Mantri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Mantri (Basa Indonésia: Manteri, basa Inggris: minister) iku pulitikus kang nyekel siji kalungguhan publik siginifikan sajeroning pamaréntah. Mantri racaké mimpin siji kementrian lan minangka anggota saka siji kabinèt, kang lumrahé dibawahi raja/ratu, gubernur jenderal, présidhèn, utawa mahamantri.

Asal istilah[besut | besut sumber]

Istilah minister minangka siji frase basa Inggris tengahan, diturunaké saka basa Perancis tuwa ministre, asal saka basa Latin minister kang tegesé "pembantu" [1]. Ing sawetara nagara (kaya Amérika Sarékat, Britania Raya, Hong Kong, lan Filipina), mantri karan sekretaris (secretary).

Pangangkatan[besut | besut sumber]

Sajeroning sistem pamaréntahan parlementer, mligi kang migunakaké sistem Westminster, kaya Britania Raya, Kanada, lan Australia, mantri dipilih saka badan lègislatif. Sajeroning sistem presidensiil kaya ing Amérika Sarékat, Meksiko, lan Indonésia, mantri diangkat déning présidhèn, lan ora kudu tansah saka badan lègislatif.

Mantri ing Indonésia[besut | besut sumber]

Ing Indonésia, mantri iku pembantu présidhèn kang mimpin kementrian. Saben mantri mbidangi urusan tinamtu sajeroning pamaréntahan. Mantri ing Indonésia bisa dibédakaké dadi:

Réferènsi[besut | besut sumber]


Uga delengen[besut | besut sumber]