Moewardi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Dr. Moewardi (lair ing Pati, Jawa Tengah, 1907 - kapundhut ing Surakarta, Jawa Tengah, 13 Oktober 1948)iku Pahlawan Nasional Indonésia.

Moewardi iku dhokter lulusan Stovia. Bubar lulus, dhèwèké nerusaké sekolah ing 'Spesialisasi Telinga Hidung Tenggorokan (THT). Saliyané iku, dhèwèké dadi ketua Barisan Pelopor taun 1945 ing Surakarta lan melu urun ing prastawa proklamasi 17 Agustus 1945. Ing acara kasebut, dhèwèké uga melu menehi sambutan sabubare Soewirjo, wakil walikota Jakarta wektu iku.

Ing Solo Moewardi ngadegaké sekolah kedhokteran lan wujud obahan rakyat kanggo nentang PKI. Nalika ana kedadean ing Madiun dhèwèké dadi salah siji kurban kang dikabarake ilang lan dikira mati déning pemberontak saliyané Gubernur Soeryo.

Saiki jeneng Moewardi didadèkaké jeneng Rumah Sakit ing Surakarta. Jenenge uga didadèkaké jeneng dalan ing Jakarta.