Ismail Marzuki

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Disambig variants icon.svg
Ismail Marzuki
Ismail Marzuki
Latar wuri
Lair (1914-05-11)Mèi 11, 1914
Kampung Bali, Tanah Abang, Jakarta
Pati Mèi 25, 1958 (Umur 44 taun)
Indonésia Jakarta, Indonésia
Jinis Musik Tembang kabangsaan Indonésia
Pakaryan Komponis
Pangripta lelagon
Instrumen Komponis

Ismail Marzuki (lair ing Kwitang, Senen, Batavia, 11 Mèi 1914 – pati ing Kampung Bali, Tanah Abang, Jakarta, 25 Mèi 1958 ing umur 44 taun) ya iku komponis gedhé Indonésia. Jenengé didadekaké minangka sawijiné pusat seni ing Jakarta ya iku Taman Ismail Marzuki (TIM) ing kawasan Salemba, Jakarta Pusat.

Latar Belakang[besut | besut sumber]

Ismail Marzuki lair dan gedhé ing Jakarta saka kulawarga Betawi.

Kontribusi bagi Musik Indonésia[besut | besut sumber]

Lagu ciptaané karya Ismail Marzuki kang paling populer ya iku Rayuan Pulau Kelapa kang digunakaké minangka lagu penutup pungkasan giyaran saka stasiun TVRI ing masa pamaréntahan Orde Baru.

Ismail Marzuki èntuk anugerah penghormatan taun 1968kanthi mbukak Taman Ismail Marzuki, sawijining taman lan pusat kebudayan ing Salemba, Jakarta Pusat. Ing taun 2004 dhèwèké dinobatké mdadi salah sawijiné tokoh pahlawan nasional Indonésia.

Dhèwèké sempet madekaké orkes Empat Sekawan. Kejaba iku dikenal publik nalika ngisi musik ing filem Terang Bulan.

Kang ngréka lagu[besut | besut sumber]

Ismail Marzuki sasuwéné iki dipercaya karo masarakat Indonésia minangka pangripta lagu Halo, Halo Bandung kang kawentar. Lagu mau nggambarké gedhéné semangat rakyat Bandung ana ing prastawa Bandung Lautan Api. Nanging satemene sapa pangripta lagu mau kang satemené isih diperdebatkan karo sapéranga masarakat Indonésia.

Karya Lagu[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]