Pamaréntah Indonésia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Pamaréntah Indonésia iku cabang utama sajeroning pamaréntahan Indonésia sing nganut sistem presidensial. Pamaréntah Indonésia dikepalani déning présidhèn sing dibantu sawetara mentri sing kagabung sajeroning sawijining kabinèt. Sadurungé taun 2004, miturut UUD 1945, présidhèn dipilih déning Majelis Permusyawaratan Rakyat. Sajeroning Pemilu 2004, kango sing sepisanan Présidhèn Indonésia dipilih langsung déning rakyat.

Kawenangan[besut | besut sumber]

Magepokan karo pamaréntahan laladan, Pamaréntah Indonésia minangka pamaréntah pusat. Kewenangan pamaréntah pusat nyakup kawenangan sajeroning babagan pulitik jaban rangkah, pertahanan lan kaamanan, peradilan, monetèr lan fiskal, agama, sarta kawenangan liyané kaya: kawicaksanan ngenani perencanaan nasional lan pengendalian pembangunan nasional kanthi makro, pendayagunaan sumber daya alam sarta tèknologi dhuwur strategis, konservasi lan standardisasi nasional.

Kawenangan liyané dipasrahaké marang pamaréntah laladan.

Uga delengen[besut | besut sumber]