Mohammad Hatta

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Mohammad Hatta
Mohammad Hatta 1950.jpg
1 Wakil Presidhèn Indonésia
Lungguh
18 Agustus 1945 – 1 Desember 1956
Présidhèn Soekarno
Kadhisiki boten wonten, jabatan enggal
Kagantèni Hamengkubuwana IX
(jabatan lowong antawis 1956-1973)
3 Perdhana Mentri Indonésia
Lungguh
29 Januari 1948 – 16 Januari 1950
Présidhèn Soekarno
Kadhisiki Amir Sjarifoeddin
Kagantèni Abdul Halim
Mentri Jaban Rangkah Indonésia ka-10
Lungguh
20 Desember 1949 – 6 September 1950
Kadhisiki Agus Salim
Kagantèni Mohammad Roem
Rerincèn priangga
Lair (1902-08-12)12 Agustus 1902[1]
Bukittinggi, Sumatra Kulon, Hindhia-Walanda
Pati 14 Maret 1980(1980-03-14) (umur 77)[1]
Jakarta, Indonésia
Parté pulitik Parté Nasional Indonésia
Sisihan Rahmi Rachim
Agama Islam
Tandha tangan

Dr.(H.C.) Drs. H. Mohammad Hatta (lair ing Bukittinggi, 12 Agustus 1902 – pati di Jakarta, 14 Maret 1980 ing yuswa 77 taun) inggih punika salah sawijining pejuang, nagarawan, lan pahlawan nasional wonten ing Indonésia.[2] Mohammad Hatta inggih dados wakil presidhèn sing kapisan wonten ing Indonésia.[3] Mohammad Hatta kagungan asma ingkang misuwur ing bebrayan inggih punika Bung Hatta,[4] nanging sejatosipun rumiyin asma alitipun inggih punika Mohammad Athar.[5] Bung Hatta punika misuwur dados Bapak Koperasi, lan asmanipun dipunginaaken dados nama papan anggegana (papan anggegana) internasional wonten ing Jakarta.

Kulawargi[besut | besut sumber]

Bung Hatta miyos wonten ing Kampung Aur Tajungkang, Kutha Bukittinggi surya kaping 12 Agustus 1902.[5] Bung Hatta punika putra saking H. Mohammad Djamil (bapak) lan Siti Saleha (ibu).[5]

Bung Hatta dipunkagungi putra 3 (tiga) saking garwanipun ingkang asma Rahmi Hatta.[5] Putra sepisan dipunparingi asma Meutia Farida Hatta (21 Maret 1947), kaping kalih ingkang asma Gemala Rabi’ah Hatta (1953) lajeng ingkang kaping tiga asmanipun Halidah Nuriah Hatta (25 Januari 1956).[5]

Putrinipun asma Meutia Hatta njabat minangka Mentri Nagara Pemberdayaan Perempuan jroning Kabinet Indonésia Bersatu pimpinan Presidhèn Susilo Bambang Yudhoyono.

Pendhidhikan[besut | besut sumber]

Pendhidhikan ing Indonésia[besut | besut sumber]

Pendhidhikan Mohammad Hatta inggih punika sepisan HIS (sekolah dhasar basa Walanda kagem putra-putra pribumi).[6] Lan ugi Bung Hatta inggih pikantuk pendhidhikan dhasar ing Europese Largere School (ESL) ing Bukittingi (tamat 1916) lajeng Meer Vitgebreid Lagere Onderwijs (MULO) ing Padang (tamat 1919)).[7] dipunundhuh tanggal 8 Juli 2011 Lan panjenenganipun ugi pados ilmu ugi nglajengaken pendhidhikan ing Handle Middlebare School (Sekolah Menengah Dagang) ing Jakarta lulus warsa 1921.[7]

Wiwit saking sekolah menengah pertama punika panjenenganipun sampun sregep nderek organisasi, sanesipun panjeneganipun inggih tiyang ingkang taat nglampahi ajaran agama Islam.[6] Nalika sekolah wonten ing Jakarta, panjeneganipun nglajengaken kegiatan kaliyan Jong Sumatranen Bond.[6] Panjenenganipun nalika semanten ugi asring wonten ing asrama Sekolah Tinggi Kedhokteran pepanggihan kaliyan kancanipun ingkang asma Bahder Djohan ingkang dados guru besar lan Rektor Universitas Indonésia.[6]

Pendhidhikan ing Luar Negeri[besut | besut sumber]

Nalika Bung Hatta ndherek organisasi lan dados Bendahara Jong Sumatranen Bond ing Padang (1916-1919) ingkang kedah tanggel jawab lan ulet.[5] Panjenenganipun nglajengaken pendhidhikan perguruan tinggi Walanda mundhut ékonomi wonten ing Nederland Handelshogeschool di Rotterdam (tamat minangka gelar Drs, 1932).[5]

Lelabetan[besut | besut sumber]

Aktif wonten Organisasi[besut | besut sumber]

Mohammad Hatta ndhèrèk Indonesischee Vereniging, gerakan internasional (Liga Tegen Imperalisme,Tegen Koloniale Onderdrukking en voor Nationale Onafhankelijkheid-Liga menetang Imperialisme, Menentang Penindasan Kolonial Mendukung Kemerdekaan Indonésia).[6]

Mangsa Pandhudhuk Jepang[besut | besut sumber]

Ing mangsa punika Bung Hatta dados tiyang wigatos ingkang nomer kalih(2) ing pemimpin Pusat Tenaga Rakyat (Putera,1942-1943), lajeng ing Jawa Hokokai (Himpunan Kebaktian Rakyat Jawa, 1943-1944).[6] Bung Hatta ugi ing Tyuo Sangi In (Dewan Pertimbangan Pusat, 1943-1944);ugi dados penaséhat (sanyo) lan dados ketua dewan sanyo (1944-1945) ing departemen ékonomi.[6] Bung Hatta inggih dados anggota Panitia Penyelidik Adat-istiadat (1942), lan ingkang wigatos panjeneganipun ugi dados anggota Badan Penyelidik Usaha-Usaha kemerdekaan Indonésia (1945).[6]

Mangsa Revolusi[besut | besut sumber]

Bung Hatta minangka salah sawijining tokoh saking prokamator kemerdekaan Indonésia.[6] Panjenenganipun dados tiyang ingkang wigatos nggantos pitung tembung ing Piagam Jakarta ingkang dipundadosaken Pambukaan UUD 1945:"dengan kewajiban menjalankan syari'at Islam bagi pemeluk-pemeluknya" dipungantos kaliyan "Ketuhanan Yang Maha Esa".[6]

Sipat Nagarawan kagunganipun Bung Hatta[besut | besut sumber]

Menawi bangsa India ngadhahi Mahatma Gandhi minangka bapak nagarawan ingkang sedherhana, santun, bersahaja kagem rakyatipun, lajeng Indonésia ngadhahi Bung Hatta.[8] Salawas gesangipun, Bung Hatta kathah ngagem sipat santunipun dhumatheng sinten kemawon tiyangipun.[8] Menapa tiyangipun mungsuh menawi kanca.[8] Bung Hatta inggih sanget pakurmatanipun lan lajeng ngekanca ingkang raket kaliyan Bung Karno, minangka ing taun 1950-an tiyang kekalih punika boten saged makarya sesarengan malih babagan pulitik.[8] Panjenenganipun lengser saking jabatan Wakil Presidhèn ing taun 1956, amarga pasulayan kaliyan Presidhèn Soekarno.

Pahargiyan Bung Hatta[besut | besut sumber]

Bung Hatta inggih dipuntunjuk dados tokoh HAM (Hak Asasi Manungsa).[9] Pahargiyan punika saking mengeti lelabetan Bung Hatta minangka bidang perlindungan uga penegakkan HAM.[9] Mengeti dinten HAM punika dhumawah surya kaping 10 Desember ingkang wonten gegayutanipun kaliyan Bung Hatta.[10] Badan Penelitian lan Pengembangan HAM punika gadhah tujuan paring pangertosan malih bilih kula lan panjenegan sadaya minangka bangsa kedah mengeti lelabetanipun Bung Hatta kagem kepentinganipun bangsa ingkang salajengipun.[10]

Bung Hatta ugi dados Gelar Dhoktor Honoris Causa saking Universitas Gadjah Mada (1956), Universitas Hasanuddin (1973), lan Universitas Indonésia (1975).[5]

Panjenenganipun ugi nampi tanda jasa Bintang Républik saking Presiden Soeharto (15 Agustus 1972).[5]

Tilar donya[besut | besut sumber]

Bung Hatta tilar donya surya kaping 14 Maret 1980 ing Jakarta.[5] Panjenenganipun dipunsarèkaken ing Tanah Kusir, Jakarta.

Uga pirsani[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b "Moh. Hatta". Profile of Vice Presidents (in Indonésian). Secretary of Vice President of Republic of Indonésia. Retrieved 2006-10-25. 
  2. ^ (id)www.kaskus.us (dipunundhuh surya kaping 7 Juni 2011)
  3. ^ (id)kepustakaan-presiden.pnri.go.id (dipunundhuh surya kaping 7 Juni 2011)
  4. ^ (id)Profile Dr Mohammad Hatta (dipunundhuh surya kaping 4 Juni 2011)
  5. ^ a b c d e f g h i j (id)Biodata Mohammad Hatta (dipunundhuh surya kaping 29 Juli 2011). Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "web_4" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "web_4" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "web_4" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "web_4" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "web_4" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "web_4" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "web_4" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "web_4" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "web_4" defined multiple times with different content
  6. ^ a b c d e f g h i j (id) Noer,Deliar.2001.Membincangkan Tokoh-Tokoh Bangsa.Mizan Pustaka:Bandung hal 348 Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "buku" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "buku" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "buku" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "buku" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "buku" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "buku" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "buku" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "buku" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "buku" defined multiple times with different content
  7. ^ a b (id)id.shvoong.com
  8. ^ a b c d (id)orange.web.id(dipunundhuh surya kaping 14 Juli 2011)
  9. ^ a b (id)www.tribunnews.com (dipunundhuh surya kaping 18 Juli 2011)
  10. ^ a b (id)www.balitbangham.go.id(dipunundhuh surya kaping 18 Juli 2011)

Wacan terusan[besut | besut sumber]

  • Deliar Noer. 1990. Mohammad Hatta, Biografi Pulitik. Jakarta: LP3ES.
  • Greta O. Wilson (ed.). 1978. Regents, reformers, and revolutionaries: Indonésian Voices of Colonial Days. Asian Studies at Hawaii, no 21. The University Press of Hawaii.
  • George McTurnan Kahin. 1952. Nationalism and Revolution in Indonésia. Cornell University Press.

Pranala jaba[besut | besut sumber]


Didhisiki déning:
ora ana
Wakil Presidhèn Républik Indonésia
1945-1956
Diganti déning:
Sri Sultan Hamengkubuwana IX
Didhisiki déning:
Amir Sjarifoeddin
Perdhana Mentri Indonésia
1948–1950
Diganti déning:
Abdul Halim
Didhisiki déning:
Agus Salim
Mentri Jaban Rangkah Indonésia
1949 - 1950
Diganti déning:
Mohammad Roem

Cithakan:Wakil Presiden Indonésia Cithakan:Pancasila Indonésia Cithakan:Pahlawan Indonésia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mohammad_Hatta&oldid=1052863"