Soetomo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Soetomo
Rerincèn dhiri
Lair(1888-05-08)Mèi 8, 1888 invalid month
Nèderlan Ngandjoek, Jawa Timur, Hindia Nèderlan
PatiMèi 30, 1938(1938-05-30) (umur 49) invalid month
Nèderlan Soerabaja, Jawa Timur, Hindia Nèderlan
BangsaNèderlan Hindia Nèderlan

Dr. Soetomo (lair ing Ngepeh, Nganjuk, 30 Juli 1888, séda ing Surabaya, 30 Mèi 1938) iku tokoh sing mandégani Budi Utomo, organisasi perobahan sing pisanan ana ing Indonésia.

Ing taun 1903, Soetomo sekolah kadhokteran ing School tot Opleiding van Inlandsche Artsen (STOVIA), Jakarta. Bebarengan karo kanca-kancané saka STOVIA, Soetomo ngedegaké paguyuban kanthi aran Budi Utomo, ing taun 1908. Sawisé lulus ing taun 1911, priyayi iki dadi dhokter pamaréntah ing sawatara panggonan ing Jawa lan Sumatra. Ing taun 1917, Soetomo dhaup klawan sawijining perawat Walanda. Ing taun 1919-1923, Soetomo nerusaké studi kadhokteran ing nagara Walanda.

Ing taun 1924, Soetomo ngedegaké Indonésian Study Club ing Surabaya, ing taun 1930 ngedegaké Parté Bangsa Indonésia lan ing taun 1935 ngedegaké Parindra (Parté Indonesia Raya).

Ing kabudayan Jawa, Soetomo paring tetinggalan wujud kalawarta basa Jawa kanggo kampanye, ya iku Panjebar Semangat