Pajonga Daeng Ngalie Karaeng Polongbangkeng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Pajonga Daeng Ngalle (lair ing Takalar, Sulawesi Kidul, 1901; tilar donya ing Takalar, Sulawesi Kidul, 23 Fèbruari 1958) ya iku panjenengané salah sawijining pahlawan nasional Indonésia uga panjenengan kagolong ing kulawarga Karaeng (kapala pamaréntahan dhistrik) Polongbangkeng ing taun 1934.

Ing wulan Oktober 1945 sakabehané bangsawan kang ana ing Sulawesi kidul, panjenengané ngikuti konferènsi raja-raja Sulawesi kidul ing Yogyakarta. Konferensi mutuskake tekad minangka njurung pamaréntahan RI ing Sulawesi déning siji-sijiné pamaréntah sah ing kapimpinan Gubernur Sam Ratulangi. Pajonga Ngalle gumumake minangka laladan kang kapimpin kagolong péranganing tlatah Indonésia.