Wage Rudolf Soepratman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wage Rudolf Soepratman
Wrsoepratman.jpg
Rerincèn priangga
Lair (1903-03-09)Maret 9, 1903
Nèderlan Jatinegara, Batavia, Hindia Nèderlan
Pati Agustus 17, 1938(1938-08-17) (umur 35)
Nèderlan Surabaya, Hindia Nèderlan
Bangsa Nèderlan Hindia Nèderlan
Wage Rudolf Soepratman ing dhuwit Rp. 50.000,-

Wage Rudolf Soepratman (Jatinegara, 1903Makassar, 1938) iku pengarang lagu kabangsan nagara Indonésia: Indonesia Raya. Laire ing Jatinegara kala taun 1903. Bapake jenenge Soepardjo, nalika iku dadi sersan ing Batalyon VIII. Soepratman seduluré ana enem, lanang siji, liyané wadon kabèh. Salah sijiné jenenge Roekijem (Rukiyem).

Nalika taun 1914 Soepratman mèlu Roekijem menyang Makassar. Neng kono disekolahake lan diragadi karo bojone Roekijem, sawijining tentara Walanda sing ajeneng Van Eldijk.

Soepratman sinau basa Landa ing kursus bengi, 3 taun, banjur nerusaké ing pamulangan Normal. Nalika umur 20 taun di didadèkaké guru ing sekolahan angka 2. Rong taun sabanjure olèh dhiplomah (ijazah) Klein Ambtenaar. Soepratman banjur dipindah menyang kutha Singkang. Neng kono ora suwé, banjur njaluk mandheg lan pindah menyang Makassar manèh.

Roekijem iku seneng banget karo sandiwara lan musik. Akèh karangane lelakonan sandiwara sing kerep dipitontonake ing mes militèr. Kajaba iku Roekijem uga pinter nabuh piyul (piyul). Kasenengane mau iku jebule nular ing adhine. Soepratman mèlu seneng maca-maca buku musik lan men musik.