Dewan Perwakilan Daerah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Dewan Perwakilan Laladan (dicekak DPD) iku lembaga tinggi nagara jroning sistem ketatanagaraan Indonésia sing anggotané minangka perwakilan saka saben provinsi sing dipilih liwat Pamilihan Umum.

DPD nduwèni fungsi:

  • Ngajokaké usul, mèlu mbahas lan mènèhi pertimbangan sing magepokan karo bidang legislasi tinamtu
  • Pengawasan tumrap pelaksanaan Undhang-Undhang tinamtu.

Anggota DPD saka saben provinsi ana 4. Dadi gunggung anggota DPD wektu iki ana 128. Mangsa jabatan anggota DPD ya iku 5 taun, lan mungkasi bebarengan wektu para anggota DPD sing anyar ngucapaké sumpah/janji.

Tugas, wewenang, lan hak[besut | besut sumber]

Tugas lan wewenang DPD punika:

  • Ngajokake marang DPR Rancangan Undang-Undang kang magepokan karo otonomi laladan, hubungan pusat lan laladan, pambentukan lan pamekaran laladan, panggabungan laladan, pengelolaan sumber daya alam, lan sumber daya ékonomi liyane, sarta ingkang wonten gegayutane karo perimbangan keuangan pusat lan laladan. DPR banjur ngundang DPD kanggo ngrembug RUU kasebut.
  • Menehi panyarue marang DPR ngenani RUU APBN lan RUU kang magepokan karo pajak, pendhidhikan, lan agama.
  • Menehi panyerue marang DPR ngenani pemilihan anggota Badan Pemeriksa Keuangan.
  • Melu ngawasi mlakune undang-undang ngenani otonomi laladan, pembentukan, pemekaran, lan penggabungan laladan, hubungan pusat lan laladan, pengelolaan sumber daya alam, lan sumber daya ékonomi liyane, mlakune APBN, pajak, pendhidhikan, lan agama.
  • Nampa asil pameriksaan keuangan nagara saka BPK kanggo bahan pertimbangan marang DPR ngenani RUU kang magepoikan karo APBN.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]