Moewardi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Dr. Moewardi (lair ing Pati, Jawa Tengah, 1907 - kapundhut ing Surakarta, Jawa Tengah, 13 Oktober 1948)iku salah siji Pahlawan Nasional Indonésia.

Moewardi iku salah siji dhokter lulusan Stovia. Bubar lulus, dheweke nerusake sekolah ing 'Spesialisasi Telinga Hidung Tenggorokan (THT). Saliyane iku, dheweke dadi ketua Barisan Pelopor taun 1945 ing Surakarta lan melu urun ing prastawa proklamasi 17 Agustus 1945. Ing acara kasebut, dheweke uga melu menehi sambutan sabubare Soewirjo, wakil walikota Jakarta wektu iku.

Ing Solo Moewardi ngedekake sekolah kedhokteran lan bentuk gerakan rakyat kanggo nentang PKI. Nalika ana kedadean ing Madiun dheweke dadi salah siji korban kang dikabarake ilang lan dikira mati dening pemberontak saliyane Gubernur Soeryo.

Saiki jeneng Moewardi didadekake jeneng Rumah Sakit ing Surakarta. Jenenge uga didadekake jeneng dalan ing Jakarta.



Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Moewardi&oldid=839830"