Kabupatèn Gayo Lues

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kabupatèn Gayo Lues
Lambang Kabupatèn Gayo Lues
Lambang Kabupatèn Gayo Lues
Moto: Musara


Peta lokasi Kabupatèn Gayo Lues
Peta lokasi Kabupatèn Gayo Lues di Acèh
Koordinat: 3°40'46,13" - 4°16'50,45" LU
96°43'15,65" - 97°55'24,29" BT
Propinsi Acèh
Tanggal peresmian 10 April 2002
Pamaréntahan
 - DAU -
Luas 5.719 km²
Gunggung cacah jiwa
 - Total 74.151 [1]
 - Kepadatan 14
Démografi
 - Agama Islam
 - Kode area telepon 0642
Pembagian administratif
 - Kecamatan 11
Simbol khas daerah
Situs web http://www.gayolueskab.go.id

Koordinat: 3°58′N 97°21′E / 3.967°N 97.350°E / 3.967; 97.350

Kabupatèn Gayo Lues iku salah siji kabupatèn ing provinsi Acèh, Indonésia, minangka asil pamekaran saka Kabupatèn Acèh Kidul-wétan. Kabupatèn iki dumunung ing gugusan pagunungan Bukit Barisan, sapérangan gedhé wewengkon arupa aréa Taman Nasional Gunung Leuser sing wis dadi salah siji situs warisan donya.

Suku[besut | besut sumber]

Mayoritas sing ndunungi Gayo Lues asal saka ètnik Gayo.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Laladan Gayo Lues nyakup 57 persèn saka wewengkon lawas Kabupatèn Acèh Kidul-wétan, lan dipérang dadi 11 (sewelas) kecamatan:

Bupati lan Wakil Bupati[besut | besut sumber]

  • H. Ibnu Hasyim, S.Sos, MM, (2007-2012)
  • Letkol.(Inf) Firdaus Karim Ali (2007-2012)

Potensi Laladan[besut | besut sumber]

Pertambangan[besut | besut sumber]

  • Timah ing Kacamatan Pining
  • Emas ing Kacamatan Putri Betung

Komoditas tetanèn[besut | besut sumber]

  • Lombok abang
  • Serai wangi, sing dikembangké ing alas pinus
  • Nilam, ing kawasan transmigrasi Terangon
  • Tembako virginia
  • Kakao
  • Kopi Arabika

Pariwisata[besut | besut sumber]

  • Pemandian air panas Gumpang
  • Grojogan Akang siwah
  • Wisata alam Blang Serai

Seni Budaya[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Acèh
Lambang Provinsi Nanggröe Aceh Darussalam

Kabupatèn: Acèh Kulon | Acèh Kidul-Kulon | Acèh Besar | Acèh Jaya | Acèh Kidul | Acèh Singkil | Acèh Tamiang | Acèh Tengah | Acèh Kidul-wétan | Acèh Wétan | Acèh Lor | Bener Meriah | Bireuen | Gayo Lues | Nagan Raya | Pidie | Pidie Jaya | Simeulue

Kutha: Banda Acèh | Langsa | Lhokseumawe | Sabang | Subulussalam

Delengen uga: Daftar kabupatèn lan kutha ing Indonésia