Présidhèn Républik Indonésia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Présidhèn
Indonesian Presidential Seal gold.svg
Joko Widodo 2014 official portrait.jpg
Sing pinuju ngayahi wajib
Ir. H. Joko Widodo

kawit 20 Oktober 2014
Situs jaringan presidenri.go.id

Présidhèn Indonésia (jeneng saka kalungguhan resmi: Présidhèn Républik Indonésia) kepala negara minangka pradananing pamaréntah Indonésia. Minangka kepala negara, Présidhèn dadi simbul resmi ing negara Indonésia. Minangka kepala pamaréntahan, Présidhèn dibantu déning wakil présidhèn lan mantri ing kabinèt, ngemu daya èksekutif kanggo nindakaké pakaryan saka pamaréntah ing padinané. Présidhèn (lan Wakil Présidhèn) mengku jawatan suwéné 5 taun saben sak périodhe, lan sawisé iku bisa kapilih manèh ing kalungguhan kang padha kanggo sak périodhe manèh.

Panguwasa, kuwajiban, lan hak-hak[besut | besut sumber]

Panguwasa, kewajiban, lan hak-hak Présidhèn kalebu:

  • Ngemu daya saka pamaréntah miturut konstitusi
  • Ngemu kakuwasan paling dhuwur lumantar Tentara, angkatan Laut lan Angkatan Udhara
  • Diajokaké Konsèp Hukum kanggo Dhéwan Wakil Rakyat (DPR). Présidhèn kanggo nindakaké dhiskusi lan disarujuki saka konsèp hukum déning parlemèn lan pass BILL menyang HUKUM.
  • Stipulate Angger-Angger Pamaréntahan ing Lieu saka Hukum (ing kawigatèn pasukan)
  • Pesawat Saka Peraturan Pamaréntah
  • Milih lan ngowahi mantri
  • Wara-wara perang, nggawé tentreming nagara klawan negara-negara liyané kanthi pasarujukané parlemèn
  • Nggawé liyané prajanjèn internasional kanthi pasarujukané parlemèn
  • Ngumumaké negara saka bebaya.
  • Angkat utusané lan konsulat. Ing ngangkat saka duta, Présidhèn saka anggit saka DPR
  • Nampa panggonan saka utusané ing negara liyané kanthi anggit saka DPR.
  • Mènèhi clemency lan papan pemulihan karo manungsa waé kanggo wawasan saka Pengadilan Supreme
  • Mènèhi pangapuranéng, amnesty lan penghancuran saka anggit saka DPR
  • Mènèhi judhul, patut, lan tandha kehormatan liyané kang diatur déning HUKUM
  • Inaugurating anggota saka audit papan iku dipilih déning PARLEMEN karo anggit saka Daerah Wakil Pbb
  • Nemtokake katetepan saka calon ngajokaké déning Hukum Komisi lan diijinaké déning house
  • Netepaké hakim sah miturut ukum saka calon ngajokaké déning Presiden, PARLEMEN, lan Pengadilan Supreme
  • Milih lan ngilangi anggota saka Hukum Komisi karo persetujuan PARLEMEN.

Syarat[besut | besut sumber]

Ing syarat-syarat Présidèn lan Wakil Présidèn Républik Indonesia miturut HUKUM No. 42 taun 2008 ing Pemilihan umum Présidèn lan Wakil Présidèn minangka ndhèrèk:

  1. Wedi marang gusti Allah maha Kuwasa
  2. Warga Negara Indonésia wiwit lair lan tau ditampa kewarganegaraan liyané amarga saka dhéwé bakal
  3. Tau nyekel negara, uga tau laku tumindak pidana korupsi lan felonies liyané
  4. Bisa karohanèn lan fisik kanggo nindakaké pakaryan lan kewajiban minangka présidèn lan Wakil Présidèn
  5. Manggon ing wilayah Negara Kesatuan Républik Indonésia
  6. Wis kacarita rejeki kanggo cocog panguwasa nliti lapuran saka kasugihan saka pejabat negara
  7. Ora saiki duwé dependents utang individu lan/utawa ing entitas légal kang dadi tanggung jawab saka salabetipun financial negara
  8. Ora kang ngumumaké bangkrut déning pengadilan kaputusan
  9. Tau setya mirangaké tumindak
  10. Pangguna minangka Pinilih
  11. Duwé kang mbayar pajek identification Number (TIMAH) lan wis mbeta metu kewajiban kanggo mbayar tax sak suwéné 5 taun minangka bukti déning Taunan Income Tax individu seng mbayar pajek
  12. Wis tau njabat minangka Présidèn utawa Wakil Présidèn sak loro (2) kaping term ing kantor padha
  13. Manut Pancasila minangka dhasar negara, konstitusi Républik Indonésia Taun 1945, lan cita-cita Proklamasi 17 agustus 1945
  14. Tau dihukum penjara déning pengadilan kaputusan kang wis permanèn legal pasukan kanggo nglakoni pidana pelanggaran bakal kaukum karo penjara 5 (limang) taun utawa luwih
  15. Umur ing paling 35 (telung puluh limang) taun
  16. Educated paling kurang rampung Sekolah menengah (SMA), Madrasah Aliyah (MA), Sekolah Kejuruan (SMK), lan Madrasah Aliyah Kejuruan (MAK), utawa wangun liya padha
  17. Tinimbang saka mantan anggota saka begalan organisasi Partai Komunis Indonesia, kalebu organisasi saka sawijining massa, utawa ora wong melu langsung ing G. 30.S/PKI
  18. Duwé sesanti, misi, lan program ing mbeta metu pemerintah Républik Indonésia

Pilihan[besut | besut sumber]

Prangko Saka Presiden Susilo Bambang Yudhoyono

Miturut Katelu amandemen saka 1945 KONSTITUSI , Artikel 6A, Presiden lan Wakil Presiden kapilih ing siji pasangan langsung déning wong liwat Pemilihan Presiden lan Wakil Presiden (Pemilu presiden). Sadurungé, Presiden (lan Wakil Presiden) kapilih déning wong-Wong kang Majelis Permusyawaratan. Kanthi owah-Owahan saka 1945 KONSTITUSI, Presiden ora ono tanggung jawab kanggo DÉWAN, lan kedudukan antarané Presiden lan KEYGEN iku padha karo.

Candidates kanggo Presiden lan Wakil Presiden ngajokaken déning partai pulitik utawa dikombinasikaké partai pulitik contesting sadurungé pemilu. Pemilu presiden pisanan ing Indonesia, iki dianakaké ing taun 2004.

Yen ing Pemilu presiden dijupuk votes >50% nomer votes ing pemilihan karo ing paling 20% ing saben provinsi kang nyebar liwat setengah nomer provinsi Indonesia, banjur padha bakal ngumumaké minangka kapilih dadi presiden lan Wakil Presiden. Yen ana pasangan calon Presiden lan Wakil Presiden kapilih, banjur pasangan kang angsal paling votes pisanan lan kaloro ing Pemilu presiden ing ngisor iki Pemilu presiden Babak Kapindho. Pasangan kang dijupuk paling votes ing Babak Kapindho saka Presiden ngumumaké minangka Kapilih dadi presiden lan Wakil Presiden.

Pemilu saka Wakil Présidhèn kosong mlompong[besut | besut sumber]

Ing acara saka lowongan kerja a Wakil Presiden, Presiden diajukake 2 calon Wakil presiden kanggo KEYGEN. Ing paling anyar, ing 60 dina saka PATEMON dianakaké Sesi saka KEYGEN kanggo milih Wakil presiden.

Pemilu Présidhèn lan Wakil Présidhèn kang kosong mlompong[besut | besut sumber]

Ing syarat-syarat presiden lan Wakil Presiden kang loro biso kanggo tetep bebarengan, banjur partai pulitik (utawa koalisi partai pulitik) kang pasangan Calon Presiden/Wakil Presiden menang paling votes pisanan lan kaloro ing Pemilu presiden sadurungé, propose a pasangan saka calon Presiden/Wakil Presiden kanggo KEYGEN.

Ora luwih saka ing 30 dina, PATEMON dianakaké Sesi saka KEYGEN kanggo milih Presiden lan Wakil Presiden.

Paresmian[besut | besut sumber]

Flag Of Presiden Indonesia

Ing sesuai karo Bab: 9 saka 1945 KONSTITUSI, Presiden lan Wakil Presiden-milih sumpah miturut agama, utawa janji atas sadurungé wong-Wong kang Majelis Permusyawaratan utawa house saka Wakil. Yen MAJELIS utawa house saka wakil ora bisa terus pangrungon, banjur Presiden lan Wakil Presiden-milih sumpah miturut agama, utawa janji atas ing ngarsane saka kepemimpinan saka KEYGEN sekseni déning kepemimpinan saka Pengadilan Supreme.

Buyaran[besut | besut sumber]

Asli saka impeachment Presiden/Wakil Presiden uga diajukake déning house saka wakil.

Yen DPR pracaya kang Presiden/Wakil Presiden wis setya nglanggar hukum utawa ora ana manèh nduweni minangka Presiden/Wakil Presiden (ing framework saka implementasine saka fungsi kasil saka house saka wakil), ing house saka wakil bisa ngirim panjalukan sah miturut Ukum Pengadilan, yen iku nemu ing panjurung saka ing paling 2/3 saka nomer anggota saiki ing plenary session dirawuhi déning ing paling 2/3 saka nomer anggota.[1][2]

Yen wis mbuktekaken miturut 1945 KONSTITUSI artikel 7A banjur house saka wakil bisa berkas biaya saka impeachment kanggo Pengadilan sah miturut Ukum saka RI, banjur sawisé mlaku nyoba ing ngatur saka sah miturut Ukum Pengadilan RI bisa ditulis mbecikake mratelakake panemume, ing house saka wakil utawa tinulis nolak mratelakake panemume, ing house saka wakil.[3] lan KEYGEN-RI banjur bakal rapat kanggo nindakake pancasan saka sah miturut Ukum Pengadilan RI.

Tengen Financial/Administratif[besut | besut sumber]

Dhasar gaji lan tunjangan saka Presiden wis diatur ing Hukum No. 7 1978 bab Hak Financial/Administratif Presiden lan Wakil Presiden uga Mantan Presiden lan Mantan Wakil Presiden ya iku:

  1. Gaji dhasar saka Presiden 6 x (kaping enem) gaji dhasar saka dhuwur Pejabat Republik Indonesia ing kajaba iku kanggo Presiden lan Wakil Presiden;
  2. Kantor tunjangan lan tunjangan ing sesuai karo hukum lan angger kang aplikasi kanggo Pns;
  3. Saliyane kanggo gaji lan tunjangan, Presiden uga dianugerahi kabeh beban béya kang magepokan karo implementasine saka tugas saka sawijining kewajiban, kabeh biaya saka kluwarga, lan kabeh biaya kang care kesehatan uga minangka kulawarga.[4]

Saiki gaji dhasar saka Presiden gunggungipun Rp30,24 yuta. Sangu Rp32,50 yuta supaya total gaji kang ditampa déning presiden saben sasi agengipun Rp62,74 yuta.[5]

Waca uga[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]