Kabudayan Jawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kabudayan Jawa ya iku kabudayané wong Jawa, salah sawijining golongan ètnis ing Indonésia, lan minangka pérangan saka kabudayan Indonésia. Kabudayan Jawa punjere ana ing wewengkon Provinsi Jawa Tengah, Ngayogyakarta lan Jawa Wétan ing Indonésia. Amarga akèhé migrasi wong Jawa kang manéka warna, kabudayan Jawa uga bisa ditemokaké ing wewengkon liya ing donya, kaya ta ing Suriname (kanthi 15% saka populasiné iku turunan wong Jawa), ing wewengkon kapuloan Indonésia kang luwih amba,[1] Kap Melayu,[2] Malaysia, Singapura, Walanda, lan nagara liya. Wong turunan Jawa kang migrasi gawa akèh kabudayan Jawa kang manéka warna jinisé, kaya ta musik gamelan, beksa tradhisional,[3] lan wayang kulit .[4]

Migrasiné wong Jawa menyang sisih kulon, gawé anané kabudayan Jawa pasisir kang beda saka kabudayan Sunda dharatan ing Jawa Kulon. Minangka golongan ètnis kang paling gedhé, kabudayan Jawa wis mrebawani pulitik Indonésia uga kabudayan Indonésia. Bab iki biyasa dikenal minangka prosès Javanisasi.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Shucker, M. A. M. (1986). Muslims of Sri Lanka: avenues to antiquity. Jamiah Naleemia Inst. 
  2. Williams, Faldela (1988). Cape Malay Cookbook. Struik. ISBN 978-1-86825-560-3. ISBN 1-86825-560-3. 
  3. Matusky, Patricia Ann; Sooi Beng Tan (2004). The music of Malaysia: the classical, folk, and syncretic traditions. Ashgate Publishing. k. 107. ISBN 978-0-7546-0831-8. ISBN 0-7546-0831-X. 
  4. Osnes, Beth (2010). The Shadow Puppet Theatre of Malaysia: A Study of Wayang Kulit with Performance Scripts and Puppet Designs. McFarland. k. 26. ISBN 978-0-7864-4838-8. ISBN 0-7864-4838-5.