Wage Rudolf Soepratman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wage Rudolf Soepratman
Wrsoepratman.jpg
Rerincèn priangga
Lair (1903-03-09)Maret 9, 1903
Nèderlan Jatinagara, Batavia, Hindia Walanda
Pati Agustus 17, 1938(1938-08-17) (umur 35)
Nèderlan Surabaya, Hindia Walanda
Bangsa Nèderlan Hindia Walanda
Wage Rudolf Soepratman ing dhuwit Rp. 50.000,-

Wage Rudolf Soepratman (Jatinagara, 1903Makassar, 1938) iku pengarang lagu kabangsan nagara Indonésia: Indonésia Raya. Laire ing Jatinagara kala taun 1903. Bapake jenenge Soepardjo, nalika iku dadi sersan ing Batalyon VIII. Soepratman sedulure ana enem, lanang siji, liyane wadon kabeh. Salah sijine jenenge Roekijem (Rukiyem).

Nalika taun 1914 Soepratman melu Roekijem menyang Makassar. Neng kono disekolahake lan diragadi karo bojone Roekijem, sawijining tentara Walanda sing ajeneng Van Eldijk.

Soepratman sinau basa Landa ing kursus bengi, 3 taun, banjur nerusake ing pamulangan Normal. Nalika umur 20 taun di didadekake guru ing sekolahan angka 2. Rong taun sabanjure oleh dhiplomah (ijazah) Klein Ambtenaar. Soepratman banjur dipindah menyang kutha Singkang. Neng kono ora suwe, banjur njaluk mandheg lan pindah menyang Makassar manèh.

Roekijem iku seneng banget karo sandiwara lan musik. Akèh karangane lelakonan sandiwara sing kerep dipitontonake ing mes militer. Kajaba iku Roekijem uga pinter nabuh piyul (biola). Kasenengane mau iku jebule nular ing adhine. Soepratman melu seneng maca-maca buku musik lan men musik.