Manungsa Jawa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Pithecantropus erectus javanicus utawa Manungsa Jawa iku salah siji jinis Homo erectus sing pisanan ditemokaké. Wiwitané, manungsa iki diwènèhi jeneng ilmiah Pithecanthropus erectus déning Eugène Dubois, wong sing kasil nemokaké fosilé ing Trinil taun 1891.[1] Jeneng Pithecanthropus erectus dhéwé asal saka tembung basa Yunani lan latin kang maknané manungsa-kethèk sing bisa ngadeg.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Nalika kuwi, Eugène Dubois ora bisa ngumpulake fosil Pithecanthropus kanthi genep.[2] Fosil kang bisa dikumpilaké yaiku mung bagian tempurung tengkorak, balung pupu ndhuwur lan untuné mung 3 tok.[2] Nganti tekan saiki durung bisa ditemoké bukti kang jelas ngenani balung-balung mau saka jenis sing padha.[3] Laporan kang isiné 342 kaca nalika kuwi digawé ngenani babagan validitas temon mau.[3] Manungsa Jawa bisa ditemokaké ana ing buku-buku pelajaran bocah-bocah sekolah jaman saiki.[3] Fosil kang luwih lengkap banjur ditemokaké ana ing désa Sangiran, Jawa Tengah, antarané 18km sisih lor saka kutha Solo.[3] Fosil kang awujud tempurung tengkorak manungsa iki ditemokaké dening Gustav Heinrich Ralph von Koenigswald, ahli paleoantropologi saka Berlin, ana ing taun 1936.[3] Sakliyané fosil, uga akèh ditemokaké temon-temon liyané ana ing situs sangiran iki[4]. Nganti tekan temon manungsa sing luwih tua liyané ditemokaké ana ing Great Rift Valley, Kenya, temon Dubois lan von Koenigswald dadi manungsa paling tua kang dingerteni.[4] Temon iki uga didadekaké rujukan kanggo ndukung téori évolusi Charles Darwin lan Alfred Russel Wallace.[4] Akeh ilmuan kang nalika kuwi uga ngetokaké téori ngenani Manusia Jawa kang dadi mata rantai kang ilang antarané nanungsa kethek lan manungsa kang ana jaman saiki.[4] Saiki, para antropolog gawé kesepakatan ngenani leluhur manungsa saiki yaiku Homo erectus kang urip ana ing Afrika (uga dikenal kanthi jeneng Homo ergaster).[4]

Liya-liya[sunting | sunting sumber]

Kartunis saka Brasil Maurício de Sousa, olèh inspirasi ngèlmiah kanggo Manungsa Jawa, lan nyiptakaké karakter Pitheco, utawa jangkepé Pithecanthropus erectus da Silva.[5]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (id)id.kemudian.com(Diunduh tanggal 29 Mei 2011)
  2. ^ a b (id)wartabaru.com(Diunduh tanggal 29 Mei 2011)
  3. ^ a b c d e (id)www.talkorigins.org(Diunduh tanggal 29 Mei 2011)
  4. ^ a b c d e (id)whc.unesco.org(Diunduh tanggal 29 Mei 2011)
  5. ^ (id)www.monica.com.br(Diaksès tanggal 29 Mei 2011)

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Manungsa_Jawa&oldid=821256"