Wong Jawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
ꦮꦺꦴꦁꦗꦮ Wong Jawa, Tiyang Jawi
[[File:Famousjavanese.jpg
Sawetara wong Jawa sing misuwur;|frameless]]
Gunggung cacah jiwa
(2004: kurang luwih 90 yuta.)
Tlatah mawa cacah jiwa akèh

Indonésia:

Malaysia: 1 - 2 yuta
Suriname: 75.000.
Kaledonia Baru: 5.000.
Républik Rakyat Cina: 400.

Koréa Kidul: 20.
Basa
basa Jawa, basa Indonésia, basa Malayu, basa Madura, basa Nèderlan, basa Prancis, Basa Cina, basa Mandarin, basa Koréa lan liya-liya.
Agama
Islam, Kristen, Hindhu, Buda lan Kajawèn,
Golongan ètnik magepokan
Wong Sundha, Wong Madura, Wong Bali.

Wong Jawa (Jawa ngoko: wong Jawa/ꦮꦺꦴꦁꦗꦮ, krama: tiyang Jawi‌/ꦠꦶꦪꦁꦗꦮꦶ) iku bebrayan utawa golongan ètnis sing asalé saka Pulo Jawa pérangan tengah lan wétan. Nanging ing abad kaping 21 wong Jawa wis sumebar ing saindhenging Nuswantara lan sajabané. Cacahé manawa watara 90 yuta. Asalé saka pulo Jawa lan mligi ing Provinsi Jawa Tengah lan Jawa Wétan. Ananging ing provinsi Jawa Kulon uga akèh tinemu Wong Jawa, mligi ing Kabupatèn Indramayu lan Cirebon sing mayoritas masarakaté minangka wong-wong Jawa sing migunakaké basa lan budaya Jawa, lan ing Banten lan uga ing Jakarta akèh sumebar wong Jawa. Saliyané wong Jawa baku, ana uga subsuku Osing lan Tengger.

Basa[besut | besut sumber]

Wong Jawa sapérangan gedhé migunakaké basa Jawa kanggo wicara sadina-dina. Sajeroning sawijining polling sing dianakaké kalawarta Tempo ing wiwitan dasawarsa 1990-an, kurang luwih mung 12% wong Jawa sing migunakaké basa Indonésia kanggo sadina-dina, watara 18% migunakaké basa Jawa lan Indonésia kanthi campur lan saluwihé nganggo basa Jawa.

Basa Jawa duwé aturan sing mbédakaké cara migunakaké tetembungan miturut tataran adhedhasar gegayutan antara pawicara lan sapa sing diajak wicara. Aturan iki kaloka minangka undha-usuk basa. Aspèk bebasan iki duwé prabawa sosial sing kuwat sajeroning budaya Jawa, lan anané kasadaran bab status sosial ing masarakat.

Seni[besut | besut sumber]

Wong Jawa misuwur duwé budaya seni mligi diprabawai déning agama Hindhu-Buda, ya iku pamentasan wayang. Repertoar carita wayang utawa lakon sapérangan gedhé adhedhasar wiracarita Ramayana lan Mahabharata. Ananging ana uga prabawa saka agama Islam lan Donya Kulon.

Stereotipe wong Jawa[besut | besut sumber]

Wong Jawa duwé stereotipe minangka sukubangsa sing sopan lan alus.[1] Ananging uga misuwur minangka sukubangsa sing katutup lan ora gelem blaka suta.

Tokoh-tokoh Jawa[besut | besut sumber]

Pratélan tokoh Jawa:

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]