Muhammad Natsir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mohammad Natsir
Mohammad Natsir1.jpg
Mahamantri Indonésia 5
Linggih
5 September 1950 – 26 April 1951
PrésidhènSoekarno
Kang sadurungéMohammad Hatta
Abdoel Halim
Kang sawiséSukiman Wirjosandjojo
Mantri Penerangan 2
Linggih
12 Maret 1946 – 26 Juni 1947
PrésidhènSoekarno
Kang sadurungéAmir Sjarifuddin
Kang sawiséSetiadi
Linggih
29 Januari 1948 – 4 Agustus 1949
PrésidhènSoekarno
Kang sadurungéSjahbudin Latif
Kang sawiséSyafruddin Prawiranagara
Rerincèn dhiri
Lair(1908-Cithakan:NOMORBULAN-17)17 Juli 1908
Nèderlan Alahan Panjang, Lembah Gumanti, Solok, Sumatera Barat, Hindia Nèderlan
PatiFèbruari 6, 1993(1993-02-06) (umur 84)
Indonésia Jakarta, Indonésia
BangsaIndonésia
Parté pulitikMasyumi
ProfésiPulitikus

Muhammad Natsir (lair ing Alahan Panjang, Lembah Gumanti, kabupatèn Solok, Sumatera Barat, 17 Juli 1908 – pati ing Jakarta, 6 Fèbruari 1993 ing umur 84 taun) ya iku ulama, politisi, lan pejuang kamardhikan Indonésia. Muhammad Natsir iku kang ngadegaké uga kang dadi pemimpin parte pulitik Masyumi, sarta tokoh Islam kang misuwur ing Indonésia. Ing Indonésia, Muhammad Natsir tau dadi mantri lan Mahamantri Indonésia, déné ing manca nagara, tau dadi présidhèn Liga Muslim sa-Donya (World Muslim Congress) uga ketua Dewan Masjid sa-Donya.

Kauripan[besut | besut sumber]

Muhammad Natsir lair ing Alahan Panjang, Lembah Gumanti, kabupatèn Solok, Sumatera Barat tanggal 17 Juli 1908 saka pasangan Mohammad Idris Sutan Saripado lan Khadijah.[1][2] Nalika cilik, Natsir sakulawarga omah-omah ing daleme Sutan Rajo Ameh, saudagar kopi kang misuwur ing kana. Déning kang duwé, omah iku diperang dadi loro: kang duwé omah lan kulawargané manggon ing omah sisih kiwa déné Muhammad Idris Sutan Saripado manggon ing omah sisih tengen.[3] Muhammad Natsir duwé sadulur kandhung cacahé telu, ya iku Yukinan, Rubiah, lan Yohanusun.

Karir[besut | besut sumber]

Natsir asring kumpul bareng pemikir-pemikir Islam, kayadeneAgus Salim. Ing taun 1930-an, Natsir lan Salim rembugan babagan gegayutane Islam lan nagara kanggo masa depan pamaréntahan Indonésia kang dibawahi Soekarno.[4][5] Ing taun 1938, Natsir mèlu gabung ing Parté Islam Indonésia, lan diangkat dadi pimpinan cabang Bandung wiwit taun 1940 nganti tekan 1942.[5][6]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Ma'mur 1995, k. 29.
  2. Luth 1999, kk. 21 – 23
  3. Shahab 2008, kk. 9 – 15.
  4. Ma'mur 1995, k. 33.
  5. a b Ma'mur 1995, k. 34.
  6. Luth 1999, kk. 23 – 24
Pratélan pustaka
  • Adam, Asvi Warman (2009). Membongkar Manipulasi Sajarah, Kontroversi Perilaku dan Peristiwa. Jakarta: Penerbit Buku Kompas. ISBN 978-979-709-404-1.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Dzulfikriddin, M. (2010). Mohammad Natsir dalam Sajarah Pulitik Indonésia: Peran dan Jasa Mohammad Natsir dalam Dua Orde Indonésia (in Indonésian). Bandung: Mizan. ISBN 978-979-433-578-9.CS1 maint: ref=harv (link) CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  • Effendy, Bahtiar (2008-07-14). "Mohammad Natsir". Majalah Tempo Interaktif. Archived from the original on 2011-10-29. Retrieved 2012-05-28.
  • Fadillah, Ramadhian (29 April 2013). "Mengenang M Natsir, ulama besar dan sebenar-benarnya jihad". Merdeka. Retrieved 29 April 2013.
  • Husaini, Adian (17 Oktober 2012). "Keteladanan Mohammad Natsir". Insists. Retrieved 10 December 2012. Check date values in: |date= (help)
  • Khouw, Ida Indawati (2008-08-03). "In search of Mohammad Natsir's spirit in Islamic Revivalism". The Jakarta Post. Retrieved 2012-05-28.
  • Luth, Thohir (1999). M. Natsir, Dakwah dan Pemikirannya. Jakarta: Gema Insani. ISBN 978-979-561-551-4.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Ma'mur, Ilzamudin (1995). Abul Ala Mawdudi and Mohammad Natsir's Views on Statehood: A Comparative Study (Masters in Art thesis). Montreal: McGill University. Retrieved 2012-05-28.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Noer, Deliar (2012). Jaap Erkelens (ed.). Mohammad Hatta:Hati Nurani Bangsa. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. ISBN 978-979-709-633-5.
  • Setiadi, Purwanto; dkk. (2012). Douwes Dekker:Sang Inspirator Revolusi. KPG (Kepustakaan Populer Gramedia) bekerjasama dengan Majalah Tempo. ISBN 978-979-91-0513-4. Italic or bold markup not allowed in: |publisher= (help)
  • Shahab, Idrus F.; dkk. (2008). Natsir:Pulitik Santun di antara Dua Rezim. KPG (Kepustakaan Populer Gramedia) bekerjasama dengan Majalah Tempo. ISBN 978-979-91-0307-9. Italic or bold markup not allowed in: |publisher= (help)
  • "Sumatera Barat Sambut Gelar Pahlawan Nasional Natsir". Majalah Tempo Interaktif (in Indonésian). 2008-11-05. Archived from the original on 2011-10-29. Retrieved 2012-05-28.CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:PM Indonésia