani èksistensi wewengkon Tamiang kaya ing prasasti Sriwijaya, banjur ana riwayat saka Tiongkok karya Wee Pei Shih sing nyathet anané nagari Kan Pei Chiang (Tamiang), utawa Tumihang sajeroning Kitab Nagarakretagama. Laladan iki uga kaloka kanthi jeneng Bumi Muda Sedia, magepokan karo jeneng Raja Muda Sedia sing mréntah wewengkon iki sajeroning 6 taun (1330-1336). Raja iki antuk Cap Sikureung lan hak Tumpang Gantung saka Sultan Acèh tumrap wewengkon Karang lan Kejuruan Muda ing jaman semono.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Acèh Tamiang minangka pecahan saka Kabupatèn Acèh Wétan lan minangka siji-sijiné kawasan ing Acèh sing didominasi déning Etnis Malayu. Saliyané wong Malayu, uga ana wong Acèh, Gayo, Jawa, Karo lan sapanunggalané.

Bupati[besut | besut sumber]

Penjabat Bupati Ishak Djuned nggantèkaké Abdul Latief sing dilantik Gubernur Acèh Abdullah Puteh, tanggal 28 Agustus 2004. Bupati sing saiki ya iku Abdul Latief bebarengan karo wakilé Awaluddin minangka asil Pilkada mangsa bakti 2007-2012.

Kacamatan[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

Sumber[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Acèh
Lambang Provinsi Nanggröe Aceh Darussalam

Kabupatèn: Acèh Kulon | Acèh Kidul-Kulon | Acèh Besar | Acèh Jaya | Acèh Kidul | Acèh Singkil | Acèh Tamiang | Acèh Tengah | Acèh Kidul-wétan | Acèh Wétan | Acèh Lor | Bener Meriah | Bireuen | Gayo Lues | Nagan Raya | Pidie | Pidie Jaya | Simeulue

Kutha: Banda Acèh | Langsa | Lhokseumawe | Sabang | Subulussalam

Delengen uga: Daftar kabupatèn lan kutha ing Indonésia