Mangkunagara I

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Papan jeneng Raden Mas Said ing Surakarta kang dimupangatake kanggo jeneng dalan

Kanjeng Gusti Pangéran Adipati Arya Mangkunagara I (dipuncekak Mangkunagara I) utawi Pangéran Sambernyawa utawi Radèn Mas Said (miyos ing Kartasura, 7 April 1725 – séda ing Surakarta, 28 Dhésèmber 1795 kanthi yuswa 70 taun) inggih punika raja lan pangadeg kraton Mangkunagaran. Ramanipun asma Pangeran Arya Mangkunagara Kartasura lan ibunipun R.A. Wulan. Jejuluk Pangeran Sambernyawa dipunparingaken déning Nicolaas Hartingh, gubernur VOC, amargi wonten ing paprangan RM. Said tansah mimpang lan adamel pepati tumrap mengsah-mengsahipun. Mangkunagara I daup kaliyan satunggaling tani Rubiyah, ingkang misuwur kanthi jejuluk "Matah Ati". Mangkunagara I maréntah wewengkon Kadaung, Matesih, Honggobayan, Sembuyan, Gunungkidul, Pajang sisih lèr lan Kedu. Panjenenganipun mengku praja 40 taun, lan séda ing tanggal 28 Dhésèmber 1795

Tarian Ciptaan Mangkunagara[besut | besut sumber]

Tarian sakral ingkang karipta déning RM.Said (KGPAA Mangkunagara I), inggih punika:

  1. Bedhaya Mataram-Senapatèn Anglirmendung (7 penari wanita, pesindhèn, lan penabuh wanita), minangka pèngetan dhumateng perjuangan perang Kesatrian Ponorogo.
  2. Bedhaya Mataram-Senapatèn Diradameta (7 penari priya, pesinden, lan penabuh priya), minangka monumen perjuangan perang ing Wana Sitakepyak.
  3. Bedhaya Mataram-Senapatèn Sukapratama (7 penari priya, pesinden, lan penabuh priya), monumen perjuangan perang bedhah bètèng Vredeburg, Yogyakarta.

Gelar Pahlawan Nasional[besut | besut sumber]

Ing warsa 1983, pamaréntah ngangkat Mangkunagara I minangka pahlawan nasional, amargi jasa-jasa kepahlawanannya saha pikantuk anugrah Bintang Mahaputra.

Priksani ugi[besut | besut sumber]


Dipunrumiyini
déning:
boten wonten
Raja Mangkunagaran
1757-1795
Dipunlajengaken
déning:
Mangkunagara II