Orde Baru

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Cithakan:Sajarah Indonésia Orde Baru iku sebutan kanggo mangsa pamaréntahan Presidhèn Soeharto ing Indonésia. Orde Barue nggantèkaké Orde Lama sing ngarujuk marang era pamaréntahan Soekarno. Orde Baru lair kanthi semangat "korèksi total" marang panyimpangan d’ening Orde Lama Soekarno.

Orde Baru lumaku wiwit taun 1968 nganti 1998. Jroning wektu kasebut, ékonomi Indonésia maju cepet senadyan dibarengi anané praktèk korupsi sing ngambra-ambra ing nagara iki. Saliyané iku, kasenjangan antara rakyat sing sugih lan mlarat uga tansaya amba.

Mangsa jabatan Suharto[besut | besut sumber]

Taun 1968, MPR sacara resmi misuda Soeharto kanggo mangsa jabatan limang taun minangka presidhèn, lan sabanjuré diwisuda manèh taun 1973, 1978, 1983, 1988, 1993, lan 1998.

Pulitik[besut | besut sumber]

Presidhèn Soeharto miwiti "Orde Baru" jroning donya pulitik Indonésia lan sacara dramatis ngowahi kawicaksanan jaban rangkah lan jeron nagara.

Salah siji kawicaksanan pisanan ya iku ndaftaraké Indonésia dadi anggota PBB manèh. Indonésia nalika tanggal 19 September 1966 ngumumaké arep nerusaké kerjasama karo PBB lan nerusake partisipasi jroning kagiatan-kagiatan PBB", lan dadi anggota PBB manèh ing tanggal 28 September 1966, persis 16 taun sawisé Indonésia ditampa kanggo sapisanan. Kawitane, Soeharto nduwèni sikap kang teges. Orde Lama apa Orde Baru. Pangucilan pulitik - ning Éropah Timur sering kasebut lustrasi - dilakokake marang pawongan kang sesambungan marang Parté Komunis Indonésia. Sanksi kriminal kalakokaké kanthi nggelar Mahkamah Militer Luar Biasa kanggo ngadili para péhak kang dianggep kraman (pemberontak) déning Soeharto. Pangadilan digelar lan sebagéan kang katut "dibuang" menyang Pulau Buru.

Déné sanksi nonkriminal kalakokaké kanthi pangucilan pulitik kanthi yasa aturan administratif. Instrumèn penelitian khusus (litsus) katerapake kanggo milihi kekuatan lawas kang katut ing sakjroning gerbong Orde Baru. KTP kacandra ET (eks-tapol).


Kaluwihan sistem Pamaréntahan Orde Baru[besut | besut sumber]

  • perkembangan GDP per kapita Indonésia sing taun 1968 mung AS$70 lan taun 1996 wis dadi luwih saka AS$1.000
  • sukses transmigrasi
  • sukses KB
  • sukses merangi buta huruf
  • sukses swasembada pangan
  • pengangguran minimum
  • sukses REPELITA (Rencana Pembangunan Lima Tahun)
  • sukses Gerakan Wajib Belajar
  • sukses Gerakan Nasional Orang-Tua Asuh
  • sukses keamanan jero negeri
  • Investor asing gelem nandur modhal ing Indonésia
  • sukses nuwuhaké rasa nasionalisme lan tresna produk jero negeri

Kakurangan Sistem Pamaréntahan Orde Baru[besut | besut sumber]

  • semaraké korupsi, kolusi, nepotisme
  • pembangunan Indonésia sing ora warata lan kesenjangan pembangunan antara pusat lan laladan
  • munculé rasa ora marem ing sawetara laladan amarga kasenjangan pembangunan, utamané ing Aceh lan Papua
  • kecemburuan antara padunung saenggon karo para transmigran sing olèh tunjangan pamaréntah sing cukup gedhé ing taun-taun pisanan
  • tambahé kasenjangan sosial (sugih mlarat)
  • kritik dibungkem lan oposisi diharamaké
  • kabébasan pers kawates banget, akèh koran lan kalawarta sing dibreidel
  • panggunaan kakerasan kanggo nyiptakaké kaamanan, antara liya kanthi program "Penembakan Misterius" (petrus)
  • ora ana rencana suksesi (pangalihan kakuwasan marang pamaréntah/presidhèn sabanjuré)

Deleng uga[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Orde_Baru&oldid=1052254"