Wong Jawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
ꦮꦺꦴꦁꦗꦮ Wong Jawa, Tiyang Jawi
Gambar:Famousjavanese.jpg
Sawetara wong Jawa sing misuwur;
Populasi total
2004: kurang luwih 90 yuta.
Pedunung wigati ing
Indonésia:

Malaysia: 1 - 2 yuta
Suriname: 75.000.
Kaledonia Baru: 5.000.
Républik Rakyat Cina: 400.
Korea Selatan: 20.

Basa

basa Jawa, basa Indonésia, basa Melayu, basa Madura, basa Walanda, basa Prancis, Basa Cina, basa Mandarin, basa Korea lan liya-liya.

Agama

Islam, Kristen, Hindu, Buddha lan Kajawèn,

Suku bangsa cedhak dhéwé

Wong Sundha, Wong Madura, Wong Bali.

Suku Jawa (Jawa ngoko: wong Jawa/ꦮꦺꦴꦁꦗꦮ, krama: tiyang Jawi‌/ꦠꦶꦪꦁꦗꦮꦶ) iku suku bangsa utawa kelompok ètnis sing asalé saka Pulo Jawa bagéyan tengah lan wetan. Nanging ing abad kaping 21 wong Jawa wis sumebar ing saindhenging Nuswantara lan sajabané. Cacahé manawa watara 90 yuta. Asalé saka pulo Jawa lan utamané ing Propinsi Jawa Tengah lan Jawa Wétan. Ananging ing propinsi Jawa Kulon uga akèh tinemu Suku Jawa, utamané ing Kabupatèn Indramayu lan Cirebon sing mayoritas masarakaté minangka wong-wong Jawa sing migunakaké basa lan budaya Jawa, lan ing Banten lan uga ing Jakarta akèh sumebar wong Jawa. Saliyané suku Jawa baku, ana uga subsuku Osing lan Tengger.

Basa[besut | besut sumber]

Suku bangsa Jawa sebagéan gedhé migunakaké basa Jawa kanggo wicara sadina-dina. Jroning sawijining polling sing dianakaké majalah Tempo ing wiwitan dasawarsa 1990-an, kurang luwih mung 12% wong Jawa sing migunakaké basa Indonésia kanggo sadina-dina, watara 18% migunakaké basa Jawa lan Indonésia sacara campur lan saluwihé nganggo basa Jawa.

Basa Jawa nduwèni aturan sing mbédakaké cara migunakaké tetembungan miturut tataran adhedhasar hubungan antara pawicara lan sapa sing diajak wicara. Aturan iki dikenal minangka undha-usuk basa. Aspèk bebasan iki nduwèni prabawa sosial sing kuwat jroning budaya Jawa, lan anané kasadaran bab status sosial ing masarakat.

Seni[besut | besut sumber]

Wong Jawa misuwur nduwèni budaya seni utamané diprabawai déning agama Hindu-Buddha, ya iku pamentasan wayang. Repertoar carita wayang utawa lakon sebagéan gedhé adhedhasar wiracarita Ramayana lan Mahabharata. Ananging ana uga prabawa saka agama Islam lan Donya Kulon.

Stereotipe wong Jawa[besut | besut sumber]

Wong Jawa nduwèni stereotipe minangka sukubangsa sing sopan lan alus.[1] Ananging uga misuwur minangka sukubangsa sing katutup lan ora gelem blaka suta.

Tokoh-tokoh Jawa[besut | besut sumber]

Daftar tokoh Jawa:

Catatan sikil[besut | besut sumber]

Delengen uga[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wong_Jawa&oldid=1081752"