Jakarta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Daerah Khusus Ibukota Jakarta
Coat of arms of Jakarta.svg
(Lambang DKI Jakarta)
Sesanti: "Jaya Raya"

(Basa Indonésia): "Jaya lan Agung"

280px
Dina dadi 22 Juni 1527
Kutha krajan Jakarta
Gubernur Djarot Saiful Hidayat
Wewengkon
 - Total:

740,28 km²
Laladan Tk. II
 - Cacah:

5 Kotamadya lan 1 Kabupatèn
Padunung
 - Total (2004):
 - Kapadhetan:

8.792.000
11.876/km²
Suku bangsa Batawi (+/-10%), Jawa, Sundha, Tionghoa (10%), dll.
Agama Islam, Kristen, Buda, dll.
Basa Indonésia, Batawi, Jawa, Sundha, dll.
Zona wektu (WIB)
Maskot Garudha Bondol
Lagu kelaladanan tidak ada

Jakarta utawa Daerah Khusus Ibukota Jakarta (cara Jawi: Laladan Mligi Kitha Krajan Jakarta), dipuncekak DKI Jakarta, punika ibukitha nagari Républik Indonésia lan kitha ing pulo Jawi ingkang paling ageng. Jakarta kagungan sing ndunungi cacahipun 10 yuta jiwa. Nanging wonten ing tlatah Jakarta Raya utawi Jabotabek cacahipun sing ndunungi langkung saking 17 yuta.

Jakarta ugi naté dipunwastani Sundha Kelapa, Jayakarta, Jacatra, Batavia lan Batawi. Sanèsipun kitha, Jakarta punika ugi satunggaling provinsi Indonésia.

Dasar ukum tumrap DKI Jakarta inggih punika Undhang-Undhang Républik Indonésia Nomer 29 taun 2007, perkawis Pamaréntahan Provinsi Daerah Khusus Ibukota Jakarta minangka ibu kitha Nagara Kesatuan Républik IndonésiaNKRI. UU punika nggantosaken UU Nomer 34 taun 1999 perkawis Pamaréntahan Provinsi Daerah Khusus Ibukota Nagara Républik Indonésia Jakarta sarta UU Nomer 11 taun 1990 perkawis Susunan Pamaréntahan Daerah Khusus Ibukota Nagara Républik Indonésia Jakarta ingkang kalih-kalihipun sampun boten ka-anggé malih.

Jakarta gadhah status satingkat provinsi lan dipunpimpin déning satunggaling gubernur. Bènten kaliyan provinsi sanès, Jakarta namung anggadhahi pamérangan ing sangandhapipun arupi kitha administratif lan kabupatèn administratif, ingkang maknanipun boten gadhah perwakilan rakyat piyambak. Kanthi makaten, DKI Jakarta namung gadhah DPRD Provinsi lan boten gadhah DPRD Kabupatèn/Kitha.

Pratélan Daerah Tingkat II[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Péta Jakarta
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.