Mohammad Yamin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mohammad Yamin
M yamin.jpg
Mantri Penerangan 14
Linggih
6 Maret 1962 – 13 November 1963
PrésidhènSoekarno
Kang sadurungéMaladi
Kang sawiséRoeslan Abdulgani
Mantri Pendidikan, Pengajaran lan Kabudayan Républik Indonésia 8
Linggih
30 Juli 1953 – 12 Agustus 1955
PrésidhènSoekarno
Kang sadurungéBahder Djohan
Kang sawiséR.M. Suwandi
Mantri Kehakiman Républik Indonésia 6
Linggih
27 April 1951 – 3 April 1952
PrésidhènSoekarno
Kang sadurungéWongsonegoro
Kang sawiséLukman Wiriadinata
Rerincèn dhiri
Lair(1903-08-24)Agustus 24, 1903
Nèderlan Sawahlunto, Sumatera Barat, Hindia Nèderlan
PatiOktober 17, 1962(1962-10-17) (umur 59)
Indonésia Jakarta, Indonésia
BangsaIndonésia
AgamaIslam

Mr. Prof. Muhammad Yamin, SH (lair ing Sawahlunto, Sumatra Kilèn, 24 Agustus 1903 – pati ing Jakarta, 17 Oktober 1962 ing umur 59 taun) inggih punika salah satunggalipun pahlawan nasional,[1] budayawan, lan aktivis hukum saking Indonésia.[2] Panjenenganipun tilar donya ing Jakarta, 17 Oktober 1962 lan dipunmakamaken ing Talawi, Sawahlunto, Sumatera Kilèn.[1][2] Panjenenganipun sampun kathah ngasilaken karya seratan ing sawatawis dasawarsa 1920 ingkang kathahipun mawi basa Melayu.[2] Karya seratanipun dipunterbitaken ing jurnal Jong Sumatra.[2] Ing babagan sastra, Mohammad Yamin misuwur minangka pangadrg puisi modern [[ing basa Jawa limrahipun puisi dipunsebat geguritan).[2]

Mohammad Yamin miwiti sekolah ing Hollands Indlandsche School (HIS), sekolah guru, Sekolah Menengah Pertanian Bogor, Sekolah Dhokter Kéwan Bogor, ngantos sekolah kehakiman (Reeht Hogeschool) Jakarta.[2] Panjenenganipun kalebet salah satunggalipun ahli hukum lan penyair misuwur angkatan pujangga ènggal.[2] Taufik Abdullah ngantos nganggep manawi Muhammad Yamin minangka sajarawan Indonésia paling ageng ing abad sapunika.[2]

Mohammad Yamin ugi aktif ing jagad pulitik. Panjenenganipun dipundadosaken pandheganipun Jong Sumatera Bond ing taun 1926-1928.[2] Nalika taun 1931, panjenenganipun mlebet parté Indonésia.[2] Sasampunipun parté punika dipunbibaraken, panjenenganipun lajeng damel Partai Gerakan Rakyat Indonesia sesarengan kaliyan Adam Malik, Wilopo, lan Amir Syarifuddin.[2] panjenenganipun lajeng dipundadosaken minangka anggota Volksraad lan damel golongan nasional Indonésia.[2] Mohammad Yamin kalebet anggota BPUPKI lan anggota Panitia 9 ingkang kasil ngrumusaken Piagam Jakarta lan dados lelandhesan kawujudipun UUD 1945 lan Pancasila.[2] Panjenenganipun tresna sanget kaliyan manunggalipun bangsa Indonésia.[2] Profesor Mohammad Yamin naté dados anggota KNIP.[2] Sasanèsipun punika, panjenenganipun ugi naté dipunparingi amanah minangka mantri, ing antawisipun inggih punika Mantri Pendidikan dan Kebudayaan, Mantri Panerangan, lan sapiturutipun.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b Biografi Muhammad Yamin dipunundhuh tanggal 20 Agustus 2011)
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p Biografi Muhammad Yamin dipunundhuh tanggal 20 Agustus 2011)

Pranala njawi[besut | besut sumber]