Muhammad Natsir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mohammad Natsir
Mohammad Natsir1.jpg
Mahamantri Indonésia 5
Linggih
5 September 1950 – 26 April 1951
Présidhèn Soekarno
Kang sadurungé Mohammad Hatta
Abdoel Halim
Kang sawisé Sukiman Wirjosandjojo
Mantri Penerangan 2
Linggih
12 Maret 1946 – 26 Juni 1947
Présidhèn Soekarno
Kang sadurungé Amir Sjarifuddin
Kang sawisé Setiadi
Linggih
29 Januari 1948 – 4 Agustus 1949
Présidhèn Soekarno
Kang sadurungé Sjahbudin Latif
Kang sawisé Syafruddin Prawiranagara
Rerincèn dhiri
Lair (1908-07-17)Juli 17, 1908
Nèderlan Alahan Panjang, Lembah Gumanti, Solok, Sumatera Barat, Hindia Nèderlan
Pati Fèbruari 6, 1993(1993-02-06) (umur 84)
Indonésia Jakarta, Indonésia
Bangsa Indonésia
Parté pulitik Masyumi
Profési Pulitikus

Muhammad Natsir (lair ing Alahan Panjang, Lembah Gumanti, kabupatèn Solok, Sumatera Barat, 17 Juli 1908 – pati ing Jakarta, 6 Fèbruari 1993 ing yuswa 84 taun) ya iku ulama, politisi, lan pejuang kamardhikan Indonésia. Muhammad Natsir iku kang ngadegaké uga kang dadi pemimpin parte pulitik Masyumi, sarta tokoh Islam kang misuwur ing Indonésia. Ing Indonésia, Muhammad Natsir tau dadi mantri lan Mahamantri Indonésia, déné ing manca nagara, tau dadi présidhèn Liga Muslim sa-Donya (World Muslim Congress) uga ketua Dewan Masjid sa-Donya.

Kauripan[besut | besut sumber]

Muhammad Natsir lair ing Alahan Panjang, Lembah Gumanti, kabupatèn Solok, Sumatera Barat tanggal 17 Juli 1908 saka pasangan Mohammad Idris Sutan Saripado lan Khadijah.[1][2] Nalika cilik, Natsir sakulawarga omah-omah ing daleme Sutan Rajo Ameh, saudagar kopi kang misuwur ing kana. Déning kang duwé, omah iku diperang dadi loro: kang duwé omah lan kulawargané manggon ing omah sisih kiwa déné Muhammad Idris Sutan Saripado manggon ing omah sisih tengen.[3] Muhammad Natsir duwé sadulur kandhung cacahé telu, ya iku Yukinan, Rubiah, lan Yohanusun.

Karir[besut | besut sumber]

Natsir asring kumpul bareng pemikir-pemikir Islam, kayadeneAgus Salim. Ing taun 1930-an, Natsir lan Salim rembugan babagan gegayutane Islam lan nagara kanggo masa depan pamaréntahan Indonésia kang dibawahi Soekarno.[4][5] Ing taun 1938, Natsir mèlu gabung ing Parté Islam Indonésia, lan diangkat dadi pimpinan cabang Bandung wiwit taun 1940 nganti tekan 1942.[5][6]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Ma'mur 1995, k. 29.
  2. Luth 1999, pp. 21 – 23
  3. Shahab 2008, kk. 9 – 15.
  4. Ma'mur 1995, k. 33.
  5. a b Ma'mur 1995, k. 34.
  6. Luth 1999, pp. 23 – 24
Pratélan pustaka

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:PM Indonésia