Kutha Surakarta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Sala)
Aksara Latin
     
Kutha Surakarta
كوڟا سوراكارتا
ꦏꦸꦛꦱꦸꦫꦏꦂꦠ
Kutha
Lambang Kutha Surakarta
Lambang
Sesanti: Mulat sarira angrasa wani
"Introspeksi diri, merasa berani"
Sesanti Praja Mangkunagaran
Locator kota surakarta.png
Pernahé Kutha Surakarta ing Jawa Tengah
NagaraIndonésia
ProvinsiJawa Tengah
Kutha KrajanSurakarta
Pamaréntahan
 • WalikuthaGibran Rakabuming Raka
 • Wakil WalikuthaTeguh Prakosa
Laladan
 • Gunggung44,03 km2 (17,00 sq mi)
Cacah warga (2005)
 • Gunggung552,542
 • Pepadhet13,000/km2 (33,000/sq mi)
Bebrayan
 • WongJawa, Tionghoa, lan Arab
 • BasaJawa lan Indonesia
 • KepercayanKajawèn, Islam, Kristen Protestan, Katulik, Buddha, Hindu
Zona wektuWIK (UTC+7)
Situs wèbwww.surakarta.go.id
(ing basa Indonésia)

Kutha Surakarta (Jawa: ꦏꦸꦛꦱꦸꦫꦏꦂꦠ) utawi kitha Sala (Sala) iku salah sawijining kutha otonom ing Provinsi Jawa Tengah. Kutha iki minangka kutha paling gedhé katelu ing Pulo Jawa sisih kidul sabubaré Bandung lan Malang miturut akèhé cacah warga. Sisih wétan kutha iki diliwati kali kang kaserat ing salah sawijining tembang kroncong, Bengawan Sala. Bebarengan karo Ngayogyakarta, Surakarta minangka pawaris Karajan Mataram Islam kang dipérang kanthi Prajanjian Giyanti, ing taun 1755.

Géografi[besut | besut sumber]

Kutha Surakarta kaprenah ing 7° Lintang kidul lan 110° Bujur wetan. Kutha Surakarta iki wewatesan ing sisih lor karo Kabupatèn Karanganyar lan Kabupatèn Boyalali, ing sisih wétan lan kulon karo Kabupatèn Karanganyar lan Kabupatèn Sukaharja, lan ing sisih kidul uga karo Kabupatèn Sukaharja.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kutha Surakarta dipérang dadi 5 kacamatan, 51 kalurahan. Kacamatan-Kacamatan ing kutha Surakarta yaiku:

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]