Adam Malik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
H.
Adam Malik
Adam Malik

Mangsa Kalenggahan
23 Maret 1978 – 11 Maret 1983
Pangageng sadurungé Hamengkubuwono IX
Pengganti Umar Wirahadikusumah

Mangsa Kalenggahan
1977 – 1978
Pangageng sadurungé Idham Chalid
Pengganti Daryatmo

Mangsa Kalenggahan
28 Maret 1966 – 17 Oktober 1967
Pangageng sadurungé Soebandrio
Mangsa Kalenggahan
17 Oktober 1967 – 23 Maret 1978
Pengganti Mochtar Kusumaatmadja

Mangsa Kalenggahan
13 November 1963 – 27 Agustus 1964
Pangageng sadurungé Suharto
Pengganti Achmad Yusuf

Lair (1917-07-22)Juli 22, 1917
Flag of the Netherlands Pematangsiantar, Sumatera Lor, Hindia Walanda
Surud Sèptember 5, 1984(1984-09-05) (umur 67)
Flag of Indonésia Bandung, Jawa Kulon, Indonésia
Kabangsan Indonésia
Partai pulitik Golongan Karya
Agama Islam

Adam Malik Batubara (Pematang Siantar 1917 - Bandhung 1984) iku mantan Menteri Indonésia ing pirang Dhépartemèn, antara liya dhèwèké tau dadi Menteri Luar Negeri, Adam Malik biasa diceluk si kancil lahir saka pasangan Haji Abdul Malik karo Salamah Lubis.[1] saka cilik dicaritakke Agus Salim iku duwé kesenengan nonton tipi acara koboi, maca, lan fotografi, sak wise lulus saka HIS bapakke ngongkon mimpin toko'murah' ning sisih toko Deli lajeng ning sela-sela sibuk deweke seneng banget anggone maca kanggo nambah ilmu pengetahuan deweke.[1] Pas umure isih welasan taun, Adam Malik tau dipenjara pulisi Dinas Intel Pulitik Sipirok 1934 lan dihukum 2 sasi penjara amarga nglanggar larangan kumpul.[1] Adam Malik pas umure 17 taun wis dadi ketua Partindo ing Pematang Siantar (1934=1935) meluk aktif njuangke kamardekan bangsane.[1] Kanggo bakti iku Adam Malik maju lan mbakti marang bangsa ning jakarta.[1] Pas umure 20 taun, Adam Malik bareng karǐo Soemanang, Sipahutar, Armin Pane, Abdul Hakim, dan Pandu Kartawiguna, melopori ngadegke kantor berita Antara taun 1937 papan panggone kantore Jl. Pinangsia 38 Jakarta Kota. Nganggo modal sak meja tulis tuwa, mesin ketik tua, lan mesin roneo tua, dheweke nyuplai wara-wara menyang kabar nasional ananging dheweke kerep uga nulis menyang koran Pelita Andalas dan Majalah Partindo.[1] Pas gantian rezim pamerintah orde lama, posisis Adam Malik sing sebrangan karo kelompok kiwa malah nguntungke.[2] Iki bisa disebat trio anyar Soeharto-Sultan-Malik.[2]

Panduga Adam Malik CIA[sunting | besut sumber]

Adam Malik, wakil presiden nomor loro iku desebut dadi agen CIA (Central Intelligence Agency/dinas rahasia AS) kira-kira disebut uga dadi pejabat paling duwur sing dijupuk CIA ing Indonésia, mlebune Adam Malik dadi agen CIA disebut saka wartawan New Work Times, Tim Weiner, lan ing bukune Legacy of Ashes, History of the CIA (diartike dadi mbongkar gagale CIA.[3] Mc Avoy ngaku sampun ngeklaim Adam Malik, Adam Malik ora ngerti yen wis direkrut, punika bisa wae kedaden.[4]

Suksese[sunting | besut sumber]

prestasi kang bisa dibanggakke saka Adam Malik kurang luwih nggawa manèh Irian Barat menyang pangkon RI nglewati urun rembug ning New Work Agreement ing warsa 1962 lan tokoh panggagas ASEAN 9 Agustus pas isih njabat dadi Menteri Luar negeri, njabat 11 taun kurang luwih.[5]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f (id)www.biografitokohdunia.com (diakses tanggal 4 Mei 2011)
  2. ^ a b (id)www.tokohindonesia.com (diakses tanggal 4 Mei 2011)
  3. ^ (id)nasional.kompas.com (diakses tanggal 6 Mei 2011)
  4. ^ (id)www.eramuslim.com (diakses tanggal 6 Mei 2011)
  5. ^ (id)id.shvoong.com (diakses tanggal 6 Mei 2011)

Uga delengen[sunting | besut sumber]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]

Didhisiki déning:
Sri Sultan Hamengkubuwono IX
Wakil Presiden Républik Indonésia
1978-1983
Diganti déning:
Umar Wirahadikusumah

Cithakan:Pahlawan Indonésia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Adam_Malik&oldid=1057085"