Adenan Kapau Gani

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Adenan Kapau Gani
Ak gani.jpg
Gani, 1946
Wakil Perdana Menteri Indonésia ka-1
Lungguh
3 Juli 1947 – 29 Januari 1948
Présidhèn Soekarno
Kadhisiki Ora nan
Kagantèni Syafruddin Prawiranagara
Menteri Perdagangan Républik Indonésia 3
Lungguh
2 Oktober 1946 – 29 Januari 1948
Présidhèn Soekarno
Kadhisiki Darmawan Mangunkusumo
Kagantèni Sjafruddin Prawiranagara
Menteri Pertanian Républik Indonésia 4
Lungguh
2 Oktober 1946 – 29 Januari 1948
Présidhèn Soekarno
Kadhisiki Darmawan Mangunkusumo
Kagantèni Sjafruddin Prawiranagara
Rerincèn priangga
Lair (1905-09-16)Sèptèmber 16, 1905
Nèderlan Palembayan, Sumatera Barat, Hindia Nèderlan
Pati Dhésèmber 23, 1968(1968-12-23) (umur 63)
Indonésia Palembang, Sumatra Kidul, Indonésia
Bangsa Indonésia
Agama Islam

Adnan Kapau Gani (jeneng dawa Dr. Adnan Kapau Gani) (lair ing Palembayan, Agam, Sumatra Kulon, 16 Sèptèmber 1905 – pati ing Palembang, Sumatra Kidul, 23 Dhésèmber 1968 ing yuswa 63 taun) iku dhokter, pemeran Indonésia lan Wakil Perdhana Mentri ing mangsa Pamaréntahan Amir Sjarifuddin.

Perdamelan[besut | besut sumber]

Sawisé lulus saka STOVIA panjenengané uga njabat ing anggota Konstituante Indonésia nalik lembaga iki pisanan madeg. Bajur uga dadi Gubernur Militèr Sumatra Kidul ing periode mangsa revolusi paprangan Agresi Militèr Walanda uga dadi salah sijiné anggota wakil Perundingan Linggarjati ing taun 1946[1].

Ing Pamarèntahan Indonésia, uga asring njabat kursi mentri. Gani Misuwur ing mangsa Kabinèt Sjahrir III ya iku dadi Mentri Ékonomi. Ing Mangsa pamaréntahan Amir Sjarifuddin (3 Juli 1947-29 Januari 1948), panjenengané njabat dadi wakil perdhana mentri ngrangkep uga dadi Mentri Kemakmuran.

Ing tanggal 9 November 2007, almarhum Mayjen TNI Gani dianugerahi gelar pahlawan nasional déning Présidhèn Susilo Bambang Yudhoyono[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Biodata AK Gani", Kepustakaan Présidhèn RI, diakses 31 Januari 2009
  2. ^ "Masyarakat Sumsel Bangga A.K. Gani Sebagai Pahlawan", DetikCom, 9 November 2007