Adenan Kapau Gani

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Adenan Kapau Gani
Ak gani.jpg
Gani, 1946
Wakil Mahamantri Indonésia ka-1
Lungguh
3 Juli 1947 – 29 Januari 1948
Présidhèn Soekarno
Kadhisiki Ora nan
Kagantèni Syafruddin Prawiranagara
Mantri Perdagangan Républik Indonésia 3
Lungguh
2 Oktober 1946 – 29 Januari 1948
Présidhèn Soekarno
Kadhisiki Darmawan Mangunkusumo
Kagantèni Sjafruddin Prawiranagara
Mantri Pertanian Républik Indonésia 4
Lungguh
2 Oktober 1946 – 29 Januari 1948
Présidhèn Soekarno
Kadhisiki Darmawan Mangunkusumo
Kagantèni Sjafruddin Prawiranagara
Rerincèn priangga
Lair (1905-09-16)Sèptèmber 16, 1905
Nèderlan Palembayan, Sumatera Barat, Hindia Nèderlan
Pati Dhésèmber 23, 1968(1968-12-23) (umur 63)
Indonésia Palembang, Sumatra Kidul, Indonésia
Bangsa Indonésia
Agama Islam

Adnan Kapau Gani (jeneng dawa Dr. Adnan Kapau Gani) (lair ing Palembayan, Agam, Sumatra Kulon, 16 Sèptèmber 1905 – pati ing Palembang, Sumatra Kidul, 23 Dhésèmber 1968 ing yuswa 63 taun) iku dhokter, pemeran Indonésia lan Wakil Mahamantri ing mangsa Pamaréntahan Amir Sjarifuddin.

Perdamelan[besut | besut sumber]

Sawisé lulus saka STOVIA panjenengané uga njabat ing anggota Konstituante Indonésia nalik lembaga iki pisanan madeg. Bajur uga dadi Gubernur Militèr Sumatra Kidul ing periode mangsa revolusi paprangan Agresi Militèr Walanda uga dadi salah sijiné anggota wakil Perundingan Linggarjati ing taun 1946[1].

Ing Pamarèntahan Indonésia, uga asring njabat kursi mantri. Gani Misuwur ing mangsa Kabinèt Sjahrir III ya iku dadi Mantri Ékonomi. Ing Mangsa pamaréntahan Amir Sjarifuddin (3 Juli 1947-29 Januari 1948), panjenengané njabat dadi wakil mahamantri ngrangkep uga dadi Mantri Kemakmuran.

Ing tanggal 9 November 2007, almarhum Mayjen TNI Gani dianugerahi gelar pahlawan nasional déning Présidhèn Susilo Bambang Yudhoyono[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Biodata AK Gani", Kepustakaan Présidhèn RI, diakses 31 Januari 2009
  2. ^ "Masyarakat Sumsel Bangga A.K. Gani Sebagai Pahlawan", DetikCom, 9 November 2007