Acèh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Aceh)
Provinsi Nanggröe Acèh Darussalam
Aceh buraq and lion seal.jpg
Lambang Nanggröe Acèh Darussalam
Sesanti: " "
Péta Nanggröe Acèh Darussalam ing Indonésia
Dina Dadi:
Kutha krajan: Banda Acèh
Gubernur: Irwandi Yusuf
Jembar
 - Total:

55.390 km2
Laladan Tk. II
 - Cacah:

17 Kabupatèn lan 4 Kutha otonom
Padunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 4.010.865 Jiwa (2000)
+/- 80 / km²
Suku: suku Acèh, Gayo, Alas, Aneuk Jamee, Malayu Tamiang, Kluet, Devayan, Sigulai, Julu, Haloban lan liyané
Agama: Islam, Protèstan, Katulik, Hindhu lan liyané
Basa: basa Indonésia, basa Acèh lan liyané
Zona Wektu: (WIB)

Acèh[1] sing sadurungé naté ingaran kanthi jeneng Laladan Istimewa Acèh (1959-2001) lan Nanggroe Acèh Darussalam (2001-2009) iku provinsi ing Indonésia lan minangka provinsi paling kulon ing Indonésia. Acèh duwé otonomi sing ditata béda karo provinsi liya ing Indonésia, amarga alesan sajarah. Laladan iki wewatesan karo Lempongan Benggala ing sisih lor, Samudra Hindhia ing sisih kulon, Selat Malaka ing sisih wétan, lan Sumatra Lor ing sisih kidul-wétan lan kidul. Provinsi iki ketata sajeroning 17 kabupatèn lan 4 kutha.

Daerah Tingkat II[besut | besut sumber]

Wiwit taun 1999, Acèh wis ngalami sawetara pamekaran wewengkon nganti saiki ana 5 pamaréntahan kutha lan 18 kabupatèn ya iku: Pratélan kabupatèn lan kutha ing Acèh

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Peraturan Gubernur Acèh Nomor 46 Tahun 2009 ngenani Panggunaan Sebutan Jeneng Acèh lan Gelar Pejabat pamaréntahan sajeroning Tata Naskah Dinas ing Lingkungan pamaréntah Acèh tanggal 7 April 2009, sajeroning Pergub kasebut ditegasaké yèn sebutan Laladan Otonom, pamaréntahan Laladan, Kepala Laladan utawa Wakil Kepala Laladan, Dewan Perwakilan Rakyat Laladan, Nomenklatur lan Papan Nama Satuan Kerja pamaréntah Acèh (SKPA), Titelatur Penandatangan, Stempel Jabatan lan Stempel Instansi sajeroning Tata Naskah Dinas ing lingkungan pamaréntah Acèh, diowahi lan diseragamaké saka sebutan/nomenklatur "Nanggroe Acèh Darussalam" ("NAD") dadi sebutan/nomenklatur "Acèh". Iki diayahi sinambi nunggu katentuan sajeroning Pasal 251 UU pamaréntahan Acèh sing nyatakaké yèn jeneng Acèh minangka provinsi sajeroning sistem NKRI, bakal ditemtokaké déning DPRA asil Pemilu 2009. Uga delengen http://www.acehprov.go.id/

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Nanggröe Acèh Darussalam