Muhammad Isa Anshary

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Muhammad Isa Anshary.jpg
Muhammad Isa Anshary

Mangsa jabatan
1948 – 1960
Didhisiki déning Muhammad Natsir
Diganti déning KH.E.Abdurahman

Miyos (1916-07-01)Juli 1, 1916
Nèderlan Maninjau, Sumatera Barat, Hindia Nèderlan
Tilar donya Dhésèmber 11, 1969(1969-12-11) (umur 53)
Indonésia Bandung, Indonésia
Kabangsan Indonésia
Partai pulitik Masyumi
Profèsi Ulama
Agami Islam

Muhammad Isa Anshary (lair ing Maninjau, Agam, Sumatera Barat, 1 Juli 1916 – pati ing Bandung, Jawa Barat, 11 Dhésèmber 1969 ing yuswa 53 taun) ya iku politisi lan tokoh Islam asal Indonésia. Déwéké pernah njabat minanga ketua umum Persatuan Islam, anggota konstituante, lan arupa juru ngomong Parté Masyumi nlika era-1950-an. Kepiawaiané sajrone sesorah lan ngribawani masarakat, nyebapaké deéwéké jejuluk minangka "singa podium".[1]

Biografi[besut | besut sumber]

Isa Anshary salah siji putra Minangkabau kang awit ciliké didhidhik sajeroning lingkungan kang religius. Saliyané nyinaoni ngèlmu agama saka kaloro wong tuwané, dewéké uga golèk ngèlmu ing surau. Nalika enomé aktif ing pira-pira organisasi keislaman, ing antarané Muhammadiyah, PSII, Persatuan Pemuda Rakyat Indonésia, lan Indonésia Berparlemen.[2]

Nalika umur 16 taun, sawisé ngrampungaké pendhidhikané ing madrasah Islam, Isa mrantau marang Bandung kanggo méloni pira-pira kursus ngèlmu kawruh umum. Ing Bandung uga dhèwèké ngambakaké cakrawala keislamané sjroné Jam'iyyah Persis nganti dadi ketua umum Persis. Tampilné Isa Anshary minangka pucuk pimpinan Persis dimulai nalika 1940, wektu iku dhèwèké dadi anggota hoofbestuur (Pimpinan Pusat) Persis. Tahun 1948, dhèwèké nglakokaké reorganisasi Persis kang ngalami kevakuman awit masa pendudukan Jepang lan Perang Kemerdekaan. Tahun 1953 hingga 1960, déwék kapilih dadi ketua umum Pusat Pimpinan Persis.

Saliyané dadi mubaligh, Isa Anshary uga dikenal minagka penulis kang tajam. dhèwèké kalebu salah seorang perancang Qanun Asasi Persis kang wis ditampa kanthi bulat déning Muktamar V Persis (1953) lan disempurnakaké nalika Muktamar VIII Persis (1967). Sajrone patrap jihaté, Isa Anshary nganggep perjuangan Persis sungguh vital lan kompleks, amarga nyangkut pirapira babagan panguripan umat. sajeroning babagan pembinaan kader, Isa Anshary nekanaké wigatiné salah sijiné madrasah, panggonan mbina kader-kader enom Persis. Semangaté sjroné hal pembinaan kader ora pernah males sanajan dhèwèké mendekam sajrone tahanan Orde Lama ing Madiun. Kanggo Yahya Wardi kang njabat ketua umum Pimpinan Pusat Pemuda Persis periode 1956-1962, Isa Anshary ngirimaké naskah "Renungan 40 Tahun Persatuan Islam" kang dhèwèké susun sajeroning tahanan kanggo disebaraké marang peserta muktamar sajeroning rangka ngundhakaké kesadaran jamaah Persis. Liwat tulisané, Isa Anshary jajal nguripaké semangat para kaderé sajeroning usaha ngembangaké sarta nyebaraké agama Islam lan perjuangan organisasi Persis. Sajeroning memperjuangkan tegaké saréngat Islam ing Indonésia, Isa milih berjuang liwat parlemen. Lan liwat Parté Masyumi, deweké konsisten memperjuangkan saréngat Islam dadi dhasar-dhasar nagara.

Karya[besut | besut sumber]

  • Islam lan Dhémokrasi (1938)
  • Tuntunan Pasa (1940)
  • Islam lan Kolektivisme (1941)
  • Pegangan Melawan Fasisme Jepang (1942)
  • Barat lan Timur (1948)
  • Falsafah Perjuangan Islam (1949)
  • Salah sijiné Manifesto (1952)
  • Islam ngadepi Pemilihan Umum (1953)
  • Umat Islam nghadepi Pemilihan Umum (1953)
  • Inilah Parté Masyumi (1954)
  • Islam lan Nasionalisme (1955)
  • Parté Kuminis Indonésia (PKI), Pembela Nagara Asing (1955)
  • Bahaya Merah Indonésia (1956)
  • Islam Menentang Kuminisme (1956)
  • Manives Perjungan Persatuan Islam (1958)
  • Bukan Kuministo Fobi, nanging Keyakinan Islam (1960)
  • Ke Depan Dengan Wajah Baru (1960)
  • Pesan Perjuangan (1961)
  • Umat Islam Menentukan Nasibnya (1961)
  • Mujahid Dakwah (1966)
  • Tugas lan Peranan Generasi enom Islam sajeroning Pembinaan Orde Baru (1966)

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Républika.co.id Semar Ikut Pemilu 1955
  2. ^ Herry Mohammad, Tokoh-tokoh Islam kang Berpengaruh Abad 20, Gema Insani Press, 2006