Soesanto Tirtoprodjo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Soesanto Tirtoprodjo
Susanto tirtoprodjo.jpg
Mahamantri Indonésia
(penjabat sementara)
Linggih
20 Dhésèmber 1949 – 16 Januari 1950
Présidhèn Soekarno
Kang sadurungé Mohammad Hatta
Kang sawisé Abdul Halim
Mantri Dalam Negeri Républik Indonésia 8
Linggih
20 Dhésèmber 1949 – 6 September 1950
Présidhèn Soekarno
Kang sadurungé Wongsonegoro
Kang sawisé Assaat
Mantri Hukum dan Hak Asasi Manusia Républik Indonésia 3
Linggih
2 Oktober 1946 – 21 Januari 1950
Présidhèn Soekarno
Kang sadurungé Soewandi
Kang sawisé A.G. Pringgodigdo
Rerincèn dhiri
Lair 1900
Nèderlan Sala, Jawa Tengah, Hindia Nèderlan
Pati 1969
Indonésia Sala, Jawa Tengah, Indonésia
Bangsa Indonésia
Agama Islam

Mr. Soesanto Tirtoprodjo (lair ing Sala, Jawa Tengah taun 1900 – séda ing taun 1969) ya iku nagarawan saka Indonésia kang dadi Mantri Kehakiman ana ing enem kabinèt kang béda-béda, ya iku wiwit jaman Kabinet Sjahrir III nganti tekan jaman Kabinet Hatta II.[1] Soesanto ngrampungaké pendidikané ana ing babagan hukum ing Universitas Leiden, Walanda nalika taun 1925.[1] Sawisé lulus Soesanto banjur nyambut gawé ana ing pangadilan Yogyakarta, Bogor, Kebumen, lan Kediri kanthi urutan.[1] Nalika mangsa perobahan kamardikan Nagara Rebuplik Indonésia, Soesanto nggabung ana ing Parté Indonesia Raya ing Surabaya lan uga mèlu dadi pengurus parté.[1] Sawisé merdeka, Soesanto mèlu ngurusi ana ing pamaréntahan minangka Bupati Panaraga lan residen Madiun (1945-1946) sarta uga njabat dadi Mantri Kehakiman (1946-1950).[1] Nalika jaman Agresi Militer Walanda II, nalika jaman Sjafruddin Prawiranagara mbentuk Pamaréntahan Darurat Républik Indonésia (PDRI) ing Sumatra, Soesanto diwènèhi tanggung jawab kanggo njabat dadi Mantri Kehakiman lan Penerangan Komisariat PDRI ing Jawa nalika 16 Mèi 1949.[2] Semasa Républik Indonésia Serikat (1949-1950), Soesanto mimpin Kabinet Peralihan lan njabat manèh dadi Mantri Kehakiman nalika Kabinet Natsir.[2] Amarga jasa-jasané Soesanto pinaringan anugrah Bintang Gerilya lan Bintang Mahaputra Kelas III déning pamaréntah RI nalika taun 1960.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]