Kapulisèn Negara Republik Indonésia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Polri.gif

Kapulisèn Nagara Républik Indonésia dicekak Polri, iku minangka alat nagara kang nduwèni peran lan tujuan kanggo mujudaké kaamanan dalam negri, kang nyakup ngreksa kaamanan lan katertiban masarakat, njejegaké hukum, sarta mènèhi perlindhungan, pangayoman lan pelayanan masyarakat, kanggo mujudaké katentreman masarakat kanthi njunjung dhuwur hak asasi manungsa.

Sajarah[besut | besut sumber]

Tuwuhing organisasi Polri ora lepas saka sajarah perjuangan kamardikan Républik Indonésia. Wiwit Proklamasi Kamardikan Indonésia, Polri wis diadhepaké marang tugas-tugas kang unik lan kompleks. Saliyané nata kaamanan lan katertiban masyarakat ing mangsa perang, Polri uga mèlu langsung jrning pertempuran nglawan panjajah lan werna-werna operasi katentreman bebarengan karo kesatuan angkatan bersenjata liyané.

Organisasi[besut | besut sumber]

Organisasi Polri disusun miturut tataran saka tataran pusat nganti kawewengkonan. Organisasi Polri Tingkat Pusat disebut Markas Besar Kapulisèn Nagara Républik Indonésia (Mabes Polri); déné organisasi Polri Tingkat Kawewengkonan disebut Kapulisèn Nagara Républik Indonésia Laladan (Polda).

Mabes Polri[besut | besut sumber]

Unsur Pimpinan[besut | besut sumber]

Unsur pimpinan Mabes Polri ya iku Kepala Kapulisèn Nagara Républik Indonésia (Kapolri). Kapolri iku Pimpinan Polri kang ana ing sangisoré lan tanggung jawab marang Presidhèn. Kapolri jroning ngayahi tugas dibantu déning Wakil Kapolri (Wakapolri)

Unsur Pembantu Pimpinan lan Pelaksana Staf[besut | besut sumber]

Unsur Unsur Pembantu Pimpinan lan Pelaksana Staf antara liya:

  • Inspektorat Pengawasan Umum (Itwasum)
  • Deputi Kapolri Bidhang Perencanaan Umum lan Pengembangan (Derenbang)
  • Deputi Kapolri Bidang Operasi (Deops)
  • Deputi Kapolri Bidang Sumber Daya Manusia (De SDM)
  • Deputi Kapolri Bidang Logistik (Delog)
  • Staf Ahli Kapolri

Unsur Pelaksana Pendidikan lan Pelaksana Staf Khusus[besut | besut sumber]

Unsur Pelaksana Pendidikan lan Pelaksana Staf Khusus antara liya:

Unsur Pelaksana Utama Pusat[besut | besut sumber]

Unsur Pelaksana Utama Pusat antara liya:

Satuan Organisasi Penunjang liyané[besut | besut sumber]

Satuan organisasi penunjang liyané, antara liya:

Polda[besut | besut sumber]

Kapulisèn Nagara Républik Indonésia Laladan (Polda) minangka satuan pelaksana utama Kawewengkonan kang ana ing sangisoré Kapolri. Polda duwé tugas nyelenggarakaké tugas Polri ing tataran kawewengkonan. Polda dipimpin déning Kepala Kapulisèn Nagara Républik Indonésia Laladan (Kapolda), kang tanggung jawab marang Kapolri. Kapolda dibantu déning Wakil Kapolda (Wakapolda).

Polda mbawahi Kapulisèn Nagara Républik Indonésia Wewengkon (Polwil), lan Polwil mbawahi Kapulisèn Nagara Républik Indonésia Resort (Polres) utawa Kapulisèn Nagara Républik Indonésia Resort Kota (Polresta). Polwil lan Polres dipimpin déning Komisaris Besar (Kombes). Sabanjuré, Polres mbawahi Polsek, dénég Polresta mbawahi Polsekta. Polsek lan Polsekta dipimpin déning Komisaris Pulisi (Kompol).

Tugas lan wewenang[besut | besut sumber]

Tugas pokok Kapulisèn Nagara Républik Indonésia ya iku:

  1. ngreksa kaamanan lan katertiban masyarakat;
  2. njejegaké hukum; lan
  3. mènèhi perlindhungan,pangayoman lan pelayanan marang masyarakat.

Tugas-tugas[besut | besut sumber]

  1. nglaksanakaké pengaturan, panjagan, pangawalan, lan patroli tumrap kagiatan masyarakat lan pamaréntah miturut kabutuhan;
  2. nyelenggarakaké kagiatan jroning ngreksa kaamanan, katertiban, lan kalancaran lalu-lintas ing dalan;
  3. mbina masyarakat kanggo ningkataké partisipasi, kasadharan hukum sarta kataatan marang hukum lan undhang-undhang;
  4. mèlu nyengkuyung jroning pambinaan hukum nasional;

ngreksa katertiban lan njamin kaamanan umum; ngayahi koordinasi, pangawasan lan pambinaan teknis tumrap kapulisèn khusus, penyidik pegawai negri sipil lan pangamanan swakarsa;

  1. ngayahi penyelidikan lan penyidikan tumrap tindhak pidana miturut hukum acara pidhana lan peraturan perundhangan liyané;
  2. nyelenggarakaké idhèntifikasi kapulisèn, kedhokteran kapulisèn, laboratorium forensik lan psikologi kapulisèn kanggo kapentingan kapulisèn;
  3. nglindhungi kaslametan jiwa raga, bandha, masyarakat lan lingkungan urip saka gangguan katertiban lan utawa bencana;
  4. nglayani kapentingan warga masyarakat kanggo sauntara, sadurungé ditangani déning kang kajibah;
  5. mènèhi pelayanan marang masyarakat miturut kapentingan lan lingkup kapulisèn; sarta
  6. nglaksanakaké tugas liya miturut peraturan perundhangan.

Wewenang umum[besut | besut sumber]

  1. nampa lapuran utawa wadul;
  2. mbantu ngrampungaké pasulayan warga kang bisa nggangu katertiban umum;
  3. nyegah lan naggulangi tuwuhing panyakit masarakat;
  4. ngawasi aliran kang bisa nyebabaké perpecahan utawa ngancam persatuan lan kesatuan bangsa;
  5. ngetokaké peraturan kapulisèn jroning lingkup kawenangan admininistratif kapulisèn;
  6. ngayahi pamriksaan khusus minangka bagéan saka tidhakan kapulisèn kanggo pancegahan;
  7. ngayahi tidhakan wiwitan ing papan kadadéyan;
  8. njupuk sidik driji lan idhèntitas liyané sarta pamotrètan;
  9. golèk katrangan lan barang bukti;
  10. nyelenggarakaké Pusat Informasi Kriminal Nasional;
  11. ngetokaké surat idin lan katrangan kanggo pelayanan masyarakat;
  12. mènèhi bantuan pangamanan jroning sidhang pengadilan, instansi liya sarta kagiatan masyarakat;
  13. nampa lan nyimpen barang temon kanggo sauntara wektu.

Wewenang liyané[besut | besut sumber]

  1. ngetokaké palilah lan ngawasi karaméan umum lan kagiatan masyarakat liyané;
  2. registrasi lan idhèntifikasi montor;
  3. ngetokaké layang palilah nyupir montor (SIM);
  4. nampa pratélan kagiatan pulitik;
  5. ngetokaké palilah lan ngawasi senjata api, bahan peledhak lan gaman landhep;
  6. ngetokaké palilah operasional lan pengawasan tumrap badan usaha bidhang jasa pangamanan;
  7. mènèhi pituduh, ndhidhik lan nglatih aparat kapulisèn lan petugas pangamanan swakarsa bab teknis kapulisèn;
  8. kerjasama karo kapulisèn mancanagara jroning nyidik lan mbrantas kajahatan internasional;
  9. pangawasan fungsional kapulisèn wong asing kang ana ing Indonésia kanthi koordinasi kari instansi kagandhèng;
  10. makili pamaréntah Républik Indonésia jroning organisasi kapulisèn internasional;
  11. nglaksanakaké kawenangan liya kang klebu ing lingkup tugas kapulisèn.

Wewneang ing babagan pidhana[besut | besut sumber]

  1. ngayahi penangkapan, panahanan, panggeledhahan, lan panyitaan;
  2. nglarang wong ninggalaké utawa mlebu papan kadadéyan prakara kanggo kapentingan panyidikan;

nggawa lan ngadhepaké wong marang panyidik kanggo panyidikan;

  1. ngendhekaké wong kang disujanani lan nakonaké lan mriksa idhèntitas dhiri;
  2. mriksa lan nyita surat;
  3. ngundang (memanggil) wong kanggo dirungu lan dipriksa minangka tersangka utawa seksi;
  4. nekakaké ahli kang diperlokaké jroning pamriksan prakara;
  5. nganakaké penghentian panyidikan;
  6. nyerahaké prakara marang panuntut umum;
  7. ngajokaké panyuwun marang instansi imigrasi ing kahanan dadakan kanggo nyegah utawa nangkal wong kang disujanani nglakoni tindhak pidana;
  8. mènèhi pituduh lan bantuan panyidikan marang panyidik pegawai negeri sipil kanggo diserahaké marang panuntut umum;
  9. nganakaké tindhakan liya miturut hukum.

Sumber[besut | besut sumber]

  • Undhang undhang no. 2 Taun 2002 bab Kapulisèn Nagara Républik Indonésia

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]