Vereenigde Oostindische Compagnie

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Log VOC

VOC cekakan saka Vereenigde Oostindische Compagnie iku firma Walanda sing diadegaké tanggal 20 Maret 1602.[1] Tembung Walanda Vereenigde Oost-Indische Compagnie iku tegesé "Sarékat Dagang Hindhia-Wétan".[2] Firma dagang iki diarani Wétan amarga uga ana VWC utawa sarékat dagang kulon.[3] Firma iki sing kapisan ngetokaké saham.[3] VOC nduwé cabang-cabang,kang cacahe 6 (Kamers) ing Amsterdam, Midlleburg (khusus Zealand), Enkhuizen, Delfi, Hoorn, lan Rotterdam.[4] Delegasi sakaruang iki ngumpul minangka Heeren XVII (XVII Tuan-Tuan).Kamers nyumbang delegasi ing pitulas pada karo proporsi modale sing dibayarke;delegasi Amsterdam cacahe wolu.[5] Ana ing Indonésia,VOC nduwé sebutan populer Kompeni utawa Kumpeni.[5] Istilah iki dijupuk saka tembung Compagnie ing njerone jeneng jangkep perusahaan iku ing basa Walanda.[5] Nanging rakyat Nuswantara luwih kenal yen Kompeni iku tentara Walanda merga sering gawé rakyat cilaka saka kabeh penindasan kang dilakokake.[5]

Tujuane VOC[besut | besut sumber]

Tujuan utamane VOC diadegake ya iku kababar saka perundingan 15 Januari 1602 ya iku kanggo “nimbulake bencana marang para musuh lan kanggo keamanan tanah air”.[3] Sing dimaksud musuh nalika iku ya iku Portugal lan Spanyol sing nalika wayah Juni 1580 nganti Desember 1640 ngabung dadi siji kakuwatan sing arep ngrebut dominasi perdagangan ing Asia.[3] Kanggo sawetara waktu, kanthi VOC bangsa Walanda isih nganakake hubungan apik karo masyarakat Nusantara.[3]

Hak istimewa[besut | besut sumber]

Sanadyan sejatine VOC iku organisasi kang ngurusi adol-tinuku,nanging nduwèni kaistimewaan merga entuk dukungan saka nagara lan diwenehi fasilitas-fasilitas sing istimewa.[6] Tuladhane wae VOC entuk nduwé tentara,entuk nganakake negosiasi marang nagara liya, kaya dene nagara njroning nagara.[6] Hak-hak istimewa sing kapacak ana ing Oktrooi (Piagam/Charta) tanggal 20 Maret 1602 kalebu ing njerone ya iku [6] :

  • Hak monopoli kanggo adol tinuku lan mayang ana ing wewengkon sisih wetan Tanjung Harapan lan sisih kulon Selat Magelhaens sarta nguasani perdagangan kanggo kepentingane dhewe;
  • Hak kedaulatan (soevereiniteit) saengga bisa nglakokake tindakan kaya-kaya hake nagara kayata:
  1. ngrumat angkatan perang,
  2. maklumake perang lan nganakake perdamaian,
  3. ngrebut lan njagongi laladan-laladan asing ing luar Nagari Walanda,
  4. merintah laladan-laladan kasebut,
  5. netepake/ngetokake mata-uang dhewe, lan
  6. mungut pajek.
Salah sijining saham Perusahaan Hindia Wetan Walanda, tanggal 7 November 1623, kanggo jumlah 2.400 florin

Bubare VOC[besut | besut sumber]

Ana ing pertengahan abad ka-18,VOC ndadak dibubarake déning pamaréntah Walanda.[4] Bubare VOC jalaran alesan ing ngisor iki [4]:

  • Akeh pegawé VOC sing curang lan nindakake korupsi
  • Akeh biayakang dienggo lan jarang ana sumber pendapatan. Biaya kang diwetokake ya iku biaya kanggo paprangan nglawan perjuangan kaum pribumi. Tuladhane perang nglawan Hasanuddin saka kerajaan Gowa
  • Akeh biaya kanggo nggaji pegawé mergane kekuasaan nuswantara sing jembar mesti butuh pegawé akeh lan wragad kanggo mbayar pegawénen mau.
  • Pembayaran Devident (keuntungan) kanggo kang nyekel saham melu nggawé abot sawise pemasukan VOC suda akeh
  • Tambahe saingan dagang ing Asia utamane Inggris lan Perancis
  • Pangowahan kondhisi pulitik ing Walanda merga ngadege Républik Bataaf 1795 sing demokratis lan liberal sing nganjurake perdagangan bebas.

Nganggo alesan ing dhuwur mau tanggal 31 Desember 1799 dalah 136,7 juta gulden lan pasugihan sing diditinggal arupa kantor dagang, gudang, benteng, kapal sarta laladan kekuasaan ing Indonésia[6][7].

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ netsains.com(dipunundhuh tanggal 23 mei 2011)
  2. ^ www.blimbing.nl(dipunundhuh tanggal 23 Mei 2011)
  3. ^ a b c d e (id)www.scribd.com(dipunundhuh tanggal 23 mei 2011)
  4. ^ a b c (id)Mencicipi petualangan - Sejarah rempah-rempah www.economist.com The Economist, 17 Desember 1998](dipunundhuh tanggal 23 mei 2011)
  5. ^ a b c d (en)Saham tertua di dunia (VOC 1606)(dipunundhuh tanggal 23 Mei 2011)
  6. ^ a b c d id.shvoong.com(dipunundhuh tanggal 23 Mei 2011)
  7. ^ (id)www.wikimu.com(dipunundhuh 23 mei 2011)