Pamaréntah Indonésia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Pamaréntah Indonésia iku cabang utama jroning pamaréntahan Indonésia sing nganut sistem presidensial. Pamaréntah Indonésia dikepalani déning presidhèn sing dibantu sawetara mentri sing kagabung jroning sawijining kabinèt. Sadurungé taun 2004, miturut UUD 1945, presidhèn dipilih déning Majelis Permusyawaratan Rakyat. Jroning Pemilu 2004, kango sing sepisanan Presidhèn Indonésia dipilih langsung déning rakyat.

Kawenangan[besut | besut sumber]

Magepokan karo pamaréntahan laladan, Pamaréntah Indonésia minangka pamaréntah pusat. Kewenangan pamaréntah pusat nyakup kawenangan jroning babagan pulitik luar negeri, pertahanan lan kaamanan, peradilan, monetèr lan fiskal, agama, sarta kawenangan liyané kaya: kawicaksanan ngenani perencanaan nasional lan pengendalian pembangunan nasional sacara makro, pendayagunaan sumber daya alam sarta tèknologi dhuwur strategis, konservasi lan standardisasi nasional.

Kawenangan liyané dipasrahaké marang pamaréntah laladan.

Uga delengen[besut | besut sumber]