Nahdlatul Ulama

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Nahdlatul 'Ulama
Flag of Nahdlatul Ulama.jpg
Lambang Jam'iyyah Nahdlatul 'Ulama
Pambentukan16 Rajab 1344 (31 Januari 1926)
JenisOrganisasi
TujuanKeagamaan dan sosial (Islam)
Kantor pusat1. Jalan Bubutan VI no. 2, Surabaya, Indonesia
2. Jl. Kramat Raya no. 164, DKI Jakarta, Indonesia
Wilayah layananIndonesia
Kaanggotaan90 juta (2015)[1][2]
Rais Aam SyuriahKH. Miftachul Akhyar
Ketua Umum TanfidziyahDr. K.H. Said Aqil Siradj, MA
Situs webSitus web resmi

Nahdlatul 'Ulama ( Awakening' Ulama ), sing disingkat NU , minangka organisasi Islam paling gedhe ing Indonesia.[3]. Organisasi iki diadegaké tanggal 31 Januari 1926 lan melu ing lapangan agama, pendidikan , sosial, lan ekonomi . Ing ngarsane NU minangka salah sawijining upaya kanggo nglatih wawasan tradisi religius sing wis dianut sadurunge, yaiku Ahlussunnah wal Jamaah.[4].Kajaba iku, NU, kayata organisasi pribumi liyane, manawa sosial, budaya utawa agama, sing lair sajrone jaman kolonial, iku sejatine minangka perlawanan marang para penjajah[5].Iki adhedhasar, panyiapan NU dipengaruhi dening kondisi politik domestik lan manca, uga kawentar kesadaran politik sing diwujudake ing wujud gerakan organisasi minangka tanggepan marang donya nasional lan Islam ing umum.[6]


Sejarah[besut | besut sumber]

Minangka asil kolonisasi lan amarga anané tradisi, wis nimbulaké kesadaran masarakat sing sinau kanggo nglawan martabat bangsa iki, liwat pendidikan lan organisasi. Gerakan sing metu ing taun 1908 dikenal kanthi jeneng " Awakening Nasional ". Semangat kebangkitan terus nyebar - sawise wong-wong pribumi weruh saka kasangsaran lan lagging karo bangsa liya. Nanggepi, macem-macem organisasi pendidikan lan pembebasan muncul. Nanggapi pambangunan nasional, Nahdlatul Wathan (Awakening ing Tanah Air) dibentuk ing taun 1916 . Dadi ing taun 1918 Taswirul Afkar diadegaké , uga dikenal minangka "Nahdlatul Fikri" (awakening pikiran), minangka kendaraan kanggo pendidikan agama lan sosial politik santri. Saka ing kono, Nahdlatut Tujjar , (gerakan dagang) didegaké. Union kasebut digunakake minangka basis kanggo ningkatake ekonomi masarakat. Kanthi eksistensi Nahdlatul Tujjar , Taswirul Afkar , uga katon minangka kelompok sinau, uga minangka institusi pendidikan sing cepet banget lan nduweni cabang ing pirang-pirang kutha. Minggat saka munculé manéka macem-macem komite lan organisasi lan lembaga adhedhasar, adhedhasar perlu kanggo mbentuk organisasi sing luwih inklusif lan luwih sistematis, kanggo ngantisipasi jaman. Dadi sawise koordinasi karo macem-macem ulama , amarga ora ditampa dening para ulama tradisional kanggo ngunjungi Konferensi Islam Dunia ing Indonesia lan Timur Tengah, pungkasane ana persetujuan sing ditampa saka sarjana pesantren kanggo mbentuk organisasi Nahdlatul Ulama (Awakening Ulama) ing 16 Rajab 1344 AH 31 Januari 1926 ) ing kutha Surabaya . Organisasi iki dipimpin dening KH Hasjim Asy'ari minangka Rais Akbar Ana akeh faktor sing nyebabake pambentukan NU yang melatar belakangi berdirinya NU . Antarane faktor kasebut yaiku perkembangan lan nganyari maneh pamikiran Islam sing mbutuhake larangan kabeh bentuk praktek Sunni. A panginten kanggo Muslim bali menyang ajaran Islam "murni", yaiku kanthi cara umat Islam mundur saka sistem Islam. Kanggo pesantren kiai, pamikiran agama anyar isih kudu bener, nanging ora kanthi ninggalake tradhisi ilmiah para sarjana sadurunge sing isih relevan. Kanthi mekaten, Jam'iyah Nahdlatul Ulama kedah sanget kanthi cepet. Kanggo ngetrapake prinsip dhasar organisasi iki, KH Hasjim Asy'ari ngrubah buku Qanun Asasi (asas dhasar), banjur uga ngrubah buku I'tiqad Ahlussunnah Wal Jamaah . Buku kasebut banjur diwenehake ing NU khittah , sing dadi basis lan referensi kanggo warga NU kanggo mikir lan tumindak ing bidang sosial, agama lan politik.

Lembaga[7][besut | besut sumber]

LembagaLembaga iki minangka sawijining departemen saka organisasi Nahdlatul Ulama sing minangka pelaksana kabijakan Nahdlatul Ulama, sing ana hubungane karo kelompok masyarakat lan / utawa sing mbutuhake penanganan khusus. Lembaga iki kalebu:

  1. Lembaga Dakwah Nahdlatul Ulama|Lembaga Dakwah Nahdlatul Ulama (LD-NU) [1]
  2. Lembaga Pendidikan Ma'arif Nahdlatul Ulama|Lembaga Pendidikan Ma'arif Nahdlatul Ulama (LP Ma'arif NU)
  3. Rabithah Ma'ahid Islamiyah Nahdlatul Ulama (RMI-NU)* (ing basa Indonésia) Lembaga Asosiasi Pesantren Nahdlatul Ulama
  4. Lembaga Perekonomian Nahdlatul Ulama (LP-NU)
  5. Lembaga Pengembangan Pertanian Nahdlatul Ulama (LPP-NU)
  6. Lembaga Pelayanan Kesehatan Nahdlatul Ulama (LPK-NU)
  7. Lembaga Kemaslahatan Keluarga Nahdlatul Ulama (LKK-NU)
  8. Lembaga Kajian dan Pengembangan Sumberdaya Manusia Nahdlatul Ulama (LAKPESDAM-NU)
  9. Lembaga Penyuluhan dan Bantuan Hukum Nahdlatul Ulama (LPBH-NU)
  10. Lembaga Seni Budaya Muslimin Indonesia Nahdlatul Ulama (LESBUMI-NU)
  11. Lembaga Zakat, Infaq, dan Shadaqah Nahdlatul Ulama (LAZIS-NU)
  12. Lembaga Waqaf dan Pertanahan Nahdlatul Ulama (LWP-NU)
  13. Lembaga Bahtsul Masail Nahdlatul Ulama (LBM-NU)
  14. Lembaga Ta'mir Masjid Nahdlatul Ulama (LTM-NU)
  15. Lembaga Kesehatan Nahdlatul Ulama (LK-NU)
  16. Lembaga Falakiyah Nahdlatul Ulama (LF-NU)
  17. Lembaga Ta'lif wan Nasyr Nahdlatul Ulama (LTN-NU)
  18. Lembaga Penanggulangan Bencana dan Perubahan Iklim Nahdlatul Ulama (LPBI-NU)

Lajnah[besut | besut sumber]

Pelaksana program Nahdlatul Ulama (NU) sing mbutuhake penanganan khusus. Adhedhasar owahan ing AD / ART ing 33 Konferensi Kongres NU ing Jombang, Lajnah Nahdlatul UlamaBerdasarkan perubahan AD/ART hasil Muktamar 33 NU di Jombang, Lajnah Nahdlatul Ulama[8]diganti karo institusi. Wiwitane ana 3 (telu) Lajnah yaiku:

  1. Lajnah Ta'lif wan Nasyr Nahdlatul Ulama (LTN-NU) dadi Lembaga Ta'lif wan Nasyr Nahdlatul Ulama (LTNNU)
  2. Lajnah Falakiyah Nahdlatul Ulama (LF-NU) dadi Lembaga Falakiyah Nahdlatul Ulama (LFNU)
  3. Lajnah Pendidikan tinggi (LPT-NU) dadi Lembaga Pendidikan Nahdlatul Ulama (LPTNU)

Deleng uga[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Ranjan Ghosh (4 January 2013). Making Sense of the Secular: Critical Perspectives from Europe to Asia. Routledge. kk. 202–. ISBN 978-1-136-27721-4. 
  2. http://www.crwflags.com/fotw/flags/id_nu.html
  3. http://www.antaranews.com/berita/368105/gus-sholah-nu-masih-kalah-dengan-muhammadiyah
  4. KH. Achmad Siddiq. Khittah Nahdliyyah. Surabaya: Balai Pustaka. 1980.
  5. KH. Abdul Wahab Hasbullah. Kaidah Berpolitik & Bernegara. Jakarta: PBNU. 2014.
  6. Aboebakar Atceh. Sejarah Hidup KH. A. Wachid Hasyim. Jombang: Pustaka Tebu Ireng. 2015.
  7. http://www.nu.or.id/about/lembaga
  8. http://www.nu.or.id/about/lajnah

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]