Jakarta

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Daerah Khusus Ibukota Jakarta
Jakarta COA.svg
(Lambang DKI Jakarta)
Motto: "Jaya Raya"

(Basa Indonésia): "Jaya lan Agung"

280px
Dina dadi 22 Juni 1527
Kutha krajan Jakarta
Gubernur Joko Widodo
Wewengkon
 - Total:

740,28 km²
Laladan Tk. II
 - Cacah:

5 Kotamadya lan 1 Kabupatèn
Padunung
 - Total (2004):
 - Kapadhetan:

8.792.000
11.876/km²
Suku bangsa Betawi (+/-10%), Jawa, Sundha, Tionghoa (10%), dll.
Agama Islam, Kristen, Buddha, dll.
Basa Indonésia, Betawi, Jawa, Sundha, dll.
Zona wektu (WIB)
Maskot Garudha Bondol
Lagu kelaladanan tidak ada

Jakarta utawa Daerah Khusus Ibukota Jakarta (cara Jawi: Laladan Mligi Kitha Krajan Jakarta), dipuncekak DKI Jakarta, punika ibukitha negari Républik Indonésia lan kitha ing pulo Jawi ingkang paling ageng. Jakarta kagungan padunung cacahipun 10 yuta jiwa. Nanging wonten ing tlatah Jakarta Raya utawi Jabotabek cacahipun padunung langkung saking 17 yuta.

Jakarta ugi naté dipun wastani Sundha Kelapa, Jayakarta, Jacatra, Batavia lan Betawi. Sanèsipun kitha, Jakarta punika ugi satunggaling propinsi Indonésia.

Dasar hukum tumrap DKI Jakarta inggih punika Undhang-Undhang Républik Indonésia Nomer 29 taun 2007, perkawis Pemerintahan Propinsi Daerah Khusus Ibukota Jakarta minangka ibu kitha Nagara Kesatuan Républik IndonésiaNKRI. UU punika nggantosaken UU Nomer 34 taun 1999 perkawis Pemerintahan Propinsi Laladan Khusus Kutha krajan Nagara Républik Indonésia Jakarta sarta UU Nomer 11 taun 1990 perkawis Susunan Pemerintahan Laladan Khusus Kutha krajan Nagara Républik Indonésia Jakarta ingkang kalih-kalihipun sampun boten ka-anggé malih.

Jakarta gadhah status satingkat propinsi lan dipunpimpin déning satunggaling gubernur. Bènten kaliyan propinsi sanès, Jakarta namung anggadhahi pamérangan ing sangandhapipun arupi kitha administratif lan kabupatèn administratif, ingkang maknanipun boten gadhah perwakilan rakyat piyambak. Kanthi makaten, DKI Jakarta namung gadhah DPRD Propinsi lan boten gadhah DPRD Kabupatèn/Kitha.

Daftar Laladan Tingkat II[besut | besut sumber]

Pranala jawi[besut | besut sumber]

Péta Jakarta
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jakarta&oldid=1052605"