Amir Hamzah

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Amir Hamzah
Amir Hamzah.jpg
Amir Hamzah
Rerincèn priangga
Lair (1911-02-12)Pébruari 12, 1911
Tanjung Pura
Bangsa Indonésia
Agama Islam

Tengku Amir Hamzah ingkang gadhah nama jangkep Tengku Amir Hamzah Pangèran Indera Putera (lair ing Tanjung Pura, Langkat, Sumatera wètan, 28 Februari 1911 – pati di Kuala Begumit, 20 Maret 1946 ing yuswa 35 taun) inggih punika sastrawan Indonèsia saking angkatan Pujangga Baru.[1] Amir Hamzah lair wonten ing lingkungan keluarga saking bangsawan Melayu (Kesultanan Langkat) lan berkècimpung wonten dunia sastra lan kabudayaan Melayu.[1] Amir Hamzah sekolah lan manggon wonten ing Pulau Jawa nalikanè pergerakan kemerdèkaan lan rasa kebangsaan Indonésia bangkit.[2] Amir Hamzah kathah nyinauni babagan kebudayaan modèrn, kebudayaan Jawa, lan kebudayaan Asia ingkang sanèsipun.[2] Wonten ing kumpulan sajak Buah Rindu (1941) ingkang dipunserat watawis taun 1928 ngantos taun 1935 saged dipuntingal perubahan lirik pantun lan syair Melayu tunuju sajak ingkang langkung modèrn.[3] Sareng kalihan Sutan Takdir Alisjahbana lan Armijn Pané Panjengenganipun ngedegaken majalah Pujangga Baru (1933), ingkang selajengipun déning H.B. Jassin dipunanggep dados tonggak jumenengipun angkatan sastrawan Pujangga Baru.[2] Kumpulan puisi karyaipun Amir Hamzah ingkang sanèsipun inggih punika Nyanyi Sunyi (1937), uga dipundadosaken kanggè bahan rujukan klasik kesusastraan Indonèsia.[3] Amir Hamzah ngadahi karya-karya terjemahan kadosta Setanggi Timur (1939), Bagawat Gita (1933), dan Syirul Asyar (tt.).[4] Amir Hamzah boten namung dados penyair ageng wonten zaman Pujangga Baru, ananging uga dados penyair ingkang kemampuanipun babagan basa Melayu-Indonésia ingkang dipunakui ngantos dumugi sapunika.[3] Amir Hamzah tilar donya nalika Revolusi Sosial Sumatera Wètan ingkang wonten pesisir Sumatra iring wètan wonten awal taun nalikanipun Indonèsia merdèka.[5] Amir Hamzah Sèda wonten ing Kuala Begumit lan dipunsarekaken wonten pasarean Mesjid Azizi, Tanjung Pura, Langkat. Amir Hanzah sesampunipun sèda dipunangkat dados Pahlawan Nasional Indonésia.[5]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Catethan Suku[besut | besut sumber]

Cithakan:Pahlawan Indonésia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Amir_Hamzah&oldid=1017754"