Pakubuwana VI

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sri Susuhunan Pakubuwana VI
Pakubuwana VI
Raja Surakarta
Miyos Surakarta, 26 April 1807
Séda Ambon, 2 Juni 1849
Jabatan

Radyalaksana The Emblem of Surakarta Kingdom.svg Raja Surakarta

The earth and its inhabitants (1890) (21133285191).jpg

Sri Susuhunan Pakubuwana VI utawi Radèn Mas Sapardan utawi Sinuhun Bangun Tapa (miyos ing Surakarta, 26 April 1807 – séda ing Ambon, 2 Juni 1849 kanthi yuswa 42 taun) inggih punika raja ingkang kaping gangsal wonten ing kraton Surakarta.

Sunan Pakubuwana VI déning pamarèntah Républik Indonésia sampun didadosaken minangka pahlawan nasional miturut S.K. Présidhèn RI No. 294 Taun 1964, tanggal 17 November 1964 [1].

Asal-Usul[besut | besut sumber]

Asma aslinipun punika Raden Mas Sapardan, putra Pakubuwana V ingkang miyos saking garwanipun Raden Ayu Sosrokusumo, katurunan Ki Juru Martani. Pakubuwana VI munggah tahta tanggal 15 September 1823, kaletan sepuluh dina sawisé tilar donyané bapaké.

Gandhènganipun kaliyan Pangéran Dipanagara[besut | besut sumber]

Pakubuwana VI punika nyengkuyung perjuangan Pangeran Diponegoro, ingkang ngraman nglawan Kasultanan Yogyakarta lan pamarintah Hindia Walanda saka taun 1825. Nanging, minangka salah satunggaling raja ingkang kaiket prajanjèn kaliyan Walandi, Pakubuwana VI sampun usaha nutupi pasekutonipun punika.

Penulis naskah-naskah babad wektu iku sok nutupi pertemuan rahasia Pakubuwana VI karo Pangeran Diponegoro nggunakaké basa simbolis. Misalé, Pakubuwana VI dikisahaké lunga tapa ing Gunung Merbabu utawa tapa ing Hutan Krendawahana. Padahal sajatiné, panjenengané lunga nemoni Pangeran Diponegoro kanthi rahasia.

Pangeran Diponegoro uga pernah nyusup ing njero karaton Surakarta kanggo rundingan karo Pakubuwana VI masalah sikapé Mangkunagaran lan Madura. Nalika Walanda tekan, Pangeran Diponegoro ethok-ethok gelut lan pada nyerang. Jarené, kereta Pangeran Diponegoro ketinggalan lan ditandur ing njero karaton déning Pakubuwana VI.

Nalika perang nglawan Pangeran Diponegoro, Pakubuwana VI nglakokaké aksi dobel. Saliyané mènèhi bantuan lan panjurung, panjenengané uga ngirim wadyabala kanggo ethok-ethok mbantu Walanda. Pujangga gedhé Ranggawarsita ngaku pas mangsa enomé panjenengané naté mèlu ing wadyabala sandiwara mau.

Réferènsi[besut | besut sumber]

Kapustakan[besut | besut sumber]

  • Andjar Any. 1980. Raden Ngabehi Ronggowarsito, Apa yang Terjadi? Semarang: Aneka Ilmu
  • M.C. Ricklefs. 1991. Sajarah Indonesia Modern (terj.). Yogyakarta: Gadjah Mada University Press
  • Joko Subroto & Suripto. 1995. Ikhtisar Biografi Pahlawan-Pahlawan Indonésia. Sala: CV Aneka
  • Purwadi. 2007. Sajarah Raja-Raja Jawa. Yogyakarta: Media Ilmu

Priksani ugi[besut | besut sumber]


Dipunrumiyini
déning:
Pakubuwana V
Raja Kasunanan Surakarta
1823-1830
Dipunlajengaken
déning:
Pakubuwana VII