Sajarah Indonésia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Cithakan:Sajarah Indonésia

Sajarah Indonésia nyakup sawijining rentang wektu sing dawa banget sing diwiwiti zaman prasejarah déning "Manungsa Jawa" ing mangsa watara 500.000 taun kapungkur. Periode ing sajarah Indonésia bisa dipérang dadi limang éra: éra pra kolonial, munculé krajaan-krajaan Hindu-Buddha sarta Islam ing Jawa lan Sumatera sing utamané ngandelaké dedagangan; éra kolonial, mlebuné bangsa Éropah (utamané Walanda) sing ngarepaké asil rempah-rempah nyebabaké anané panjajahan déning Walanda jroning watara 3,5 abad antara wiwitan abad kaping-17 nganti tengahan abad kaping-20; éra kamardikan, pasca Proklamasi Kamardikan Indonésia (1945) nganti mudhuné Soekarno (1966); éra Orde Baru, 32 taun mangsa pamaréntahan Soeharto (19661998); sarta éra reformasi sing lumangsung nganti dina iki.

Yèn dirunut wiwit saka taun 1500-an sajarah Indonésia bisa diklompokaké:

  • Jaman Prasejarah
  • 1500: Karajan kuna lan mlebuné Agama Islam
  • 1500 nganti 1670: Karajan Agung lan Karajan Dagang
  • 1670 nganti 1800: Pasulayan karo Walanda
  • 1800 nganti 1830: Perjuangan
  • 1830 nganti 1910: Imperialisme lan Modernisasi
  • 1910 nganti 1940: Nasionalisme anyar
  • 1940 nganti 1945: Perang Donya II
  • 1945 nganti 1950: Perang Kamardikan
  • 1950 nganti 1965: Orde Lama
  • 1965 nganti 1998: Orde Baru
  • 1998 nganti 2001: Reformasi dan Persatuan Nasional
  • 2001 saiki

Prasejarah[sunting | besut sumber]

Artikel utama: Indonésia: Era prasajarah.

Sacara géologi, wewengkon Indonésia modhèrn (sabanjuré disebut Nusantara) minangka tlatah patemon antara telung lèmpèng bawana utama: Lèmpèng Eurasia, Lèmpèng Indo-Australia, lan Lèmpèng Pasifik. Kapuloan Indonésia kayadéné kang ana saiki iki kabentuk ing jaman ndlèdèking ès sawisé rampung Zaman Ès, watara 10.000 taun kapungkur.

Pranala jaba[sunting | besut sumber]

  • (en) [1]; alur wektu jroning sajarah indonesia

Cithakan:Sajarah propinsi Indonésia