Sam Ratulangi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sam Ratulangi
Sam Ratulangi.jpg
Gubernur Sulawesi Utara 1
Lungguh
1945 – 1949
Présidhèn Ir. Soekarno
Kagantèni Arnold Achmad Baramuli
Rerincèn priangga
Lair Gerungan Saul Samuel Jacob Ratulangi
Bangsa Indonésia Indonésia
Wong tuwa Jozias Ratulangi
Almamater Vrije Universiteit, Amsterdam
Panggaota Pahlawan Nasional Indonésia
Agama Kristen

Dr. Gerungan Saul Samuel Jacob Ratulangi utawa kondhang nganggo asma Sam Ratulangi (lair ing Tondano, Sulawesi Utara, 5 Novèmber 1890 – pati ing Jakarta, 30 Juni 1949 ing yuswa 58 taun) ya iku pulitikus Minahasa saka Sulawesi Utara, Indonésia. Panjenengané ya iku pahlawan nasional Indonésia. Sam Ratulangi uga kerep disebut-sebut minangka tokoh multidimensional. Panjenengané dikenal saka filsafaté: "Si tou timou tumou tou" sing artine: manungsa anyar bisa diarani minangsa manungsa, angger wés bisa manungsakaké manungsa.

Sam Ratulangi ya iku anak saka Jozias Ratulangi.[1] Ing taun 1907, panjenegané tindhak saka Batavia kanggo nglanjutaké sekolah ing Koningeen Wilhelmina School.[1] Sawisé lulus, Sam Ratulangi nglanjutaké ing Vrije Universiteit van Amsterdam, Walanda.[1] Ing papan kunu, panjenengané dipercaya dadi Ketua Perhimpunan Mahasiswa Indonésia ing Walanda taun 1914.[1] Limang taun salanjuté, panjenegané éntuk gelar dhoktor ing babagan matematika lan fisika.[1]

Sam Ratulangi uga minangka Gubernur Sulawesi sing kapisan. Panjenengané tilar donya ing Jakarta nalika kedudukané minangka tawanan musuh ing tanggal 30 Juni 1949 lan dikubur ing Tondano. Asmane diabadèkaké ing jeneng papan anggegana ing Manado ya iku Papan Anggegana Sam Ratulangi [2] lan Universitas Negeri ing Sulawesi Lor ya iku Universitas Sam Ratulangi [3].

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e Azwin Rizal Harahap, A Ponco Anggoro, Kompas (2 Oktober 2010). "Di Sini Tradisi Intelektual Bersemai". k. 24. 
  2. ^ http://www.skyscanner.co.id/papan anggegana/mdc/manado-papan anggegana.html
  3. ^ http://www.unsrat.ac.id/


Didhisiki déning:
-
{{{jabatan}}}
1945-1949
Diganti déning:
Arnold Achmad Baramuli