Soekarno

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Dr. (HC) Ir.
Sukarno
Soekarno.jpg
1 Présidhèn Indonésia
Linggih
17 Agustus 1945 – 12 Maret 1967 (21 taun)
Wakil Présidhèn Mohammad Hatta (1945)
Kang ndhisiki Boten wonten, kalungguhan énggal
Kang nggantèni Soeharto
Rerincèn dhiri
Lair (1901-06-06)Juni 6, 1901
Nèderlan Blitar, Jawa Wétan, Hindhia-Nèderlan
Pati Juni 21, 1970(1970-06-21) (umur 69)
Indonésia Jakarta, Indonésia
Bangsa Indonésia
Parté pulitik PNI
Sisihan Oetari (1921–1923)
Inggit Garnasih (1923–1943)
Fatmawati (1943–1956)
Hartini (1952–1970)
Kartini Manoppo (1959–1968)
Ratna Sari Dewi (1962–1970)
Haryati (1963–1966)
Yurike Sanger (1964–1968)
Heldy Djafar (1966–1969)
Anak Guntur Soekarnoputra
Megawati Soekarnoputri
Rachmawati Soekarnoputri
Sukmawati Soekarnoputri
Guruh Soekarnoputra (saking Fatmawati)
Taufan Soekarnoputra
Bayu Soekarnoputra (saking Hartini)
Totok Suryawan (saking Kartini Manoppo)
Kartika Sari Dewi Soekarno (saking Ratna Sari Dewi)
Profési Insinyur
Pulitikus
Agama Islam
Tandha tangan
Sukarno nalika dados murid HBS ing Surabaya

Dr. (HC) Ir. Sukarno (Blitar, 6 Juni 1901-Djakarta, 20 Juni 1970), asma aslinipun Kusno Sosrodihardjo,[1] inggih punika présidhèn kapisan Républik Indonésia ingkang mengku kalungguhan periode 19451966.[2] Panjenenganipun gadhah peran wigatos kanggé mardikakaken bangsa Indonésia saking panjajahan Walanda.[3] Présidhèn Sukarno punika ingkang gadhah gagasan ngenani Pancasila amargi panjenenganipun ingkang sepisanan nyetusaken konsèp ngenani dhasar nagara Indonésia punika lan panjenenganipun piyambak ingkang maringi nama Pancasila.[3] Panjenenganipun punika Proklamator Kamardikan Indonésia (sesarengan kaliyan Mohammad Hatta) ingkang dumados tanggal 17 Agustus 1945.

Présidhèn Sukarno gadhah paraban Bung Karno. Bung Karno dipun-gantos déning Soeharto.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Labrousse, Pierre. "The Second Life of Bung Karno Analysis of the Myth (1978-1981)". JSTOR:Indonésia Vol. 57, Archipel (Apr., 1993), pp. 175-196. Southeast Asia Program Publications at Cornell University. Dijupuk 23 Juli.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. ^ Kasenda, Peter (2010). Sukarno Muda: Biografi Pemikiran 1926-1933. Komunitas Bambu, Jakarta. ISBN 979-3731-77.  Kaca 11, 81.
  3. ^ a b Adam, Asvi Warman (2009). Membongkar Manipulasi Sajarah. Kompas Media Nusantara. ISBN 979-709-404-1.  Kaca 26-32.