Mohammad Yamin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Mohammad Yamin
M yamin.jpg
14 Mantri Penerangan
Linggih
6 Maret 1962 – 13 November 1963
Présidhèn Soekarno
Kang ndhisiki Maladi
Kang nggantèni Roeslan Abdulgani
8 Mantri Pendidikan, Pengajaran lan Kabudayan Républik Indonésia
Linggih
30 Juli 1953 – 12 Agustus 1955
Présidhèn Soekarno
Kang ndhisiki Bahder Djohan
Kang nggantèni R.M. Suwandi
6 Mantri Kehakiman Républik Indonésia
Linggih
27 April 1951 – 3 April 1952
Présidhèn Soekarno
Kang ndhisiki Wongsonegoro
Kang nggantèni Lukman Wiriadinata
Rerincèn dhiri
Lair

(1903-08-24)Agustus 24, 1903
Nèderlan Sawahlunto,

Sumatera Barat, Hindia Nèderlan
Pati Oktober 17, 1962(1962-10-17) (umur 59)
Indonésia Jakarta, Indonésia
Bangsa Indonésia
Agama Islam

Mr. Prof. Muhammad Yamin, SH (lair ing Sawahlunto, Sumatra Kilèn, 24 Agustus 1903 – pati ing Jakarta, 17 Oktober 1962 ing yuswa 59 taun) inggih punika salah satunggalipun pahlawan nasional,[1] budayawan, lan aktivis hukum saking Indonésia.[2] Panjenenganipun tilar donya ing Jakarta, 17 Oktober 1962 lan dipunmakamaken ing Talawi, Sawahlunto, Sumatera Kilèn.[1][2] Panjenenganipun sampun kathah ngasilaken karya seratan ing sawatawis dasawarsa 1920 ingkang kathahipun mawi basa Melayu.[2] Karya seratanipun dipunterbitaken ing jurnal Jong Sumatra.[2] Ing babagan sastra, Mohammad Yamin misuwur minangka pangadrg puisi modern [[ing basa Jawa limrahipun puisi dipunsebat geguritan).[2]

Mohammad Yamin miwiti sekolah ing Hollands Indlandsche School (HIS), sekolah guru, Sekolah Menengah Pertanian Bogor, Sekolah Dhokter Kéwan Bogor, ngantos sekolah kehakiman (Reeht Hogeschool) Jakarta.[2] Panjenenganipun kalebet salah satunggalipun ahli hukum lan penyair misuwur angkatan pujangga ènggal.[2] Taufik Abdullah ngantos nganggep manawi Muhammad Yamin minangka sajarawan Indonésia paling ageng ing abad sapunika.[2]

Mohammad Yamin ugi aktif ing jagad pulitik. Panjenenganipun dipundadosaken pandheganipun Jong Sumatera Bond ing taun 1926-1928.[2] Nalika taun 1931, panjenenganipun mlebet parté Indonésia.[2] Sasampunipun parté punika dipunbibaraken, panjenenganipun lajeng damel Partai Gerakan Rakyat Indonesia sesarengan kaliyan Adam Malik, Wilopo, lan Amir Syarifuddin.[2] panjenenganipun lajeng dipundadosaken minangka anggota Volksraad lan damel golongan nasional Indonésia.[2] Mohammad Yamin kalebet anggota BPUPKI lan anggota Panitia 9 ingkang kasil ngrumusaken Piagam Jakarta lan dados lelandhesan kawujudipun UUD 1945 lan Pancasila.[2] Panjenenganipun tresna sanget kaliyan manunggalipun bangsa Indonésia.[2] Profesor Mohammad Yamin naté dados anggota KNIP.[2] Sasanèsipun punika, panjenenganipun ugi naté dipunparingi amanah minangka mantri, ing antawisipun inggih punika Mantri Pendidikan dan Kebudayaan, Mantri Panerangan, lan sapiturutipun.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Biografi Muhammad Yamin dipunundhuh tanggal 20 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Biografi Muhammad Yamin dipunundhuh tanggal 20 Agustus 2011)

Pranala njawi[besut | besut sumber]