Wong Melayu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Suku Melayu)
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Wong Melayu
Orang Melayu
ملايو
Siti Nurhaliza Mahathir Mohammad Sheikh Muszaphar Shukor
Amir Hamzah Raja Ali Haji Hamzah Haz
Gunggung cacah jiwa
(c. 40.000.000 jiwane)
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
Malaysia Malaysia20,749,378 (2010 prakiraan)[1]
Brunei Darussalam Brunéi Darussalam501,902 (2010 prakiraan)[2]
Indonésia Indonésia8,789,585 (2010 prakiraan)[3][4]
Thailand Thailand5,354,475 (2010 prakiraan)[5][6]
Singapura Singapura1,003,449 (2010 prakiraan)[7]
Filipina Pilipina2,000,000
Basa
Basa Malayu, Basa Indonésia, Basa Thai, Basa Inggris
Agama
Islam
Golongan ètnik magepokan
Acèh, Minang, Kerinci, Tidung, Laut, Betawi
Wadon Melayu ing Kutai diidentifikasi kanthi bentuk bun sing khas (litografi dening C. F. Kelley adhedhasar gambar dening Carl Book, 1887)

Wong Melayu (Malayu: Melayu; Jawi: ملايو) minangka klompok suku bangsa Austronésia utamané ing Semenanjung Malaya, ing saindenging Sumatra, kidul Thailand, pesisir kidul Burma, pulo Singapura, Borneo pesisir kalebu Brunei, Kalimantan Kulon, Kalimantan Wétan lan Sarawak lan Sabah pesisir, Pilipina sisih kulon lan sisih kidul, lan pulo-pulo cilik sing ana ing antarané lokasi kasebut — sacara koléktif dikenal minangka "Dunia Melayu". Lokasi iki saiki dadi bagian saka negara-negara modern Malaysia, Indonésia, Singapura, Brunei, Burma, Thailand, dan Filipina.

Malah, akéh komunitas Minangkabau, Mandailing, lan Dayak sing pindhah menyang pesisir wétan Sumatra lan pesisir kulon Kalimantan, ngaku wong Melayu. Saliyané ing Nusantara, wong Melayu uga ang ing Sri Lanka, Kapuloan Cocos (Keeling) (Cocos Malays), lan Afrika Kidul (Cape Malays).

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Economic Planning Unit (Malaysia) 2010
  2. "CIA World Factbook 2012
  3. Badan Pusat Statistika Indonesia 2010
  4. Figure obtained based on the percentage of Malays in 2000 census and the total Indonesian population in 2010 census
  5. CIA World Factbook 2012
  6. World Directory of Minorities and Indigenous Peoples 2005
  7. CIA World Factbook 2012

Pranala njaba[besut | besut sumber]