Abdurrahman Wahid

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
K. H.
Abdurrahman Wahid
Gusdur.jpg
Présidhèn Indonésia ka-4
Lungguh
20 Oktober 1999 – 23 Juli 2001
Wakil Présidhèn Megawati Soekarnoputri
Kadhisiki Bacharuddin Jusuf Habibie
Kagantèni Megawati Sukarnoputri
Rerincèn priangga
Lair 7 September 1940
Jombang, Jawa Timur
Pati 30 Dhésèmber 2009
Jakarta
Parté pulitik Parté Kebangkitan Bangsa
Sisihan Shinta Nuriyah
Anak Alissa Qotrunnada, Zannuba Ariffah Chafsoh (Yenny), Anita Hayatunnufus, dan Inayah Wulandari
Agama Islam
Tandha tangan
Sana jaringan http://www.gusdur.net

KH Abdurrahman Wahid, akrab diundang Gus Dur (lair ing Jombang, Jawa Timur, 7 Sèptèmber 1940 – pati ing Jakarta, 30 Dhésèmber 2009 ing yuswa 69 taun; lair kanthi jeneng Abdurrahman Addakhil[1]) iku tokoh Muslim Indonésia lan pamimpin pulitik sing dadi Présidhèn Indonésia sing kapapat wiwit taun 1999 nganti 2001. Gus Dur minangka ketua Nahdlatul Ulama lan sing ngadegaké Parté Kebangkitan Bangsa (PKB). Wahid nggantèkaké Présidhèn B. J. Habibie sawisé kapilih déning MPR asil Pemilu 1999. Mangsa kapresidenan sing diwiwiti tanggal 20 Oktober 1999 dipungkasi sajeroning Sidang Istimewa MPR taun 2001 tangal 23 Juli 2001, kapemimpinan digantèkaké déning wakilé ya iku Megawati Soekarnoputri sawisé mandat dijabel déning MPR.

Abdurrahman Wahid ngayahi pamaréntahan dibantu déning para mentri sajeroning Kabinet Persatuan Nasional.

Kehidupan awal[besut | besut sumber]

Abdurrahman wahid lair ing dina kepapat lan wulan wolu kalender Islam taun 1940 ing Denanyar Jombang, Jawa Timur saking kekalihipun Wahid Hasyim lan solichah. wonten kapitadosan manawi piyambakipun lair tanggal 4 Agustus, nanging kalender kang digunakaké kagem nandai dinten kelairane inggih punika kalender Islam kang artosipun piyambakipun lair wonten 4 Sya'ban, sami kaliyan 7 September1940 dhèwèké lair kanthi nama Abdurrahman Addakhil. "Addakhil" artine "Sang Penakluk".[1] Kata "Addakhil" ora misuwur lan diganti nama "Wahid",lan luwih misuwur kanthi celukan Gus Dur. "Gus" ya iku jeneng kehormatan khas pesantren kanggo putrane kiai kang artine "abang" utawa "mas".[1]

Gus Dur ya iku pembarep saking enem sedhulur. Wahid lair ing kulawarga kang terhormat ing komunitas Muslim Jawa Timur. simbah saka bapaké ya iku Hasyim Asyari, pengadegé Nahdlatul Ulama (NU), déné simbah saka sisih biyung, Bisri Syansuri, ya iku guru Muslim kepisan kang miwulang kelas karo bocah wadon [2].bapakè Gus Dur, Wahid Hasyim, kalebu ing Gerakan Nasionalis lan dadi menteri Agama taun 1949.Biyungé, Ny. Hj. Sholehah, ya iku putri pendiri Pondok Pesantren Denanyar Jombang.

Gus Dur kanthi kabuka pernah nyatakake yèn dhèwèké duwé trah Tionghoa. Abdurrahman Wahid ngaku yèn ia dhèwèké keturunan saka Tan Kim Han kang daup karo Tan A Lok, sadulur kandung Raden Patah (Tan Eng Hwa), pendiri Kesultanan Demak.[3][4] Tan A Lok dan Tan Eng Hwa putra saking Putri Campa, puteri Tiongkok punika selir Raden Brawijaya V.[4] Tan Kim Han sendiri kemudian adhedhasar penaliten peneliti Perancis, Louis-Charles Damais diidentifikasikan minangka Syekh Abdul Qodir Al-Shini kang tinemu makamé ing Trowulan.[4] ai

ing taun 1944, Wahid pindah saka Jombang nuju Jakarta, pnggonan bapaké katut karo Parté Majelis Syuro Muslimin Indonésia (Masyumi), sawijining organisasi kang didirike tentara Jepang kang wektu iku nguwasani Indonésia. Sawisé déklarasi kamardikan Indonésia tanggal 17 Agustus 1945, Gus Dur balik nuju Jombang lan tete manngon ing kana sasuwéné perang kamardikan Indonésia nglawan Walanda. ing akir perang taun 1949, Wahid pindah nuju Jakarta lan bapaké ditunjuk dadi Menteri Agama. Abdurrahman Wahid sinau ing Jakarta, masuk ing SD KRIS sadurungé pindah ing SD Matraman Perwari. Wahid uga diajari mawca buku non-Muslim, majalah, dan koran karo bapaké kanggo njebaraké pengetahuané[5]. Gus Dur terus manggon ing Jakarta kaliyan kaluwargané sanajan bapaké wis ora dadi mentri agama taun 1952. ing April 1953, bapaké Wahid tilar donya amarga kacilakaan mobil.

Pawiyatan Wahid lanjut lan ing taun 1954, dhéwéké malebu ing sekolah Menengah Pertama. ing taun iku, dhèwèké ora munggah kelas. biyungé lajeng ngirim Gus Dur nuju Yogyakarta kanggo neruskake pawiyatane. ing taun 1957, sawisé lulus saka SMP, Wahid pindah nuju Magelangkanggo wiwit Pawiyatan Muslim ing Pesantren Tegalrejo. dhèwèké ngembanagaken reputasi minangka murid berbakat,namatkake pawiyatan pesantren ing wektu rong taun (haruse empat taun). ing taun 1959, Wahid pindah nuju Pesantren Tambakberas ing Jombang. ing kana, sawetara nglanjutke pawiyatan dhèwèkan, Abdurrahman Wahid uga narima pakaryan kapisan dadi guru lan besuke minangka kepala sekolah madrasah. Gus Dur uga makarya dadi jurnalis majalah kaya ta Horizon dan Majalah Budaya Jaya.

Gus Dur tilar donya dina Rebo tanggal 30 Dhésèmber 2009.[6]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Latar belakang keluarga Gus Dur, GusDur.net
  2. ^ Barton (2002), halaman 38-40
  3. ^ "Jangan Malu Jadi Tionghoa, Gus Dur Mengaku Keturuan". Surya Online. Dijupuk 19 Juni.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  4. ^ a b c Qurtuby, Sumanto. "Gus Dur, Tionghoa, Indonésia". Suara Merdeka. Dijupuk 19 Juni.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  5. ^ Barton (2002), halaman 49
  6. ^ Gus Dur tilar donya

Pratélan pustaka[besut | besut sumber]

  • Barton, Greg (2002). Abdurrahman Wahid: Muslim Democrat, Indonésian President. Singapore: UNSW Press. ISBN 0-86840-405-5. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Didhisiki déning:
B. J. Habibie
{{{jabatan}}}
1999-2001
Diganti déning:
Megawati Soekarnoputri