Mohammad Roem

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mohammad Roem
Moh roem2.jpg
Pratélan Wakil Mahamantri Indonésia
Linggih
24 Maret 1956 – 9 April 1957
PrésidhènSoekarno
Kang sadurungéDjanu Ismadi
Harsono Tjokroaminoto
Kang sawiséJ. Leimena
Hardi
Mantri Luar Negeri Républik Indonésia 4
Linggih
6 September 1950 – 27 April 1951
PrésidhènSoekarno
Kang sadurungéAgus Salim
Kang sawiséAchmad Soebardjo
Mantri Dalam Negeri Républik Indonésia 4
Linggih
2 Oktober 1946 – 3 Juli 1947
PrésidhènSoekarno
Kang sadurungéSudarsono
Kang sawiséWondoamiseno
Linggih
11 November 1947 – 29 Januari 1948
PrésidhènSoekarno
Kang sadurungéWondoamiseno
Kang sawiséSoekiman Wirjosandjojo
Linggih
3 April 1952 – 30 Juli 1953
PrésidhènSoekarno
Kang sadurungéIskak Tjokrodisurjo
Kang sawiséHazairin
Rerincèn dhiri
Lair(1908-05-16)Mèi 16, 1908
Nèderlan Parakan, Temanggung, Jawa Tengah, Hindia Nèderlan
PatiSèptèmber 24, 1983(1983-09-24) (umur 75)
Indonésia Jakarta, Indonésia
BangsaIndonésia
AgamaIslam

Mr. Mohamad Roem ingkang miyos wonten ing Parakan, Temanggung ing tanggal 16 Mèi 1908 lan séda ing Jakarta tanggal 24 September 1983 inggih punika salah satunggaling diplomat ingkang saé, pinter lan ugi minangka salah satunggaling pandhéga bangsa Indonésia ing jaman Perang Repolusi.[1] Kajawi punika, piyambakipun ugi sampun naté njabat dados Wakil Mahamantri, Mantri Dalam Negeri lan Mantri Luar Negeri Indonésia ing jaman pamaréntahanipun Présidhèn Soekarno.

Biografi[besut | besut sumber]

Mohammad Roem inggih punika putra nomer enem saking putranipun satungggaling lurah Klewongan ingkang gadhah nama Djulkarnain Djojosasmito, ing Parakan, Temanggung.[2] Ing ukuran wekdal rumiyin, Roem kalebet salah satunggaling tiyang ingkang bejo amargi saged sekolah. Roem nggayuh pendhidhikanipun wonten ing pendhidhikan formal kulonan ing Mohammad Roem sampun naté nggayuh pendhidhikan wonten ing Hollandsche Inlandsche School (HIS), salah satunggaling sekolah dhasar 'kelas kalih' pribu, déné kelas satunggalipun inggih punika Europe Leger School (ELS). Nalika Mohammad Roem taksih enem, taksih wonten aturan ingkang nggampilaken siswa lulusan HIS taksih saged sekolah wonten ing School tot Opleiding voor Artsen (STOVIA) ing Batavia. Sak bibaripun lulus saking HIS, Roem naté mlebet sekolah dhokter punika. Tingkatan kanggé siyap-siyap ing sekolah kasebat saged kasil dipunlampahi déning Roem ing taun 1927. Nanging, Roem boten siyos sekolah wonten ing mriki, nanging piyambakipun nerasaken pendhidhikanipun wonten ing Algemene Middelsbare School (AMS) sak jajar kaliyan SMA ing wekdal sak punika. Roem saged kasil lulus saking sekolah kasebat ing taun 1930. Geneeskunding Hogeschool dan Rechts School (Sekolah Hukum) ing Jakarta. Ing jaman perobahan nasional, Mr. Mohammad Roem aktip wonten ing sapérangan organisasi kados ta Jong Islamieten Bond lan Sarekat Islam. Ing wiwitanipun kamardikan Indonésia, piyambakipun dados anggota wakil Indonésia nalika ngawontenaken Perundingan Linggarjati pada taun 1946 lan Perundingan Renville pada taun 1948. Piyambakipun ugi misuwur dados pandhega wakil Indonésia wonten ing perundingan Roem-Roijen ing taun 1949, ingkang ngrembag bab ambanipun wewengkon Républik Indonésia. Lan wonten ing perundhingan kasebat, pamaréntah Walanda ingkang dipunwakili déning Dr. Jan Herman van Roijen. Ing perundhingan kasebat ngasilaken satunggaling kekancingan ingkang dipunwastani kekancingan Roem-ROijen ingkang dipuntapakasmani ing tanggal 7 Mèi 1949.

Jabatan[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Mengenang Kembali Mr. Mohammad Roem (Bagian Pertama : Roem Sang Pejuang) (dipunundhuh tanggal 3 Pebruari 2013)
  2. Muhamad Roem Dalam Perobahan (dipunundhuh tanggal 3 Pebruari 2013)


Kalungguhan pulitik
Didhisiki déning:
Sudarsono
{{{jabatan}}}
2 Oktober 1946-26 Juni 1947
Diganti déning:
Wondoamiseno
Didhisiki déning:
Wondoamiseno
{{{jabatan}}}
11 November 1947-29 Januari 1948
Diganti déning:
Soekiman Wirjosandjojo
Didhisiki déning:
Iskak Tjokrodisurjo
{{{jabatan}}}
3 April 1952-30 Juli 1953
Diganti déning:
Hazairin
Didhisiki déning:
Muhammad Hatta
{{{jabatan}}}
6 September 1950-27 April 1951
Diganti déning:
Achmad Soebardjo